ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Κοινός αγώνας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2015

Αποψη από τη σύσκεψη
Κοινό αγώνα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι τα ίδια, αποφάσισαν προχτές οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στην ιδρυτική σύσκεψη της «Πρωτοβουλίας Αποστράτων για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Κοινωνική Ασφάλιση».

Η «Πρωτοβουλία» αυτή απαρτίζεται από την Πανελλήνια Ενωση Αποστράτων ΠΣ, την Κίνηση για την Εθνική Αμυνα, καθώς επίσης και τους Νίκο Καρπή, αντιπλοίαρχο ε.α. του ΛΣ, Τριαντάφυλλο Μπαλωμένο, Β' αντιπρόεδρο της Ενωσης Αποστράτων Αστυνομικών Αττικής και Δημήτρη Μαντζιάρα, αναπληρωτή ταμία της ίδιας Ενωσης. Η «Πρωτοβουλία» αυτή, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έχει συγκεντρώσει περίπου 250 υπογραφές και δηλώσεις στήριξης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πρόεδροι και μέλη ΔΣ Ομοσπονδιών και Ενώσεων Απόστρατων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και αντίστοιχων του πολιτικού προσωπικού, κάποιοι εκ των οποίων πήραν το λόγο και χαιρέτισαν την πρωτοβουλία.

Ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α., μέλος της ΚΕΘΑ, επισήμανε πως «μας έμαθαν να θεωρούμε τον κλάδο μας κάτι ξεχωριστό απ' όλη την κοινωνία. Είχαν το σκοπό τους, να μας αποκόψουν από τον υπόλοιπο λαό που και εμείς είμαστε μέλη. Ημασταν εργαζόμενοι με ιδιαίτερες συνθήκες δουλειάς και είδαμε πόσο ξεχωριστή μεταχείριση είχαμε στο θέμα των συντάξεων ή την επιδοματική πολιτική τους».

Στο βήμα ο Γ. Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α., μέλος της ΚΕΘΑ
Ο Ανέστης Τσουγκαράκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών εν ενεργεία, δήλωσε πως «είμαστε το προεόρτιο του απόστρατου, οπότε συμμετέχουμε σε κάθε δραστηριότητα που κάνουν οι απόστρατοι για τη διεκδίκηση των δίκαιων, κατά εμάς, αιτημάτων τους».

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, τόνισε πως «θεωρούμε σημαντική αυτή τη πρωτοβουλία και από εμάς θα έχετε όλη τη στήριξη και βοήθεια που χρειάζεστε για να ανταποκριθείτε σε αυτό το έργο που ξεκινάτε». Παράλληλα, χαιρέτισε αυτή την προσπάθεια εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, μιας επιτροπής «αγωνιστικής, που είναι στο προσκήνιο των αγώνων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων και όχι μόνο. Και στα δικαιώματά τους σχετικά με την Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και στα Εργασιακά». Πρόσθεσε, επίσης, πως «βασικότερο από τα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα για να αποκρούσουμε τις αντιλαϊκές βάρβαρες πολιτικές και την επίθεση που δεχόμαστε, είναι η οργάνωση του λαού, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, όλων των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων, που υποφέρουν από τις πολιτικές που εφαρμόζονται για λογαριασμό των μεγάλων συμφερόντων, της ΕΕ, του κεφαλαίου, που θέλει φτηνή εργατική δύναμη, εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, ανασφάλιστους εργάτες και εμάς τους συνταξιούχους όσο πιο γρήγορα να φεύγουμε από τη ζωή, γιατί είμαστε βάρος».

Υπογράμμισε πως «δε ζητάμε ψίχουλα, δε ζητάμε από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει μόνο στα νέα αντιλαϊκά μέτρα και τα σχέδια που έχει, αλλά ζητάμε την αποκατάσταση όλων μας των δικαιωμάτων, όσες περικοπές έχουν γίνει. Γιατί αυτά τα δικαιώματα εμείς τα πληρώσαμε από το μόχθο μιας ζωής».

Στο τέλος της σύσκεψης κατατέθηκε ψήφισμα, όπου καλούνται οι απόστρατοι μαζί με το λαό να ταχθούν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, με το οποίο προωθείται η μείωση των συντάξιμων αποδοχών τους και η μετατροπή τους σε άθλια προνοιακά επιδόματα. Απαιτούν, μεταξύ άλλων, την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, που στην ουσία μετατρέπουν τα επικουρικά ταμεία σε επαγγελματικά, αλλά και προωθούν την ενοποίησή τους, που απαλλάσσουν το κράτος από τη χρηματοδότηση και την εγγύηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας συνολικά, χαρίζοντας ταυτόχρονα τις τεράστιες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, εκφράζουν την ανησυχία τους αλλά και την αντίθεσή τους «για τη δημιουργία και επέκταση των πολεμικών επεμβατικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική, που πέρα από τη ληστεία στους πλουτοπαραγωγικούς πόρους των κρατών - στόχων, αποτελούν την αιτία για τα εκατομμύρια ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες».

Επίσης, καλούν τους απόστρατους από κάθε γωνιά της χώρας «να αγκαλιάσουν, να στηρίξουν και να προωθήσουν την πρωτοβουλία», αλλά και να συμμετάσχουν μαζικά, αγωνιστικά στην απεργία της 12ης Νοέμβρη, επαναβεβαιώνοντας έτσι την απόφασή τους «να αγωνιστούμε μαζί με το λαό, μαζικά, για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας μέχρι τέλους».

Τέλος, να συνεχίσουν τον αγώνα τους στην πανελλαδική συγκέντρωση των εν ενεργεία και αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας στις 20 Νοέμβρη.