ΣΥΡΙΑ
Κλιμάκωση των ρωσικών επιχειρήσεων με πυραύλους από την Κασπία

Η Ρωσία καλεί σε συντονισμό τους δυτικούς ιμπεριαλιστές

Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2015

Στιγμιότυπο που δίνουν ρωσικές πηγές του υπουργείου Αμυνας από τις εκτοξεύσεις των πυραύλων από πλοία στην Κασπία
ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΡΩΜΗ.--

Με μία επιχείρηση - επίδειξη ισχύος - εκτόξευσης πυραύλων «Κρουζ» από ρωσικά πλοία στην Κασπία Θάλασσα, που κάλυψαν απόσταση 1.500 χλμ. σε στόχους στη Συρία και το συντονισμό των επιχειρήσεων ανάμεσα στις ρωσικές εναέριες επιδρομές και στις χερσαίες επιχειρήσεις του συριακού στρατού στις επαρχίες Χάμα και Ιντλίμπ έκλεισε, χτες, η πρώτη βδομάδα της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Μίας επέμβασης που έρχεται μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και των συμμάχων τους στην περιοχή, που επιδίωξαν την ανατροπή της κυβέρνησης Ασαντ και προώθησαν τους εγκληματίες του «Ισλαμικού Κράτους», και που βέβαια σηματοδοτεί την όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τις ρωσικές ανακοινώσεις, από 4 πλοία στην Κασπία εκτοξεύτηκαν 26 πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς ενώ δηλώνεται ότι η Ρωσία για την υποστήριξη των επιχειρήσεων στη Μεσόγειο στέλνει δύο φρεγάτες, τις «Ναύαρχος Γκριγκόροβιτς» και «Ναύαρχος Εσσεν».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εκτίμησε ότι οι έως τώρα «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» στη Συρία «αξίζουν μία πολύ θετική αποτίμηση» μολονότι παραδέχθηκε ότι είναι «ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα». Αποκάλυψε επίσης ότι συζήτησε με τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, την πρόταση, που είπε πως έκανε κατά την τελευταία επίσκεψή του στο Παρίσι, την περασμένη βδομάδα, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» και άλλοι Σύροι αντικαθεστωτικοί με το συριακό στρατό στον αγώνα κατά του «Ισλαμικού Κράτους» (μολονότι αυτό το διέψευσε αργότερα ο Ολάντ...).

Την ίδια ώρα ο Σύρος πρέσβης στη Μόσχα, Ριάντ Χάνταντ, δήλωσε πως ήδη καταστράφηκε το 40% των υποδομών των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») και ότι ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» μοιάζει να έχει διαλυθεί και τα μέλη του να έχουν ενσωματωθεί σε άλλες ένοπλες οργανώσεις. Σημείωσε ακόμη ότι έως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα αρχίσουν οι διερευνητικές συναντήσεις τεσσάρων ομάδων εργασίας μεταξύ Σύρων κυβερνητικών αξιωματούχων και στελεχών της αντιπολίτευσης με πρωτοβουλία του διεθνούς ειδικού απεσταλμένου Στάφαν ντε Μιστούρα.

Στο μεταξύ, οι ηγέτες Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, με κοινή εμφάνισή τους στο Ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή την 25η επέτειο της επανένωσης της Γερμανίας, υποστήριξαν την ιμπεριαλιστική πολιτική τους στη Συρία με «προειδοποιήσεις» και «ευχολόγια»... Ιδιαίτερα ο Γάλλος Πρόεδρος «προειδοποίησε» για τον κίνδυνο «ολοκληρωτικού πολέμου» στη Συρία και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή εάν η Ευρώπη «δεν αναλάβει δράση», ζητώντας να υπάρξει «εναλλακτική από το δίλημμα Μπασάρ αλ Ασαντ ή "ΙΚ"».

Αντίθετα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, από τη Ρώμη, όπου βρέθηκε χτες, δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι ΗΠΑ «δεν θα συνεργαστούν στρατιωτικά με τη Ρωσία στη Συρία», επειδή, πρώτον, η στρατηγική της Μόσχας είναι «τραγικά ελαττωματική» και, δεύτερον, «εφόσον η Ρωσία εξακολουθεί να χτυπά στη Συρία στόχους άλλους από το "ΙΚ"» (σ.σ. υπονοώντας άλλες οργανώσεις μισθοφόρων που έχουν εκπαιδεύσει η CIA και άλλες μυστικές υπηρεσίες).

Νωρίτερα, πάντως, ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Σόιγκου, είπε πως η Μόσχα είναι πρόθυμη και έτοιμη για συνεργασία αφενός με Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους και αφετέρου «με τους Τούρκους εταίρους μας» καθώς ομάδα Τούρκων στρατιωτικών αξιωματούχων αναμένεται να φθάσει το επόμενο διάστημα στη Μόσχα για συνεννόηση σε ό,τι αφορά τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, υπό τη σκιά του προχτεσινού νέου «κλειδώματος» τουρκικών «F-16» από ρωσικά ή συριακά πυραυλικά συστήματα εδάφους - αέρος, ζήτησε από τη Ρωσία «να σεβαστεί τα σύνορα της Τουρκίας», υποστηρίζοντας ότι δεν θα κάνει «καμία παραχώρηση σε θέματα ασφάλειας των συνόρων». Επανέλαβε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις έχουν στόχο και τη «μετριοπαθή αντιπολίτευση στη Συρία».

Τέλος, χτες, το Ιράκ ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να ζητήσει σύντομα την έναρξη ρωσικών αεροπορικών επιδρομών κατά του «ΙΚ» στο έδαφός του και ότι επιθυμεί «μεγαλύτερη ανάμειξη» της Μόσχας, σε σχέση με τις ΗΠΑ, στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών.