ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
«Σιγοψήνει» νέους αντιλαϊκούς πόρους - φόρους

Αμεσα σκοπεύει η κυβέρνηση να εξετάσει τις ανατροπές που προβλέπει το πόρισμα της «Επιτροπής σοφών»

Τρίτη 20 Οχτώβρη 2015

Eurokinissi

Από την συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εργασίας την περασμένη Πέμπτη, όπου το πόρισμα των «σοφών» επιστράφηκε ως απαράδεκτο
Αμεσα σκοπεύει η κυβέρνηση να εξετάσει το νέο μοντέλο του Ασφαλιστικού, με το οποίο εξαλείφεται και το μικρότερο ίχνος από τον «κοινωνικό» και «δημόσιο» χαρακτήρα της Ασφάλισης, με βάση και το πόρισμα της Επιτροπής που είχε συσταθεί γι' αυτό το σκοπό. Ηδη κυβερνητικά στελέχη άρχισαν να ρίχνουν τις πρώτες βολές, προδιαγράφοντας νέα επώδυνα μέτρα για ασφαλισμένους και τους ήδη συνταξιούχους, νέες επώδυνες περικοπές και επιβολή πρόσθετων χαρατσιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλος, άνοιξε ζήτημα πρόσθετων εισφορών μέσω αποδείξεων για τις μικρές επιχειρήσεις ελεύθερων επαγγελματιών.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο νέο τρόπο είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών από ιδιοκτήτες καταστημάτων και ελεύθερους επαγγελματίες, ο υφυπουργός είπε: «Θα εισπράττουμε πραγματικά την εισφορά και δε θα μας διαφεύγει, με τρόπους που θα βρούμε κατά την είσπραξη των εισοδημάτων με τις αποδείξεις. Ενας τρόπος είναι και με το Taxisnet. Το μελετάμε και ενδεχομένως να θέσουμε τους κανόνες και να εφαρμοστεί και μέσα στο 2015. Οταν κόβει μια απόδειξη πληρωμής το κατάστημα, θα έχει και ένα ποσοστό που θα είναι για την Κοινωνική Ασφάλιση. Θα συγκεντρώνεται, θα εκκαθαρίζεται και θα αποδίδεται».

Αυτό που κρύβεται πίσω από τα πρώτα αυτά σενάρια, είναι επί της ουσίας η ανεύρεση νέων πόρων - φόρων, ανάλογων με τα παλιότερα χαράτσια που επιβλήθηκαν και που η αντιλαϊκή πολιτική και όσοι την υπηρετούν δε γνωρίζουν κανένα όριο στις μεθόδους και τη φαντασία τους. Αλλωστε, την επιβολή νέων φόρων προκρίνει και το πόρισμα της Επιτροπής, με το πρόσχημα της δημιουργίας νέου «ειδικού αποθεματικού» για να καλυφθεί η μετάβαση στο νέο σύστημα, αλλά και των ελλειμμάτων που προκύπτουν από τον περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης.

Ειδικότερα φωτογραφίζεται μια νέα «εισφορά στους υψηλά αμειβόμενους ή ένας τραπεζικός φόρος», που βέβαια, όπως έχει δείξει και η εμπειρία, θα μετακυληθεί στις πλάτες των γνωστών υποζυγίων. Σε αυτά τα πλαίσια, εξετάζονται σενάρια και για υψηλότερες εισφορές ποσοστιαία στους ασφαλισμένους, όσο πιο ψηλό είναι το εισόδημα.

Βέβαια, απ' όλα τα σενάρια και τις προτάσεις λείπει η στοιχειώδης πρόταση να πληρώσουν αυτοί που λεηλάτησαν τα αποθεματικά των Ταμείων, αυτοί που ωφελήθηκαν για δεκαετίες και αυτοί που κατά σύστημα εισφοροδιαφεύγουν, στερώντας από το ΙΚΑ τεράστια έσοδα. Δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο μετά από κάθε «μεταρρύθμιση» πληρώνει όλο και λιγότερα προς το ασφαλιστικό σύστημα. Διαχρονικές απαλλαγές, τις οποίες στο τέλος καλούνται να πληρώσουν οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι.