ΙΟΡΔΑΝΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Σε πλήρη εξέλιξη η φονική κατοχική βία

Ενώ Ιορδανία και Ισραήλ ανακοίνωσαν την εγκατάσταση καμερών παρακολούθησης στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ

Τρίτη 27 Οχτώβρη 2015

Το αίμα των Παλαιστινίων εξακολουθεί να ρέει στη Δυτική Οχθη από τα πυρά των κατοχικών στρατιωτών
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η βία των ισραηλινών κατοχικών αρχών παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, αφού με την άδεια της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δολοφονούν, καταπιέζουν και προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον Παλαιστινιακό λαό, πυροβολώντας και συλλαμβάνοντας καθημερινά με διάφορα προσχήματα νεαρούς Παλαιστινίους (αγόρια και κορίτσια). Παράλληλα, η κυβέρνηση Νετανιάχου διατείνεται πως δε σκοπεύει ν' αλλάξει το καθεστώς στην Πλατεία των Τζαμιών της Ιερουσαλήμ, ενώ σφίγγει κι άλλο τον κλοιό της κατοχής σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, εξετάζοντας αναθεώρηση του σημερινού καθεστώτος για την έκδοση αδειών μόνιμης κατοικίας, για δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίους που διαμένουν σε συνοικίες του ανατολικού τμήματος της ιερής πόλης...

Μόνο χτες έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των Ισραηλινών στρατιωτών δύο έφηβοι 17 και 19 ετών, στη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις, συνέπεια εφόδων σε καταυλισμούς και σπίτια χωριών κοντά στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης. Αλλος ένας Παλαιστίνιος 22 ετών είχε παρόμοια τύχη, καθώς κατηγορήθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις ότι κρατούσε μαχαίρι και ότι επιχείρησε να επιτεθεί σε στρατιώτες... Νωρίτερα, μία 17χρονη Παλαιστίνια σκοτώθηκε από σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών, με τη δικαιολογία της κατοχής μαχαιριού, την Κυριακή, στη Χεβρώνα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Υπολογίζεται ότι από την αρχή Οκτώβρη ως χτες, είχαν δολοφονηθεί πάνω από 50 Παλαιστίνιοι (οι 30 γιατί μαχαίρωσαν Ισραηλινούς ή επειδή θεωρήθηκαν «ύποπτοι» για μία τέτοια πράξη...), άλλοι 10 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις Παλαιστινίων ή και συμπατριωτών τους, ενώ οι τραυματισμοί και οι συλλήψεις σε βάρος Παλαιστινίων από τις επιθέσεις κατοχικών δυνάμεων και φανατικών Εβραίων εποίκων ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα συνέχισης της όξυνσης της κατοχικής βίας, ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν νωρίς χτες βράδυ πως μία ρουκέτα εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας στο Σντερότ του νότιου Ισραήλ στην αυλή κατοικίας, προκαλώντας υλικές ζημιές. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη.

Συμφωνία Ιορδανίας - Ισραήλ για την Πλατεία των Τζαμιών

Στο μεταξύ, οι διαδοχικές επαφές που είχε το Σαββατοκύριακο στο Αμάν της Ιορδανίας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς και τον Ιορδανό μονάρχη, Αμπντάλα Β', δεν απέδωσαν σε σπουδαία αποτελέσματα, παρά μόνο σε μία συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ιορδανία, που ανέλαβε την «κηδεμονία» της Πλατείας των Τζαμιών και του τεμένους Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ μετά τον πόλεμο του 1967. Στόχος της ιορδανο-ισραηλινής συμφωνίας είναι η εγκατάσταση καμερών ασφαλείας στην Πλατεία των Τζαμιών και η λειτουργία τους επί 24ώρου βάσεως, ωστόσο δεν ανακοινώθηκε πότε θα γίνει αυτό και υπό ποιες παραμέτρους.

Πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν προτίθεται ν' αλλάξει το στάτους κβο της περιοχής, που επιτρέπει την τέλεση θρησκευτικών τελετουργιών και προσευχής μόνο σε Μουσουλμάνους και όχι σε αλλόθρησκους (συμπεριλαμβανομένων και των Εβραίων που αποκαλούν την περιοχή «Ορος του Ναού», γιατί πάνω στα συντρίμμια του παλιού ναού του Σολομώντα κτίστηκε αργότερα το τέμενος Αλ Ακσα). Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, από την άλλη, όπως ο Σαέμπ Ερεκάτ, επιφύλαξαν χλιαρή υποδοχή στη συμφωνία, δηλώνοντας ότι είχε ως στόχο «την παρακολούθηση, τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δικών μας ανθρώπων».

Γεγονός είναι, πάντως, ότι από τη συνάντηση που είχαν το Σάββατο, στο Αμάν της Ιορδανίας, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, διαφάνηκε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να ξεκινήσουν μία πρωτοβουλία για την επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών ή ν' ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ για ανάσχεση των παράνομων εβραϊκών εποικισμών και τερματισμό της καταδυνάστευσης και τρομοκράτησης του Παλαιστινιακού λαού. Σύμφωνα με πληροφορίες Παλαιστινιακών ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Αμπάς εξέφρασε μεταξύ άλλων έντονη ανησυχία για μία σειρά ζητήματα, όπως η συνέχιση των εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και την επιθυμία του για την έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο το χρονικό προσδιορισμό αναγνώρισης μίας ανεξάρτητης Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.