ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
«Βαρέλι χωρίς πάτο» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Ταυτόχρονα με τη συμπλήρωση της πρώτης δέσμης των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων, ξεκινούν τα παζάρια για το επόμενο πακέτο...

Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2015

Eurokinissi

Ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια και Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων συγκαταλέγονται μεταξύ των «αιχμών» του επόμενου αντιλαϊκού πακέτου μέτρων που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση
Στο φόντο της ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σπεύδει να συμπληρώσει τις αμέσως επόμενες μέρες τη δέσμη με τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα για την τρέχουσα περίοδο. Ταυτόχρονα, ξεκινούν τα παζάρια με Ευρωζώνη και ΔΝΤ σχετικά με τη σύνθεση και του επόμενου αντιλαϊκού πακέτου, με αιχμές το Ασφαλιστικό, τη συνολικότερη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τη συγκρότηση και λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα «αξιοποιήσει» κρατική περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της κρατικής συμμετοχής στις τράπεζες.

Σε αυτό το πλαίσιο, τις επόμενες μέρες επανέρχονται στην Αθήνα τα κλιμάκια του κουαρτέτου, με την ατζέντα των συζητήσεων με τη συγκυβέρνηση να συμπεριλαμβάνει την τελική διαμόρφωση των μεγεθών του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2016, καθώς και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016 - 2019. Σε αυτά θα αποτυπωθεί η προβλεπόμενη απογείωση των αντιλαϊκών φόρων τα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό, βέβαια, με την παραπέρα διάλυση της γκάμας των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Αποφασιστικό εργαλείο για τη βίαιη προσαρμογή του λαού στις ανάγκες του κεφαλαίου είναι οι «παρεμβάσεις» που δρομολογούνται στο Ασφαλιστικό, στο τσάκισμα συντάξεων, στα κάθε είδους προνοιακά επιδόματα.

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Το νέο αντιλαϊκό νομοθέτημα για τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία των χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη βδομάδα, ενώ στην επόμενη φάση θα συμπληρωθεί από τις νέες διατάξεις του «Κώδικα Δεοντολογίας» των τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία, σύμφωνα με πληροφορίες, ο «έντιμος συμβιβασμός» μεταξύ συγκυβέρνησης και «εταίρων» περιλαμβάνει:

-- Πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών για όλα τα νέα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, που θα χορηγούνται από τη δημοσίευση του νόμου και στο εξής.

-- Σταδιακή μείωση των προβλεπόμενων κριτηρίων προστασίας για όλα τα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια. Σε πρώτη φάση, το εισοδηματικό κριτήριο καρατομείται στα επίπεδα των 18.000 ευρώ και το περιουσιακό κριτήριο «προστασίας» στο εύρος των 150.000 - 160.000 ευρώ.

-- Μπαίνει πλαφόν στο ετήσιο όριο των κατ' έτος πλειστηριασμών που θα διενεργούνται από τις τράπεζες ή όποιον άλλο «επενδυτή» εξαγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια. Πρόκειται για ρυθμίσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των τραπεζών. Από τη μια πλευρά, με το σχετικά «περιορισμένο» αριθμό των κατά έτος πλειστηριασμών, αποφεύγονται οι αναταράξεις και η παραπέρα κατρακύλα των τιμών στην αγορά της κατοικίας. Από την άλλη, σε συνδυασμό και με τις άλλες υπό διαμόρφωση διατάξεις, εντείνονται οι εκβιασμοί απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά, προκειμένου να κόψουν ακόμη και τις πιο στοιχειώδεις δαπάνες, ώστε να ξεπληρώνουν τις τράπεζες.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ομίλων

Μέχρι το τέλος αυτής της βδομάδας, ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να προχωρήσει στο άνοιγμα του «βιβλίου προσφορών», προκειμένου να «υποδεχτεί» το ενδιαφέρον των μεγάλων «θεσμικών επενδυτών» του εξωτερικού, ενώ σε αντίστοιχη κίνηση θα προχωρήσουν και οι άλλοι τραπεζικοί όμιλοι.

Παράλληλα, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, που ξεκίνησε πρώτος τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, αναμένεται να «κλειδώσει» το βιβλίο προσφορών μέχρι το τέλος της βδομάδας. Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε χτες τη συμφωνία πώλησης του ποσοστού (98,5%) που κατέχει στη θυγατρική της στην Αίγυπτο, στην Al Ahli Bank of Kuwait, με αντίτιμο 149,7 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Οπως ανακοινώθηκε, «η ολοκλήρωση της συμφωνίας εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς, όπως έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ληξιπρόθεσμα χρέη σε Εφορία - τράπεζες

Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο επανέρχεται το ζήτημα για την ενιαία διαχείριση των οφειλών στις τράπεζες, την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, που βέβαια συνδέεται με το ύψος των αποπληρωμών που θα βάζει στο χέρι καθένας από αυτούς, τόσο στην περίπτωση υπερχρεωμένων νοικοκυριών όσο και αυτοαπασχολούμενων και άλλων επαγγελματιών.

Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε στη χτεσινή συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, με τη διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ), η οποία ζήτησε «τεχνική βοήθεια από το Τμήμα Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος στο πλαίσιο της πρότασης που έχει καταθέσει το ΟΕΕ, για τη συνολική ρύθμιση οφειλών σε τράπεζες, Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία».

Να σημειωθεί ότι ειδικό ρόλο στην εφαρμογή του νέου, υπό διαμόρφωση πλαισίου για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, αναμένεται να αναλάβουν και άλλα επαγγελματικά επιμελητήρια, καθώς και εργοδοτικές οργανώσεις, με κρίσιμο σημείο το ζήτημα της συνεργασίας επιμελητηρίων για την πτώχευση επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΕΕ, ο Γ. Στουρνάρας «εμφανίστηκε αισιόδοξος τόσο για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όσο και για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και τόνισε την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων για να πάρει ξανά μπρος η ελληνική οικονομία».

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα του περιορισμού των διευκολύνσεων (μέχρι 100 δόσεις) για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία αποτελεί ένα ακόμη προαπαιτούμενο αντιλαϊκό μέτρο, το οποίο θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες. Η νέα σκληρότερη ρύθμιση έρχεται να κουμπώσει με τη διαβόητη «κουλτούρα πληρωμών», με την οποία τόσο η συγκυβέρνηση όσο και οι «θεσμοί» εκβιάζουν και απειλούν τα λαϊκά νοικοκυριά, προκειμένου να περικόψουν ακόμη περισσότερο τις στοιχειώδεις ανάγκες για να ανταποκριθούν σε «υποχρεώσεις» προς το κρατικό ταμείο και τις τράπεζες.