Το πόρισμα για το Ασφαλιστικό επιστρέφεται ως κουρελόχαρτο

Εκτενή αποσπάσματα από την εισηγητική τοποθέτηση στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή το ΠΑΜΕ, έξω από το υπουργείο Εργασίας

Κυριακή 18 Οχτώβρη 2015

Στιγμιότυπο από την ανοιχτή συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή το ΠΑΜΕ, έξω από το υπουργείο Εργασίας
«Το ΠΑΜΕ επιστρέφει ως κουρελόχαρτο το πόρισμα της "Επιτροπής σοφών" και καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες να πάρουν αγωνιστική θέση μάχης ενάντια στην ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Με αυτή τη φράση ξεκίνησε η ανοιχτή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, την περασμένη Παρασκευή, έξω από το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της διήμερης συμβολικής κατάληψης ενάντια στα σχέδια για ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Την εισηγητική τοποθέτηση, σημεία της οποίας παρουσιάζει παρακάτω ο «Ριζοσπάστης», έκανε ο Θωμάς Κακκαβάς, από την Επιτροπή Κοινωνικής Ασφάλισης του ΠΑΜΕ, ενώ παρέμβαση στη συνέντευξη έκανε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

***

Με την πρόταση που προκρίνεται στο πόρισμα των «σοφών» για το Ασφαλιστικό, διαλύεται κυριολεκτικά η Κοινωνική Ασφάλιση και μετατρέπεται σε προνομιακή. Από δικαίωμα, μετατρέπεται σε εμπόρευμα και από κοινωνική ευθύνη γίνεται ατομική υπόθεση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να απαλλαχτούν το κράτος και τα μονοπώλια από το κόστος της Κοινωνικής Ασφάλισης, έτσι ώστε να θωρακιστεί και να πολλαπλασιαστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Την παραδίδουν στα αρπαχτικά των ασφαλιστικών εταιρειών και των επιχειρηματιών της Υγείας. Επιδιώκουν να μεταφέρουν για μια ακόμα φορά τη νέα λεηλασία των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, των νέων και των συνταξιούχων.

Φέρνουν ως «νέο», «προοδευτικό» και «κοινωνικά δίκαιο» ένα σύστημα όπου προδιαγεγραμμένες θα είναι μόνο οι εισφορές, αλλά όχι οι παροχές. Φέρνουν νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, για δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, χωρίς εξαιρέσεις. Επαναφέρουν, δηλαδή, την «ενεργό γήρανση» με διαφορετικές λέξεις, ενώ παράλληλα υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» όσον αφορά τα ΒΑΕ, καθώς διατυπώνονται σαφείς θέσεις νέου αποχαρακτηρισμού επαγγελμάτων.

Τα σημεία που συνθέτουν τον πυρήνα της νέας και πιο αντιδραστικής μεταρρύθμισης είναι τα εξής:

Συντάξεις - προνοιακά βοηθήματα

Κυνικά, μέσα στο πόρισμα αναφέρουν πως «οδηγούμαστε σε ένα εξατομικευμένο σύστημα όπου το τελικό ποσό της σύνταξης είναι αβέβαιο». Επίσης, εισάγονται, ως βασικό μέτρο υπολογισμού της σύνταξης, τα εισοδηματικά κριτήρια, οδηγώντας τις συντάξεις στα Τάρταρα. Με το νέο μοντέλο των προκαθορισμένων εισφορών, θα ξέρεις μόνο τι πληρώνεις, αλλά θα παίρνεις παροχές - ψίχουλα για σύνταξη, Υγεία και Πρόνοια. Αυτό είναι το νέο σύστημα των ατομικών μερίδων, με υπολογισμό όλου του εργασιακού βίου, σε σύνδεση και με το προσδόκιμο όριο ζωής. Επομένως, σύμφωνα με το νέο μοντέλο:

Δε γλιτώνει κανείς

Από τις ανατροπές που προτείνει το σύστημα, δεν γλιτώνει κανείς, ούτε «νέοι» ούτε παλιοί ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι, ανεξάρτητα από φορέα Ασφάλισης. Κι αυτό επειδή: