ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Τακτικοί ελιγμοί και πιο αυστηρή διαλογή
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2015

Τα επιτελεία της ΕΕ και υπό το πρίσμα των επιθέσεων στο Παρίσι, αυστηροποιούν τα κριτήρια για την εισδοχή των προσφύγων και μεταναστών, ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που έτσι και αλλιώς γίνεται με πολλές δυσκολίες και πολλά «κόσκινα». Ταυτόχρονα, η διαχείριση αυτού του τεράστιου προβλήματος - που πολλοί καπιταλιστές βλέπουν ως ευκαιρία για αξιοποίηση φτηνού εργατικού δυναμικού - δημιουργεί και νέες σκέψεις, καθώς το κόστος είναι σημαντικό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε χτες ότι «το κόστος της μεταναστευτικής κρίσης στους προϋπολογισμούς θα θεωρηθεί ως ειδική περίπτωση και δεν θα υπολογισθεί στο έλλειμμα. Η παραχώρηση θα γίνει μόνο μετά από μια κατάλληλη μέτρηση των πραγματικών δαπανών». Βεβαίως, αυτό δεν θα γίνει αυτόματα, αλλά θα παρακολουθηθεί στενά η κατάσταση, για να καθοριστεί ποιες δαπάνες είναι επιλέξιμες και να διασφαλίσει ότι δεν θα επηρεασθεί η υλοποίηση των προϋπολογισμών του 2015 και του 2016.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελέγχει τα σχέδια προϋπολογισμών των χωρών της Ευρωζώνης κάθε χρόνο για να διαπιστώσει, εάν αυτά είναι εναρμονισμένα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θέτει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Σύμφωνα με τους κανόνες, οι χώρες πρέπει να έχουν έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους μικρότερο από το 3% του ΑΕΠ και να επιδιώκουν τον ισοσκελισμό τους σε διαρθρωτικούς όρους - μετά την αφαίρεση, δηλαδή, των εφάπαξ εσόδων και δαπανών και της επίδρασης της οικονομικής συγκυρίας. Το διαρθρωτικό έλλειμμα πρέπει να μειώνεται τουλάχιστον κατά 0,5% του ΑΕΠ ετησίως, έως ότου αυτό ισοσκελιστεί ή προκύψει πλεόνασμα (ο λεγόμενος μεσοπρόθεσμος στόχος). Αυτά βεβαίως ισχύουν για όλες τις χώρες της ΕΕ, ενώ οι χώρες σε μνημόνιο όπως η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν αυστηρότερο καθεστώς.

Την ίδια ώρα, πάντως, η ροή των προσφύγων γίνεται με πολλά εμπόδια. Η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας, που, από την αρχή έθεσε εμπόδια, σήκωσε φράκτη και αντιμετώπισε με βία όσους κατάφερναν να περάσουν, προχώρησε σε ένα επιπλέον βήμα. Παίρνοντας και την έγκριση του κοινοβουλίου αποφάσισε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενάντια στις αναγκαστικές ποσοστώσεις στις χώρες - μέλη της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Η απόφαση αυτή υιοθετήθηκε με 141 ψήφους υπέρ, 41 κατά και 1 αποχή. Στο κείμενο επισημαίνεται ότι η αρχή της επιβολής ποσοστώσεων στη μετεγκατάσταση προσφύγων «δεν λαμβάνει υπόψη της την αρχή της επικουρικότητας και παραλείπει να δώσει στα εθνικά κοινοβούλια την ευκαιρία να εκφράσουν τη γνώμη τους». Επίσης, η Τσεχία, η Ρουμανία και η Σλοβακία αντιτίθενται στις ποσοστώσεις που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εγκρίθηκε από τις υπόλοιπες χώρες στις 22 Σεπτέμβρη. Η Σλοβακία έχει, επίσης, ανακοινώσει ότι θα προσφύγει νομικά εναντίον της απόφασης.

Επίσης, στις ΗΠΑ και υπό το πρίσμα των επιθέσεων στο Παρίσι, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Πολ Ράιαν, ζήτησε σήμερα η χώρα του να αναστείλει το πρόγραμμα υποδοχής των Σύρων προσφύγων. «Η χώρα μας παραμένει μια φιλόξενη χώρα, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε τρομοκράτες να εκμεταλλευτούν τη συμπόνια μας. Αυτή τη στιγμή είναι καλύτερο το να λάβουμε προληπτικά μέτρα παρά να πολεμήσουμε», δήλωσε.

Στη Γερμανία, που τη Δευτέρα το βράδυ πραγματοποιήθηκε νέα ρατσιστική συγκέντρωση στη Δρέσδη, από το αντιδραστικό κίνημα PEGIDA (Ευρωπαίοι πολίτες κατά του εξισλαμισμού της Δύσης), ανακοινώθηκε και επίσημα ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις κατά μεταναστών. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία αναφέρει ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 700 τέτοιες επιθέσεις. Οι περίπου 640 από αυτές έχουν πραγματοποιηθεί από νεοφασίστες.