ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Με το βλέμμα στις 12 Νοέμβρη η προχτεσινή απεργία

Συγκεντρώσεις και μαζικές εξορμήσεις σε πολυκαταστήματα έκαναν οι ταξικές δυνάμεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Τρίτη 3 Νοέμβρη 2015

Εξω από τα «Πράκτικερ»
Σε συγκέντρωση στα γραφεία του και στη συνέχεια σε εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε πολυκαταστήματα («Attica», «Notos», «H&M») προχώρησε την περασμένη Κυριακή ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στο πλαίσιο της απεργίας στο Εμπόριο ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Η προχτεσινή, 1η του Νοέμβρη, ήταν μία από τις επτά Κυριακές του έτους για τις οποίες το 2013 νομοθετήθηκε το άνοιγμα των καταστημάτων.

Πρόκειται για την έναρξη των λεγόμενων «ενδιάμεσων εκπτώσεων», οι οποίες προβλήθηκαν από την τότε κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ως το «ελιξίριο» για τον τζίρο των καταστημάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της ΕΣΕΕ για την αντίστοιχη εκπτωτική περίοδο πέρυσι, το 40% των καταστημάτων δεν κατέγραψε καμιά αύξηση στις πωλήσεις, ενώ το 37% είχε και μείωση του τζίρου, σε σύγκριση με το 2013. Προφανώς, κερδισμένα βγήκαν μόνο ορισμένα μεγάλα πολυκαταστήματα, τα οποία συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου που έγινε τις μέρες αυτές.

Μιλώντας στη συγκέντρωση των εμποροϋπαλλήλων το πρωί της Κυριακής, η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου της Αθήνας, στάθηκε στην ανάγκη να ενταθεί τις επόμενες μέρες η προσπάθεια για να είναι μαζική η συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη, ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - κεφαλαίου, μέρος της οποίας είναι και η μεθόδευση για κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Εξόρμηση στα πολυκαταστήματα του κέντρου της Αθήνας
Με την εξόρμηση που ακολούθησε, οι εμποροϋπάλληλοι κάλεσαν σε οργάνωση στο σωματείο και σε συμμετοχή στην απεργία, με αιτήματα όπως: Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλο το χρόνο, για όλα τα καταστήματα, με νόμο από την κυβέρνηση. 8ωρο, 5θήμερο, 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία. Κατάργηση των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου. Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο βασικό μισθό 920 ευρώ.

Παράλληλα, κάλεσαν τους εργαζόμενους στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος από κοινού με άλλα σωματεία, την Κυριακή 8 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του, με θέμα τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό.

Παρέμβαση έξω από το κατάστημα της επιχείρησης στον Ταύρο έκαναν εργαζόμενοι στο «Πράκτικερ», μετά από κάλεσμα του επιχειρησιακού σωματείου και του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στη Θεσσαλονίκη, έγιναν εξορμήσεις σε καταστήματα της πόλης. Ανάλογη δράση είχαν Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα των εμποροϋπαλλήλων σε Καβάλα, Γιάννενα, Βόλο, Ρόδο και αλλού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργιακό «όχι» στην κατάργηση της Κυριακής αργίας (2015-11-01 00:00:00.0)
Με απεργία υπερασπίζονται την Κυριακή αργία (2013-10-30 00:00:00.0)
«Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία» (2013-04-24 00:00:00.0)
«Εξυπηρετεί τα πολυκαταστήματα» (2012-12-28 00:00:00.0)
Το ωράριο (2008-10-11 00:00:00.0)