Τα ναυάγια σωρό στο Αιγαίο
Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2015

Σε εξέλιξη ήταν από νωρίς χτες το μεσημέρι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σάμου, για τον εντοπισμό αγνοουμένων μεταναστών και προσφύγων, που κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες βρέθηκαν στη θάλασσα, ενώ 16 από αυτούς διασώθηκαν από τουρκικό αλιευτικό κοντά στην οριογραμμή. Κατά δήλωσή τους, στη λέμβο που τους μετέφερε, επέβαιναν άλλα 14 άτομα που αναζητούνται. Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης έπαιρναν μέρος δύο πλωτά του Λιμενικού, ελικόπτερο της Frontex και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο μεταξύ, το Κέντρο Καταγραφής στη Μόρια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, λόγω των μεγάλων ροών μεταναστών και προσφύγων προς το νησί, που φτάνουν τα 6.000 άτομα τη μέρα. Το τελευταίο τριήμερο, από την Κυριακή το πρωί ως και την Τετάρτη το πρωί, στη Λέσβο έφτασαν περισσότεροι από 15.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Χτες και μέχρι τα μεσάνυχτα αναμένονταν, με δύο έκτακτα και τέσσερα τακτικά δρομολόγια στις γραμμές Μυτιλήνη - Πειραιάς και Μυτιλήνη - Καβάλα, να αναχωρήσουν πάνω από 7.000 άνθρωποι. Από αυτούς, περί τους 2.000 θα αναχωρούσαν για Καβάλα και οι υπόλοιποι για Πειραιά.

Η κατάσταση και στη Χίο αρχίζει να γίνεται ασφυκτική, με χιλιάδες πια ανθρώπους να μένουν στους δημόσιους χώρους της πόλης, στους δρόμους, ακόμα και στην τάφρο του κάστρου όπου στήθηκαν σκηνές. Σχεδόν 6.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν χτες το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, από τα τρία πλοία που τους μετέφεραν από τη Χίο και τη Μυτιλήνη. Συγκεκριμένα, το πλοίο «Blue Star Πάτμος» αποβίβασε 1.997 πρόσφυγες, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» 2.457 και το «Αριάδνη» 1.503. Παράλληλα, 873 αλλοδαποί διασώθηκαν από το Λιμενικό Σώμα σε 15 περιστατικά, από τις 7.30 προχτές έως στις 7.30 χτες, σε θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, του Αγαθονησίου, του Φαρμακονησίου και της Κω.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR) ζητά οι πρόσφυγες να καταγράφονται στην Ελλάδα και να κατανέμονται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες από εκεί, καθώς η Γερμανία δεν μπορεί να είναι η λύση του προσφυγικού προβλήματος, δήλωσε χτες η εκπρόσωπος της UNHCR, Μελίσα Φλέμινγκ, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Morgen magazin» του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD. Σύμφωνα με την Μ. Φλέμινγκ, «η λύση (για την προσφυγική κρίση) είναι στην Ελλάδα. Φυσικά, λύση είναι πρώτον να σταματήσει ο πόλεμος και δεύτερον να δοθεί περισσότερη βοήθεια επί τόπου».