10ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Πλημμύρισε» από «κόκκινο» το Στόμιο Λάρισας
Κυριακή 8 Ιούλη 2001

Οι πρώτες «φουρνιές» νεολαίων έφθασαν στο Στόμιο. Πρώτη τους δουλιά, το στήσιμο των σκηνών
Στο μαγευτικό τοπίο του Στόμιου της Λάρισας έχει στηθεί από χτες το Αντιιμπεριαλιστικό Νεολαιίστικο «Στρατηγείο» στα πλαίσια της 10ης Πανελλαδικής συνάντησης της ΚΝΕ που ολοκληρώνεται σήμερα. Ο μοναδικός αυτός θεσμός, που κάθε χρόνο αγκαλιάζει όλο και περισσότερους νέους, μέλη και φίλους της ΚΝΕ, αναδεικνύει και φέτος την ανάγκη της αντίστασης και αντεπίθεσης στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, ιδιαίτερα με τη συνεχιζόμενη ΝΑΤΟική επέμβαση στα Βαλκάνια. Γι' αυτό, αυτή τη χρονιά στο στόχαστρο των νέων βρίσκεται η ΝΑΤΟική αρμάδα που καταπλέει σήμερα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Εκεί στις 6 μ.μ. το νεανικό «ποτάμι» συναντιέται με το αντιιμπεριαλιστικό και λαϊκό κίνημα της πόλης στη μεγάλη αντιΝΑΤΟική διαδήλωση που πραγματοποιείται στην κεντρική πύλη του λιμανιού.

Η «κόκκινη» κατασκήνωση

Η παραλία, που με τη φροντίδα και το μεράκι της Οργάνωσης Θεσσαλίας της ΚΝΕ είχε προετοιμαστεί κατάλληλα με όλες τις απαραίτητες υποδομές, άρχισε από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου να «υποδέχεται» χιλιάδες νέους, ενώ εκείνη την ώρα ολοκληρωνόταν το γλέντι που είχε ξεκινήσει από τις Οργανώσεις Θεσσαλίας και Κεντροδυτικής Μακεδονίας. Με τις πρώτες αχτίδες του ήλιου οι χιλιάδες νέοι και νέες ξεκίνησαν τα παιχνίδια στη θάλασσα και την παραλία. Η ζωντάνια, τα πειράγματα και το κέφι δεν έλειψαν ούτε λεπτό.

Το «στρατηγείο» του διήμερου στήνεται γρήγορα. Σε λίγο θα καταφτάσουν και τα πρώτα πούλμαν
Κόκκινες σημαίες ανέμιζαν πάνω στα πλατάνια και τα μαχητικά πανό των οργανώσεων δήλωναν το σκοπό της παρουσίας των νέων στο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο. «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά», «Οχι στο στρατηγείο του θαΝΑΤΟΥ», ήταν δύο απ' αυτά, ενώ δεν έλειψαν και άλλα χιουμοριστικά πανό, όπως αυτό που κατάγγελνε την ξεφτίλα του τηλεσκουπιδιού «Μπιγκ Μπράδερ». Ταυτόχρονα, ο χώρος της κατασκήνωσης «πλημμύρισε από μουσικές νότες, που ακούγονταν από τα μεγάφωνα της εξέδρας των εκδηλώσεων και από τα αυτοσχέδια γκρουπάκια που είχαν σχηματιστεί.

Ξεχωριστή στιγμή, η διοργάνωση του τουρνουά ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή 16 ομάδων από τις οργανώσεις όλης της χώρας. Η προθέρμανση των ομάδων είχε ξεκινήσει νωρίτερα με φιλικά παιχνίδια και πολύ γέλιο. Αλλωστε, οι περισσότερες ομάδες είχαν τυπώσει τις δικές τους φανέλες, ενώ εντύπωση προκάλεσε η κατακόκκινη φανέλα της οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας με χαραγμένα τα αρχικά της ΕΣΣΔ.

Οι χτεσινές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και σήμερα ολοκληρώνονται με τη μεγάλη συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου στις 9 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Οι προετοιμασίες στο Στόμιο

Απόγευμα Παρασκευής. Τα μέλη των οργανώσεων Λάρισας της ΚΝΕ βρίσκονται στην τελική ευθεία των προετοιμασιών. Σε λίγες ώρες η παραλία του Στομίου θα «πλημμυρίσει» από «κόκκινα» νιάτα και χιλιάδες άλλους νέους αγωνιστές της ειρήνης απ' όλη την Ελλάδα. Πρέπει να είναι όλα στην εντέλεια. Και τα «συνεργεία» της ΚΝΕ που έχουν αναλάβει τις προετοιμασίες είναι «επί ποδός».

Η κατασκήνωση έχει γεμίσει με κόκκινες σημαίες. Ηδη έχουν στηθεί σκηνές, η εξέδρα των εκδηλώσεων είναι έτοιμη, στην ταβέρνα έχουν μείνει κάποιες λεπτομέρειες. Και τα πανό που έχουν κρεμαστεί σε διάφορα σημεία στο χώρο δίνουν το σύνθημα: «Νεανική Επίθεση Ειρήνης».

Αναντικατάστατος «σύντροφος» η κιθάρα (το στιγμιότυπο λίγο πριν ξεκινήσουν τα πούλμαν της ΚΝΕ από την Αθήνα)
«Εχουμε καλύψει το μεγαλύτερο όγκο της δουλιάς. Οι εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης που θα φιλοξενήσουν τους νέους φιλειρηνιστές είναι σχεδόν έτοιμες» δηλώνει μιλώντας στο «Ρ» ο Δ. Σοφός, μέλος του γραφείου του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ.

Εξέχουσα θέση στο χώρο της κατασκήνωσης που φιλοξενεί το 10ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο κατέχει η έκθεση φωτογραφικού υλικού, που επιμελήθηκε ο Μανώλης Πάκιας, για το βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, τις τραγικές συνέπειές του και τις εκδηλώσεις αντίστασης ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ενα από τα μέλη του «συνεργείου», που στήνει την έκθεση, είναι ο Ηλ. Σκυλλάκος, γραμματέας της ΟΒ Βελιγραδίου της ΚΝΕ, ο οποίος μιλώντας στο «Ρ» τονίζει: «Το φωτογραφικό υλικό αποτελεί ένα ντοκουμέντο που αποτυπώνει τα φρικιαστικά εγκλήματα της Νέας Τάξης Πραγμάτων, αλλά και τους μεγαλειώδεις αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες, την αντίσταση στον ιμπεριαλισμό. Τα μέλη της ΚΝΕ, όπως και πολλοί άλλοι νέοι έδωσαν δυναμικό "παρών" σ' αυτές τις κινητοποιήσεις. Και πάντα, οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί, θα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα».

Σε λίγο καταφτάνουν στο χώρο του «κόκκινου στρατηγείου» τα πρώτα πούλμαν με τους νέους διαδηλωτές από τη Λάρισα. Και μετά από τις άλλες οργανώσεις της Θεσσαλίας και της Κεντροδυτικής Μακεδονίας. Μαζί τους έχουν τα απαραίτητα εφόδια: Σκηνές, σλίπινγκ μπανγκ και ό,τι άλλο χρειάζεται για να κατασκηνώσουν.

Πολλά από τα μέλη των οργανώσεων της Θεσσαλίας αρχίζουν την προπόνηση, ευελπιστώντας μία από τις πρώτες θέσεις στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και αστειευόμενοι λένε ότι έχουν πολλές ελπίδες, αφού παίζουν «εντός έδρας».

Και το βράδυ έχει ξεφάντωμα. Ολοι μαζί διασκεδάζουν με λαϊκά τραγούδια από την ορχήστρα «Νόστος».

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Γ. Χαρίτος, γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, τονίζει: «Για άλλη μια χρονιά η ΚΝΕ με την αντιιμπεριαλιστική κατασκήνωση βρίσκεται μέσα στις εξελίξεις. Και μ' αυτή την έννοια αποκτά επίκαιρο χαρακτήρα η αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση. Χρειάζεται όλος ο λαός και η νεολαία να υψώσουν μέτωπο αντίστασης απέναντι στις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις, που έγιναν και ποτέ δε σταμάτησαν και ιδιαίτερα σ' αυτή που ετοιμάζεται στην ΠΓΔΜ. Ετσι μέσα από την αντιιμπεριαλιστική μας κινητοποίηση μπορούμε να στείλουμε ένα πολύ δυνατό μήνυμα ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Γι' αυτό και θα εντείνουμε την αντιιμπεριαλιστική πάλη μας».