ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ
Προετοιμασμένοι για αγωνιστική συνέχεια

Σήμερα αναμένεται η έκδοση της απόφασης για την αγωγή της Διοίκησης του ΙΚΑ

Σάββατο 7 Ιούλη 2001

Ούτε και χτες εκδόθηκε η απόφαση για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε (3.7.2001) η Διοίκηση του ΙΚΑ στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ζητώντας να κηρυχτεί «παράνομη και καταχρηστική» η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ που συμπλήρωσαν ήδη ένα μήνα απεργιακών κινητοποιήσεων. Κατά πάσα πιθανότητα η απόφαση θα εκδοθεί σήμερα ή το πολύ αύριο. Οι γιατροί απεργούν για να αποτραπεί η παραπέρα υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) -όπως αυτή προδιαγράφεται- στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, που είδε το φως της δημοσιότητας, τη μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων γιατρών και εφαρμογή του ιατρικού βαθμολογίου - μισθολογίου, παρόμοιου με εκείνου των κρατικών νοσοκομείων.

Η Ομοσπονδία των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) μετά τη δικαστική απόφαση του δικαστηρίου θα συγκαλέσει αμέσως τα όργανα της Ομοσπονδίας για να «καθορίσουν την παραπέρα αγωνιστική πορεία του κλάδου, αφού ξεπεραστούν τα όποια τυπικά εμπόδια συναντηθούν», όπως ανακοίνωσε προχτές.

Επιστολή του υπουργού Υγείας

Με χτεσινή επιστολή του προς τους διευθυντές των εφημερίδων ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος επιχειρεί να συγκαλύψει την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης με την προσπάθεια εκμετάλλευσης των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων των γιατρών του ΙΚΑ.

Στην επιστολή του ο Αλ. Παπαδόπουλος αναφέρει: «Επανειλημμένα αναγράφεται στον Τύπο ότι ο υπουργός Υγείας δε συζητά με τους απεργούς γιατρούς του ΙΚΑ. Πρόκειται περί ανακρίβειας απύθμενης και άδικης σε βάρος μου».

Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας αναφέρεται στη συνάντηση που είχε με την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ στις 25.6.2001 και στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση, η οποία «διατυπώθηκε από κοινού», όπως αναφέρει ο Αλ. Παπαδόπουλος, και υπογραμμίζει: «Αποχώρησαν από το γραφείο μου δηλώνοντάς μου ότι θα επιλύσουν μετά από αυτό την απεργία».

Οι ανακοινώσεις της 25.6.2001, τόσο του υπουργού Υγείας όσο και της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ για το τι διαμείφθηκε στη συνάντηση ήταν όντως ταυτόσημες αλλά και από τις δύο έλειπε το σημείο που αναφέρει τώρα ο Αλ. Παπαδόπουλος, για την υπόσχεση της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ να επιλύσει την απεργία.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ακολούθησε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, που ομόφωνα αποφάσισε να απαιτήσει από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη Διεύθυνση του ΙΚΑ σαφές χρονοδιάγραμμα τροποποίησης των συμβάσεων «αποικιοκρατικού» τύπου (Ν. 1204/72) και υλοποίησης του σχεδίου για το επιστημονικό βαθμολόγιο γιατρών ΙΚΑ. Παράλληλα η Εκτελεστική Γραμματεία αποφάσισε να συγκαλέσει στις 29.6.2001 στην Αθήνα, στην οποία ομόφωνα αποφασίστηκε η συνέχεια και η κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων μέχρι τις 3.8.2001.

Ο Σύλλογος των Γιατρών του ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά (ΣΕΥΠΙΚΑ) την επομένη της συνάντησης με ανακοίνωσή του είχε επικρίνει ως τακτική σαλαμοποίησης την ξεχωριστή συνάντηση της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ με τον υπουργό Υγείας όταν, μάλιστα, σε αυτή δεν ήταν παρόντες οι πρόεδροι των συλλόγων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως είχε συμφωνηθεί.

Πάντως ένα δείγμα του πώς εννοεί το διάλογο ο Αλ. Παπαδόπουλος με τους απεργούς το έδωσε ανήμερα της εκδίκασης της αγωγής της Διοίκησης του ΙΚΑ (4.7.2001): Το πρωί με τη διαμεσολάβηση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Κ. Οικονόμου, ορίστηκε ραντεβού με το ΔΣ του ΣΕΥΠΙΚΑ για την προσεχή Τρίτη. Ομως προς το μεσημέρι, μετά από νέα επικοινωνία με τον Κ. Οικονόμου, ο υπουργός διαμήνυσε ότι η συνάντηση θα γίνει εφόσον σταματήσει η απεργία!