Ταξίδι σε μια Ιστορία αγώνων και αταλάντευτης στάσης

Μια έκθεση με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στο Μαθητικό Στέκι του Φεστιβάλ

Σάββατο 10 Οχτώβρη 2015

Ενα ταξίδι στην Ιστορία του ΚΚΕ, του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με στάσεις στις μεγάλες στιγμές της ταξικής πάλης, αποτελεί η διαδραστική έκθεση που φιλοξενείται στο Μαθητικό Στέκι. Μέσα από τα λόγια, τη ζωή και τη στάση τους, αγωνιστές από διάφορες στιγμές της Ιστορίας «μιλούν» στους μαθητές για εκείνο που τους έδωσε τη δύναμη να μείνουν όρθιοι, με το κεφάλι ψηλά, απέναντι στους εκμεταλλευτές. Παρουσιάζουν πώς καθημερινοί άνθρωποι, παιδιά στην ηλικία των σημερινών μαθητών, απέναντι στους εκμεταλλευτές και τη βαρβαρότητά τους έδειξαν τεράστια δύναμη, την οποία άντλησαν μέσα στη συλλογική πάλη για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία.

Η διαδρομή στην έκθεση ξεκινά με την παρουσίαση επτά χρονικών περιόδων: 1918 - 1936, με σταθμό την ίδρυση του ΚΚΕ, τους πρώτους εργατικούς αγώνες και τα πρώτα σοβαρά βήματα στην οργάνωση της ταξικής πάλης. 1936 - 1940, την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά, το χτύπημα του ΚΚΕ, με σταθμό το Μάη του '36. 1940 - 1945, τα χρόνια του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου, που βρήκε το ΚΚΕ στην παρανομία, με χιλιάδες μέλη και στελέχη του στις φυλακές, το σάλπισμα αντίστασης, το γράμμα του Ζαχαριάδη, τη δράση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. 1945 - 1949, με την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης, την ένοπλη σύγκρουση για την εξουσία, την εποποιία του ΔΣΕ. 1950 - 1967, τα χρόνια των διωγμών, των εξοριών, όπου οι κομμουνιστές κράτησαν αταλάντευτη στάση. 1967 - 1974, περίοδος που περιλαμβάνει την ίδρυση της ΚΝΕ, που έδωσε κουράγιο στο λαό, τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, την αντεπανάσταση, τους σύγχρονους αγώνες.

Για κάθε μία από αυτές τις περιόδους, στη διάθεση του επισκέπτη είναι διαθέσιμο και από ένα τάμπλετ, με αντίστοιχο επιλεγμένο οπτικοακουστικό υλικό που τον βάζει στο κλίμα της εποχής, στέκεται σε μεγάλες στιγμές του κινήματος και προβάλλει τραγούδια και άλλα έργα που γράφτηκαν εμπνευσμένα από τους αγώνες. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την περίοδο 1936 - 1940, υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό για το ματωμένο Μάη και αφιέρωμα στο τραγούδι «Μέρα Μαγιού», με τους Μίκη Θεοδωράκη και Γιάννη Ρίτσο να συνομιλούν για την ιστορία του τραγουδιού.