Εκδήλωση γεμάτη συγκίνηση για τον αγώνα των χαλυβουργών

Οργανώθηκε την Κυριακή από το Συνδικάτο Μετάλλου και παρουσιάστηκε θεατρική παράσταση με θέμα τη δίκη των απεργών

Τρίτη 10 Νοέμβρη 2015

Μεταλλεργάτες και συγγενείς των χαλυβουργών ήταν ανάμεσα σ' αυτούς που παρακολούθησαν την εκδήλωση
Στην πολύμηνη απεργία των χαλυβουργών και την παρακαταθήκη που άφησε στους εργαζόμενους ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργάνωσαν την Κυριακή, στον κινηματογράφο «STUDIO», το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας μαζί με τη θεατρική ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης.

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την έναρξη του ηρωικού αγώνα των χαλυβουργών, στον οποίο αναφέρθηκε στην κεντρική ομιλία ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου. Η συγκίνηση κορυφώθηκε στη διάρκεια της θεατρικής παράστασης με τίτλο «Περί τιμής... ή αλλιώς η δίκη των χαλυβουργών», την οποία παρουσίασε η θεατρική ομάδα «Solidarity», μία από τις ομάδες του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν αρκετοί χαλυβουργοί μαζί με τις οικογένειές τους, που μέσα από την ομιλία και τη θεατρική παράσταση είδαν να ζωντανεύει η μάχη που έδωσαν τόσο τους μήνες της απεργίας, όσο και στην αίθουσα του δικαστηρίου. Το «παρών» έδωσαν επίσης μεταλλεργάτες από μια σειρά χώρους δουλειάς και κόσμος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των φορέων της περιοχής.

Η θεατρική ομάδα «Solidarity» αποτελείται από εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, φοιτητές που προετοίμασαν τη συγκεκριμένη παράσταση για μήνες. Η Μαντώ Ζαμπούνη, μέλος της θεατρικής ομάδας, που έγραψε και το κείμενο της παράστασης, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους, αν και σχετικά νεοσύστατη, με μόλις ένα χρόνο ζωής, η ομάδα καταπιάστηκε με ένα τόσο δύσκολο καθήκον:

Στιγμιότυπο από τη θεατρική παράσταση
«Ηταν ανάγκη για εμάς να αποκαλύψουμε τη συνέχεια της απεργίας των εργαζομένων της "Χαλυβουργίας Ελλάδος", τη σύγκρουση που συνεχίστηκε μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων της Ευελπίδων. Παρότι ένα μεγάλο μέρος του έργου θα μπορούσε να είναι αποσπάσματα από τα πρακτικά της δίκης, ο σκοπός μας δεν ήταν να φτιάξουμε ένα ντοκιμαντέρ, αλλά να απευθύνουμε κάλεσμα στο δρόμο του αγώνα.

Ετσι, ήταν πολύ θετικό που η συμπλήρωση τεσσάρων ετών από το ξέσπασμα της απεργίας συνέπεσε με την προετοιμασία της πανελλαδικής απεργίας στις 12 Νοέμβρη, αφού μας δόθηκε η ευκαιρία να απευθύνουμε μέσα από την παράσταση κάλεσμα συμμετοχής σε αυτήν. Για τον ίδιο λόγο, το έργο τελειώνει με την υπόσχεση πως "θα σταθούμε όρθιοι" και το σύνθημα "χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά"».

Οσο για τις εντυπώσεις που άφησε η παράσταση, η Μ. Ζαμπούνη λέει χαρακτηριστικά: «Ολοι μας βρεθήκαμε σε αγκαλιές ανθρώπων, που άλλους τους ξέραμε κι άλλους όχι. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη καθώς στους ρόλους της παράστασης άλλος αναγνώρισε τη γυναίκα του, άλλος το συνάδελφό του, άλλος τον εαυτό του». Τέλος, σημειώνει πως η θεατρική ομάδα είναι στη διάθεση των σωματείων και των μαζικών φορέων που ενδιαφέρονται να οργανώσουν ανάλογες εκδηλώσεις.