ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Ολα τα «σφυριά» στην υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου

«Δεν υπάρχουν σκληρά και επώδυνα μέτρα στο πολυνομοσχέδιο» δηλώνουν με μπόλικο θράσος στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ!

Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2015

Eurokinissi

Να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν απέναντι στο κεφάλαιο καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ τα κόμματα που ψήφισαν μαζί το νέο βάρβαρο μνημόνιο
Στην υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι στραμμένη η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου, παρότι αυτή θεωρείται δεδομένη από την κυβερνητική πλειοψηφία, που χαρακτηρίζεται αρραγής. Στη συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τ' αναμενόμενα, επαναβεβαίωσε τη στήριξή της στις κυβερνητικές επιλογές. Οι διαρροές για «γκρίνιες» και «προβληματισμούς», σε ό,τι αφορά ορισμένα από τα πιο εξόφθαλμα αντιλαϊκά μέτρα, έχουν τόση «αξία» όση η αγωνία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα δικαιολογήσουν στο λαό τη θετική τους ψήφο σ' ένα πολυνομοσχέδιο που κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση εναντίον του, μεταξύ άλλων βαθαίνοντας τη φορολεηλασία και εισάγοντας νέες ανατροπές σε ασφαλιστικά δικαιώματα. Εξ ου και το προπαγανδιστικό μπαράζ που την ακολούθησε περί «διορθωτικών» τάχα παρεμβάσεων στο πολυνομοσχέδιο, η συνολική αντιλαϊκή κατεύθυνση του οποίου δεν αναιρείται από καμία «διορθωτική κίνηση». Αλλωστε, ακόμα κι αν υπάρξουν κάποιες τέτοιες σε ορισμένα επιμέρους ζητήματα, πιθανά με παραπομπή ορισμένων ζητημάτων στα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα μέτρων, δε θα αποτελούν παρά ένα ακόμα κυβερνητικό τέχνασμα, για να γίνει αποδεκτός χωρίς αντιδράσεις ο ορυμαγδός των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνει συνολικά το πολυνομοσχέδιο.

«Υπάρχουν σημεία στο πολυνομοσχέδιο που δεν αντιστοιχούν στη δική μας κουλτούρα και άποψη, αλλά είναι κομμάτι της συμφωνίας (...) Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, είναι πιθανό να έχουμε αλλαγές της τελευταίας στιγμής» ισχυρίστηκε στο παραπάνω πλαίσιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Παραπολιτικά», υπερασπιζόμενος ταυτόχρονα το πολυνομοσχέδιο, λέγοντας πως «δεν υπάρχει εκτίμηση ούτε για υπερφορολόγηση, ούτε για πολύ σκληρά και επώδυνα μέτρα σε αυτό το νομοσχέδιο»!

«Καρφώνουν» τα άλλα αστικά κόμματα στο κεφάλαιο

«ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι ψήφισαν μια συμφωνία που λέει λεπτομερώς τι και πότε πρέπει να γίνει. Λένε, όμως, όχι στην εφαρμογή της. Ρεσιτάλ μικροπολιτικής» δήλωσε από τη μεριά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, για τα άλλα αστικά πολιτικά κόμματα, «καρφώνοντάς» τα ουσιαστικά ότι δε στηρίζουν την υλοποίηση του... «εφαλτηρίου για την ανταγωνιστική ανάπτυξη», όπως χαρακτηρίζει το εγχώριο κεφάλαιο το μνημόνιο.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Σ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «δεν είναι λογικό συνάδελφοι (άλλων κομμάτων) που μας εγκαλούσαν γιατί δεν κάναμε συμφωνία νωρίτερα (...) τώρα να αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη (...) Καλούμε και τα υπόλοιπα κόμματα μέσα στην κοινοβουλευτική διαδικασία να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που πήραν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Θα κριθούν από τον ελληνικό λαό, εάν δεν είναι συνεπείς».

Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν πρόθεση κλιμάκωσης της πίεσης προς αυτά τα κόμματα, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, ώστε τελικά αυτό να μην περάσει μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας και να εξασφαλίσει τη στήριξη και συναίνεση κι άλλων βουλευτών, έστω και σε επιμέρους άρθρα του.

Αναταράξεις στους ΑΝΕΛ

«Δε θέλω να διαταραχθούν οι πολιτικές συμμαχίες και η κυβερνητική συνοχή και θα μείνουμε μέχρι νεωτέρας», δήλωσε τελικά χτες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Ν. Νικολόπουλος, σε μια τοποθέτηση αρκετά διαφοροποιημένη από την προχτεσινή δήλωσή του, όταν σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του σε ιστοσελίδα «κοινωνικής δικτύωσης» δήλωνε: «Είναι οριστικό! Αποφασίσαμε την αυτόνομη πορεία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Αύριο στις 12.00 περισσότερα».

Ο Ν. Νικολόπουλος φέρεται δυσαρεστημένος απ' τη μη υπουργοποίησή του, ενώ φήμες τον φέρουν σε τροχιά προσέγγισης με υποψήφιο διεκδικητή της προεδρίας της ΝΔ. Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, πάντως, έκανε σαφές ότι η συμμετοχή και η στήριξή του στην κυβέρνηση δεν είναι δεδομένη και πως θα καταψηφίσει κάποια άρθρα του πολυνομοσχεδίου, χωρίς να διευκρινίσει, ωστόσο, ποια και πόσα.