ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Κόντρα στην εκμετάλλευση

Τον κοινό αγώνα πρόβαλαν οι εκπρόσωποι των μεταναστών σε εκδήλωση της ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων στα Πατήσια

Τρίτη 10 Ιούλη 2001

Πολεμάμε και τραγουδάμε. Εδώ το πολυφωνικό συγκρότημα των Αλβανών εργατών
Η αυτοοργάνωση των αλλοδαπών εργατών και η ενότητά τους με την ελληνική εργατική τάξη ήταν τα κύρια ζητήματα που αναδείχτηκαν στις ομιλίες μελών μεταναστευτικών κοινοτήτων, αλλά και του Γ. Σκιαδιώτη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης εκδήλωσης που οργάνωσε η ΚΟΒ Εμποροϋπαλλήλων Πατησίων, το Σάββατο το βράδυ, στο χώρο του ΦΙΞ στα Πατήσια. Παρόλο που η εκδήλωση οργανώθηκε σε τοπικό επίπεδο, εκατοντάδες αλλοδαποί και Ελληνες εργαζόμενοι έδωσαν το «παρών», ενώ πάνω από το 60% των συμμετασχόντων ήταν μετανάστες. Εκτός από τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς, η εκδήλωση συμπεριλάμβανε και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα μεταναστών, που μετέτρεψαν την εκδήλωση σε ένα μεγάλο λαϊκό γλέντι, μέσα από το οποίο οι αγωνίες και οι λαχτάρες των εργαζομένων από τις διάφορες χώρες έγιναν πραγματικά ένα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν σύλλογοι και φορείς από τις κοινότητες του Μπαγκλαντές, της Αλβανίας, των Φιλιππίνων, της Αιθιοπίας, της Τουρκίας. Ακόμα συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών, το Συνδικάτο Οικοδόμων, την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Αλληλεγγύης, την Κομμουνιστική Ανανέωση και το περιοδικό «Στίγμα».

«Δράση μέσα από τα συνδικάτα» το μήνυμα και των εργατών από το Μπαγκλαντές
Στην ομιλία του ο Γ. Σκιαδιώτης επισήμανε - μεταξύ άλλων - ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλλοδαποί και οι Ελληνες εργάτες είναι κοινά και πηγάζουν από τη βάρβαρη καπιταλιστική επίθεση στα δικαιώματά τους. Το ΚΚΕ, τόνισε, «θεωρεί ότι οι αλλοδαποί εργάτες είναι τμήμα της εργατικής τάξης της χώρας μας και επομένως πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους Ελληνες συναδέλφους τους». Εχουμε χρέος, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, να καταρρίψουμε το ρατσισμό και την ξενοφοβία, να αναπτύξουμε σε μόνιμη βάση το διάλογο με τους Ελληνες εργαζόμενους ώστε να αναπτυχθεί κλίμα αλληλεγγύης, να βοηθήσουμε να ενσωματωθούν οι μετανάστες στο εργατικό κίνημα με την εγγραφή τους στα συνδικάτα και να τους βοηθήσουμε πρακτικά να δημιουργήσουν μεταναστευτικούς συλλόγους που είναι αναγκαίοι για την οργάνωση της πάλης για τα ιδιαίτερα προβλήματα τους.

Ο Τ. Βαλένθια, πρόεδρος την κοινότητας ΚΑΣΑΠΙ από τις Φιλιππίνες, χαιρέτισε το γεγονός ότι «το ΚΚΕ μας θεωρεί μέρος της εργατικής τάξης» και υπογράμμισε πως «όλοι οι μετανάστες πρέπει να παλέψουμε μαζί με τα συνδικάτα για ένα καλύτερο αύριο».

Ο Κιλντερίμ, εκ μέρους του Κέντρου Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης από την Τουρκία, τόνισε ότι πρέπει «να παλεύουμε μαζί με τον ελληνικό λαό» ενάντια στην καλλιέργεια εθνικιστικών αντιλήψεων και «να μην επιτρέψουμε την καταπίεση και την εκμετάλλευση». Στη χώρα μας, συνέχισε, «έχουμε σηκώσει ψηλά τη σημαία της αντίστασης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το φασισμό, πραγματοποιώντας απεργία πείνας μέχρι θανάτου. Μέχρι στιγμής δώσαμε 58 μάρτυρες. Είμαστε σίγουροι ότι θα νικήσουμε».

«Να συνεχίσουμε ενωμένοι και αγωνιστικά», επισήμανε ο Λ. Ζήσης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλβανίας «Λαμπέρια» και ζήτησε μεγαλύτερο σεβασμό από την ελληνική κυβέρνηση στα προβλήματα και τις ανάγκες των μεταναστών.

Ο Σ. Τάλος, οικοδόμος από την Αλβανία και μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, μετέφερε την εμπειρία του από το εργοτάξιο στο αεροδρόμιο, λέγοντας ότι «το Συνδικάτο μάς αγκάλιασε χωρίς διακρίσεις» για καλύτερα μεροκάματα και συνθήκες εργασίας «και κερδίσαμε πολλά παρά τις δυσκολίες της μεγαλοεργοδοσίας». Αναφερόμενος στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, επισήμανε πως η μόνη πολιτική δύναμη που αντιστέκεται στα σχέδια των Αμερικανών και των Ευρωπαίων είναι το ΚΚΕ. Για αυτό, συνέχισε, «κάνω έκκληση να οργανωθούμε και να συσπειρωθούμε γύρω από αυτό το κόμμα που έχει καθαρές θέσεις και ιδέες».

Ο Ι. Αζέρ, από την αιγυπτιακή κοινότητα, διατύπωσε το αίτημα, τα λεφτά που έχει μαζέψει μέχρι τώρα η κυβέρνηση από τα παράβολα που πληρώνουν οι μετανάστες για τη νομιμοποίησή τους να διατεθούν για τις ανάγκες τους, όπως η δημιουργία σχολείων.

Ο Μ. Χασάς, από τη σουδανική κοινότητα, υπογράμμισε την ανάγκη ένωσης των μεταναστών «χωρίς αυτό να το ξεχωρίζουμε από την ελληνική εργατική τάξη που είναι μαζί μας» και τόνισε ότι πρέπει «να δεχόμαστε όσους θέλουν να μας βοηθήσουν, αλλά να αρνούμαστε όσους θέλουν να μας κηδεμονεύσουν. Πρέπει να είμαστε ελεύθεροι να αποφασίζουμε οι ίδιοι».

Ακόμα μίλησε εκπρόσωπος από την κοινότητα Μπαγκλαντές, που κατήγγειλε την καθημερινή αστυνομική τρομοκρατία και εκπρόσωπος από τη Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστών, ο οποίος κάλεσε τους μετανάστες να οργανωθούν στα συνδικάτα.