ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αδιάλλακτος ο Σαρόν περιοδεύει σε Γερμανία - Γαλλία

Ενα βήμα από την κατάρρευση η εκεχειρία, εκτιμούν διπλωματικοί αναλυτές

Παρασκευή 6 Ιούλη 2001

Associated Press

Μικρά παιδιά στη Ράφα μετά τη μάχη κοιτάζουν το φακό με βλέμμα που τα λέει όλα...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΡΑΦΑ.-

Υπεραμυνόμενος της τακτικής των δολοφονιών ακριβείας αλλά και της επιμονής του για επικράτηση απόλυτης ηρεμίας, και μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, προτού αρχίσει οποιαδήποτε διαδικασία οικοδόμησης «μέτρων εμπιστοσύνης» με τους Παλαιστινίους, έφθασε στο Βερολίνο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Την άλλη «όψη του νομίσματος» φιλοξενεί σε εκτενή συνέντευξη του Παλαιστινίου ηγέτη, μεγάλη γερμανική εφημερίδα. Ασχέτως δηλώσεων, όμως, έντονη είναι η ανησυχία και οι προειδοποιήσεις και από τις δύο πλευρές ότι μια ανάσα χωρίζει την εκεχειρία από την ολική κατάρρευσή της με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιοχή.

«Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να κάνει θυσίες και να μείνει δεσμευμένο στην εκεχειρία αλλά δεν πρόκειται να γίνει κανένα περαιτέρω βήμα αν δεν τερματιστεί ολοκληρωτικά η τρομοκρατία». Με το γνωστό λεξιλόγιο και την, πολλάκις, επαναλαμβανόμενη θέση της ισραηλινής ηγεσίας, εμφανίστηκε μπροστά στους Γερμανούς δημοσιογράφους ο Αριέλ Σαρόν, μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο. Ο Σαρόν έσπευσε, μάλιστα, να πλέξει το εγκώμιο της Γερμανίας, την οποία χαρακτήρισε την «καλύτερη σύμμαχο του Ισραήλ στην Ευρώπη».

Από την άλλη, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ αποπειράθηκε να τηρήσει σχετικά ισορροπημένη στάση, καλώντας, δημοσίως, το Ισραήλ να «επιδείξει ελαστικότητα στο θέμα των εποικισμών». Ανάλογη θέση ίσων αποστάσεων τηρεί σε χτεσινή του συνέντευξη και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος αφού υπερτονίζει την αναγκαιότητα σεβασμού της ασφάλειας του Ισραήλ και της πλήρους παύσης της βίας για να αρχίσει η οικοδόμηση «μέτρων εμπιστοσύνης», στη συνέχεια παραδέχεται ότι κομβικό θέμα είναι το πάγωμα κάθε εποικιστικής δραστηριότητας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επρόκειτο να συναντηθεί, στο Βερολίνο, και με τον Βέλγο υπουργό Εξωτερικών, Λουί Μισέλ, του οποίου η χώρα εξαιρέθηκε την τελευταία στιγμή από την περιοδεία Σαρόν. Αργά το βράδυ αναμενόταν στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ζακ Σιράκ και με τον πρωθυπουργό, Λιονέλ Ζοσπέν.

Συνέντευξη-χείμαρρος Αραφάτ

Τη δέσμευσή του στην προσπάθεια επίτευξης της παρούσας εκεχειρίας διατυπώνει σε όλους τους δυνατούς τόνους σε μακροσκελή του συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Στη συνέντευξη, που η δημοσίευσή της συμπίπτει με την άφιξη Σαρόν, ο Γιάσερ Αραφάτ υπογραμμίζει ότι έχουν, ήδη, γίνει συλλήψεις μαχητών που παραβίασαν την εκεχειρία αλλά επιρρίπτει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην ισραηλινή ηγεσία.

«Η κατοχή είναι βία, οι παράνομοι εποικισμοί είναι βία, ο αποκλεισμός και τα οδοφράγματα είναι βία, αλλά δεν αίρονται και δε φαίνεται να θεωρούνται παραβιάσεις της εκεχειρίας. Δεν μπορώ να πω στο λαό μου να ανεχθεί μια αδικαιολόγητη συνεχιζόμενη κατοχή. Για ποιο λόγο δεν είναι βία το ότι 200.000 έποικοι μετακινούνται ελεύθερα ενώ 3,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να κινηθούν στην ίδια την πατρίδα τους;», υπογραμμίζει, ανάμεσα σε άλλα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Εθεσε, τέλος, και πάλι το ζήτημα της παράλληλης έναρξης πολιτικού διαλόγου ως αναγκαίας προϋπόθεσης επιτυχίας της εκεχειρίας.

Υπέρ της άμεσης επανέναρξης διαλόγου και οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης τάχθηκε, από την Ιερουσαλήμ, και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή. Ο Τερζ Ρόεντ Λάρσεν εκτίμησε ότι αν δε γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρη η κατάρρευση της εκεχειρίας. Εξίσου απαισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέντ Μάχερ, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην ισραηλινή ηγεσία για την εμμονή της στις δολοφονίες ακριβείας, τονίζοντας ότι «αναδεικνύουν την αντιδημοκρατικότητα του Ισραήλ και τον μηδενικό σεβασμό που έχει για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Προειδοποιήσεις Μπεν Ελιέζερ ενώ οξύνονται τα πνεύματα

Για μια «μακρόχρονη περίοδο αντιπαράθεσης» προειδοποίησε την ισραηλινή κοινή γνώμη ο υπουργός Αμυνας. Ο Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ υποστήριξε την τακτική των δολοφονιών ακριβείας ως «αναγκαίο προληπτικό μέτρο» και συμπλήρωσε ότι η «αντιπαράθεση θα συνεχιστεί μέχρις ότου να αντιληφθούν οι Παλαιστίνιοι τη ματαιότητα του αγώνα τους». Μιμούμενος, μάλιστα, το ύφος του Αριέλ Σαρόν, ο Μπεν Ελιέζερ κατηγόρησε τον Γιάσερ Αραφάτ ότι οδηγεί «την κατάσταση στην καταστροφή», αφού ο «ιστορικός του ρόλος ως ειρηνοποιού έχει παρέλθει οριστικά».

Τα γεγονότα, πάντως, μοιάζουν να επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις του Μπεν Ελιέζερ. Περισσότερες από έξι ώρες διήρκεσε μάχη που ξέσπασε, στην περίμετρο του προσφυγικού στρατοπέδου Μπραζίλ, στη Ράφα, κοντά στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο. Κατά τη διάρκειά της, που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές ήταν μία από τις σκληρότερες από την έναρξη της Ιντιφάντα, ισραηλινά τεθωρακισμένα κατέστρεψαν τουλάχιστον 20 σπίτια, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δέχτηκε επίθεση με 51 αυτοσχέδιες χειροβομβίδες. Δεν έγινε γνωστό αν υπάρχουν θύματα ή το ποιος ευθύνεται για την έναρξη της μάχης.

Λίγο αργότερα, ένας Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από ισραηλινά πυρά, στην περίμετρο της Ραμάλα, χωρίς να υπάρχουν επεισόδια, ενώ δύο άλλοι τραυματίστηκαν. Ο Ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε πυρά στις θέσεις του γύρω από τον εποικισμό Πσαγκότ, στα οποία απάντησε. Επίσης, τρία μικρά παιδιά τραυματίστηκαν από έκρηξη ισραηλινού όλμου, που δεν είχε εκραγεί, κοντά στη Ράφα.

Την ίδια στιγμή, το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωνε ότι άρχισαν οι εργασίες για την κατασκευή φράχτη κατά μήκος των συνόρων της Δυτικής Οχθης με το Ισραήλ και μάλιστα σε ορισμένα σημεία ο φράχτης ή το τείχος (ανάλογα την περίπτωση) που θα υψωθεί θα είναι ηλεκτροφόρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση το μέτρο είναι «προληπτικό».