ΤΟΥΡΚΙΑ
«Νέα ώθηση» στις διμερείς σχέσεις βλέπουν οι Βρυξέλλες
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2015

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ενώ, χτες, στις κυριότερες τουρκικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες έπαιζε πάνω - πάνω η επίσκεψη Τσίπρα (και ακολουθούσαν ειδήσεις για «αυξημένες ελπίδες» για το Κυπριακό), κυκλοφόρησαν και οι δηλώσεις του αρμόδιου για Θέματα Διεύρυνσης Ευρωπαίου Επιτρόπου, Γιοχάνες Χαν, που μίλησε για «νέα ώθηση στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας».

Αναδεικνύοντας ότι εντείνεται το παζάρι ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Αγκυρα, ο Χαν δήλωσε, σύμφωνα με το Ρόιτερς, ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα προτείνει να ανοίξουν νέα «κεφάλαια» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Αναφερόμενος, μάλιστα, στην επικείμενη Σύνοδο Τουρκίας - ΕΕ για το Προσφυγικό, ο Επίτροπος τόνισε πως «πρόκειται για μια νέα αρχή στη σχέση μας με την Τουρκία με έναν πολύ περιεκτικό τρόπο και ελπίζω αυτό να επιβεβαιωθεί σε αυτή τη Σύνοδο».

Στο μεταξύ, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας τζιχαντιστής του «Ισλαμικού Κράτους» σκοτώθηκε και 21 άτομα (τα εννιά ήταν παιδιά) συνελήφθησαν, καθώς προσπαθούσαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα της χώρας με τη Συρία, όπου η Αγκυρα δηλώνει πως δυναμώνει τις «αντιτρομοκρατικές» της επιχειρήσεις και στο όνομα της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας.

Οσον αφορά το έργο της νέας κυβέρνησης, την επόμενη Δευτέρα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στη νέα Βουλή τις προγραμματικές της δεσμεύσεις και σύντομα αναμένεται να συγκροτηθεί και το νέο υπουργικό συμβούλιο. Οι «ισορροπίες» στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και η συνεργασία που θα επιδιώξει με τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα εκτιμάται ότι θα επιδράσει και στην τακτική της στην εξωτερική της πολιτική, με δεδομένες και την όξυνση των διεργασιών γύρω από το μέλλον της Συρίας, σε διπλωματικό αλλά και στρατιωτικό επίπεδο.