Προδοσίες και αδιέξοδα
Σάββατο 22 Γενάρη 2000

Σκηνή από την ταινία «Λευτέρης Δημακόπουλος» του Περικλή Χούρσογλου
«Ο Λευτέρης Δημακόπουλος» είναι η βραβευμένη ταινία του 1993, του σκηνοθέτη Περικλή Χούρσογλου, που μας γυρίζει στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου την παραμονή μιας πρωτοχρονιάς. Ο Παναγιώτης είναι ένας φίλος από τα παλιά που χτυπά την πόρτα του Λευτέρη Δημακόπουλου. Οι δυο φίλοι έχουν να συναντηθούν πολύ καιρό και μαζί θυμούνται το παρελθόν, τα χρόνια της αθωότητας, τα χρόνια των σπουδών, των ερώτων και των ελπίδων. Η ταινία καταγράφει μια ολόκληρη δεκαετία από τη ζωή ενός λαμπρού νέου, ενός σύγχρονου Ελληνα, ενός πολίτη του δυτικού κόσμου, που προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία του. Καθώς περνάνε τα χρόνια ο Λευτέρης αλλάζει, οι αξίες μπαίνουν σε κάποιο συρτάρι και ξεχνιούνται, η νιότη τον αποχαιρετά και ξαφνικά με την προσμονή του νέου έτους - μέρα απολογισμού - και την απροσδόκητη εμφάνιση του φίλου, συνειδητοποιεί ότι θυσίασε μια ολόκληρη ζωή για να έχει το δικαίωμα να αποκτήσει ακόμη μια «καλύτερη». Μόνος θα προχωρήσει προς το αδιέξοδο και αναπολεί με νοσταλγία την εφηβεία και τη χαμένη του αθωότητα. Με τους Νίκο Γεωργάκη, Μαρία Σκουλά και Νίκο Ορφανό.

Από το STAR στις 22.00 «Αγάπη και προδοσία: Η ιστορία της Μία Φάροου» της Κάρεν Αρθουρ. Πρόκειται για μια καθαρά βιογραφική ταινία με θέμα τη ζωή της ηθοποιού που κατορθώνει να σκιαγραφήσει η σκηνοθέτιδα καθοδηγώντας τους ηθοποιούς, με αποτέλεσμα να αποσπάσει εξαιρετικές ερμηνείες. Πρόκειται για μια πρώτη τηλεοπτική προβολή με πρωταγωνιστές τους: Πάτσι Κένζιτ και Ντένις Μπουτσικάρις.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 21.05 «Ζητείται ψεύτης» του Γιάννη Δαλιανίδη. Πρόκειται για τη διασκευή του θεατρικού έργου του Δημήτρη Ψαθά, που έκανε πολλές γενιές να γελάσουν με την καρδιά τους. Πρωταγωνιστούν οι: Ντίνος Ηλιόπουλος, Αννα Κυριακού, Παντελής Ζερβός, Θανάσης Βέγγος και άλλοι.

Από την ΕΤ 3 στις 24.00 «Αμέρικαν μπλου νοτ» του Ραλφ Τοπόροφ. Πρόκειται για μια ταινία που αναφέρεται στη ζωή του Τζακ Σάλοου και του Τζαζ κουιντέτου του. Στις αρχές της δεκαετίας του '60 το όνειρο του Τζακ είναι να παίξει σε όλα τα κλαμπ. Η πραγματικότητα δεν απέχει πολύ από το όνειρο. Μια μέρα, όμως, γνωρίζει μια όμορφη μπαλαρίνα και τότε αρχίζει να σκέφτεται ότι υπάρχουν πιο ωραία πράγματα στη ζωή από τη μουσική. Με τον Πίτερ Μακ Νίκολ.

Από την ΕΤ 1 στις 23.30 «Μετά τα μεσάνυχτα» του Νίκολας Ρεγκ. Στη χειμωνιάτικη Βενετία η ομίχλη έχει σκεπάσει την υγρή πόλη των δόγηδων και των γονδολιέρηδων. Μέσα σ' ένα πένθιμο αλλά τρομερά γοητευτικό ντεκόρ, ένα ζευγάρι που έχει καταφύγει εκεί για να ξεπεράσει το χαμό του παιδιού του, ζει παράξενες εμπειρίες, ερωτικές αλλά και άκρως μεταφυσικές. Τρόμος, πραγματικότητα πιο τρομερή και από τη φαντασία, το θλιβερό αλλά εξαιρετικής ομορφιάς τοπίο και οι εξαιρετικές ερμηνείες της Τζούλι Κρίστι και του Ντόναλντ Σάδερλαντ, κάνουν την ταινία να διακρίνεται και να θεωρείται ως ένα μικρό αριστούργημα.