ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Καταδικάζουν στην εξόντωση τους μικρούς αγρότες
Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2015

Eurokinissi

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, επισήμανε προς την κυβέρνηση ότι «ο ρόλος σας ως σοσιαλδημοκρατίας είναι να προωθήσετε τον καπιταλιστικό εκσυγχρονισμό που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει εξόντωση των μικρομεσαίων στρωμάτων από την αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τους μικροεπαγγελματίες, άμεσα, γρήγορα, βίαια για να καρπωθεί τον κύκλο των εργασιών τους το μονοπώλιο και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτά περιλαμβάνονται στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις της ΕΕ, του ΔΝΤ και φυσικά περιέχονται και στα μνημόνια».

Αναφέρθηκε ακόμα στην ατελείωτη φοροεπιδρομή που έχει εξαπολυθεί σε βάρος των αγροτών, με επιπρόσθετα παραδείγματα το διπλασιασμό της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 55%, ενώ «με το νέο αυστηρότερο ορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη» που περιέχεται στο μνημόνιο και αναφέρουν και οι προγραμματικές δηλώσεις, η κυβέρνηση φτάνει να στερήσει επιδοτήσεις ενώ τους έχει φοροαφαιμάξει και να εξοντώσει πιο γρήγορα τους φτωχούς εκείνους αγρότες που επιβιώνουν με ένα συμπληρωματικό εισόδημα. «Σε τουριστικές περιοχές, τόνισε, δουλεύουν αγρότες ορεινών χωριών το καλοκαίρι ή κάνουν μεροκάματα στη μεταποίηση. Αν το εξωγεωργικό εισόδημα ξεπερνάει έστω 2 ευρώ το αγροτικό εισόδημα, τότε τους αποχαρακτηρίζετε ως αγρότες και τους χρεοκοπείτε».

Στον αντίποδα, τόνισε, η κυβέρνηση φοροαπαλλάσσει το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ ευνοεί τα μονοπώλια και με τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως για παράδειγμα του ΟΛΠ. Εξέφρασε την υποστήριξη του ΚΚΕ στις αγροτικές κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη και κάλεσε τους εργαζόμενους τα λαϊκά στρώματα σε ανάταση του κινήματος, «για να εμποδίσουν τη σημερινή λαίλαπα και να βάλουν πλώρη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».