Για την απελευθέρωση της Λαμίας
Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2015

Τα ξημερώματα της 18ης Γενάρη 1944 βρήκαν τη Λαμία ελεύθερη από το ναζιστικό ζυγό. Οι γερμανικές δυνάμεις είχαν αδειάσει την πόλη και έφευγαν για τη Λάρισα. Στην ανατολική έξοδο της πόλης, στα νταμάρια της Νέας Μαγνησίας, δέχονταν το τελευταίο χτύπημα στη Φθιώτιδα από τμήμα του ΕΛΑΣ. Αλλα τμήματα του ΕΛΑΣ, από τη νότια πλευρά της πόλης, με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη, εισέρχονταν θριαμβευτικά στη Λαμία και γίνονταν δεκτοί μέσα σε φρενίτιδα ενθουσιασμού. Στην κεντρική πλατεία, ο πρωτοκαπετάνιος εκφώνησε τον περίφημο λόγο του. Οι θυσίες του ΕΑΜ και του αδούλωτου ελληνικού λαού είχαν αποδώσει καρπούς λευτεριάς.

Το Σάββατο 17/10, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ευπρέπισαν το χώρο και το άγαλμα του Αρη. Την επόμενη μέρα, στην πλατεία Λαού, η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το παράρτημα Φθιώτιδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποίησαν εκδήλωση για τα 71 χρόνια από την απελευθέρωση της Λαμίας. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Μιχάλης Γιαλαμούδης, εκ μέρους του παραρτήματος και ο Φοίβος Ιακωβίδης από την ΚΝΕ. Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο Τάσος Χρονάς, στέλεχος του ΚΚΕ. Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών. Από μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε ο Κώστας Μπασδέκης, Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας.

«Τιμή και δόξα στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες, που πάλεψαν με αυτοθυσία για την απελευθέρωση της χώρας μας από τους φασίστες κατακτητές (...) Τιμή και δόξα στις μαχήτριες και τους μαχητές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, που πρόταξαν τα στήθη τους στον αντιφασιστικό αγώνα, δίνοντας λαμπρό παράδειγμα και κινητοποιώντας τον λαό να δράσει ενάντια στους κατακτητές ναζί, που ήσαν πρόγονοι της σημερινής εγκληματικής οργάνωσης "Χρυσή Αυγή". Τιμή και δόξα σε εκείνους που είδαν σαν σωστή και αναγκαία τη συνέχιση του αντιφασιστικού τους αγώνα, με πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση του λαού μας στις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Τ. Χρονάς, αναλαμβάνοντας εκ μέρους των παρευρισκομένων τη δέσμευση «πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μείνει η ανάμνηση και το παράδειγμά τους ζωντανά στις επόμενες γενιές, σαν υποθήκη σε μια πορεία που θα εξασφαλίσει στο λαό καλύτερες μέρες. Με την εξουσία στα χέρια του και τις ανάγκες του καλυμμένες».