ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνεχίζονται η εσωκομματική κόντρα και τα σενάρια για την επόμενη μέρα
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2015

Phasma

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ
Με εσωκομματική γκρίνια και σενάρια ακόμα και για διάσπαση πορεύονται πλέον στη ΝΔ. Σ' ένα νοσηρό περιβάλλον, όπου οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της συνεχίζουν να αλληλομαχαιρώνονται, ο ορισθείς τον Ιούλη μεταβατικός πρόεδρος, Ευ. Μεϊμαράκης, παραιτήθηκε χτες από τη θέση του, ενώ και οι πρώην πρόεδροι κονταροχτυπιούνται μέσω «διαρροών».

Σ' ένα τέτοιο πλαίσιο, η προσπάθεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προβάλλει ξανά ως «αξιόπιστος» κεντροδεξιός πυλώνας του αστικού πολιτικού σκηνικού, ικανός να αναλάβει την αστική διακυβέρνηση, τουλάχιστον χωλαίνει, όπως παραδέχονται άλλωστε ανοιχτά και πολλοί στο εσωτερικό της ΝΔ.

Μια κατάσταση που πιθανά θα προκαλέσει «ντόμινο» νέων εξελίξεων στην υπόθεση αναμόρφωσης συνολικά του αστικού πολιτικού σκηνικού, προς εύρεση εκείνων των κυβερνητικών σχημάτων και κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών οι οποίες θα περνούν με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση τα αντιλαϊκά μέτρα που χρειάζεται το κεφάλαιο για να αναθερμάνει την κερδοφορία του.

Σε αυτό το μοτίβο, σε μια αλληλουχία εξελίξεων και επεισοδιακών αντιπαραθέσεων, αργά προχτές βράδυ, οι υποψήφιοι πρόεδροι Ευ. Μεϊμαράκης και Αδ. Γεωργιάδης αρπάχτηκαν στον «αέρα» του STAR, με τον πρώτο να βάλλει ευθέως και κατά του στελέχους του κόμματος, Μ. Βορίδη, ο οποίος έχει συνταχθεί με τον έτερο υποψήφιο, Απ. Τζιτζικώστα.

Χτες το πρωί, ο Ευ. Μεϊμαράκης όρισε αντιπρόεδρο του κόμματος το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκη και αργότερα το απόγευμα ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση του προέδρου του κόμματος (οπότε μεταβατικός πρόεδρος αναλαμβάνει ο Γ. Πλακιωτάκης), αλλά παραμένει υποψήφιος για την προεδρία.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα

Οι παραπάνω αποφάσεις ανακοινώθηκαν λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που έγινε αργά χτες το βράδυ στη Βουλή, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση σε βαρύ κλίμα, απουσία των πρώην προέδρων της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργών Αντ. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή, αλλά και του Ευ. Μεϊμαράκη.

Ο δε Γ. Πλακιωτάκης, εισερχόμενος στην αίθουσα της συνεδρίασης, έγινε δεκτός με χλιαρά χειροκροτήματα. Προηγούμενα, από τους βουλευτές της ΝΔ που προσέρχονταν στη Βουλή, άλλοι έβαζαν θέμα αν μπορεί βάσει καταστατικού ο Ευ. Μεϊμαράκης να ορίσει αντιπρόεδρο, άλλοι έλεγαν ότι πρόκειται για «κρίσιμη συνεδρίαση» και άλλοι υποβάθμιζαν την εσωκομματική σύγκρουση, αφαιρώντας τα πολιτικά χαρακτηριστικά και μιλώντας για «προσωπικές φιλοδοξίες».

Εμπειρη βουλευτής, εξάλλου, εκτιμούσε χτες σε πηγαδάκι έξω από τη συνεδρίαση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την ενότητα του κόμματος κι ότι οι τέσσερις υποψήφιοι «το κράτησαν». Νωρίτερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευδε να προτείνει στη συνεδρίαση «κώδικα δεοντολογίας» βάσει του οποίου οι υποψήφιοι δε θα προσωποποιούν τις διαφορές τους και δε θα εμπλέκουν στην αντιπαράθεσή τους πρώην προέδρους του κόμματος και πρώην πρωθυπουργούς.

Είχε προηγηθεί το θέμα που έβαζε ο Ευ. Μεϊμαράκης πριν τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Αντ. Σαμαράς, να διαψεύσει διαρροές σύμφωνα με τις οποίες ζητούσε την παραίτηση Μεϊμαράκη, σε μια κόντρα που δείχνει να υπέβοσκε μεταξύ τους από καιρό.

Η πλευρά Μεϊμαράκη εμφανιζόταν π.χ. ενοχλημένη για το γεγονός ότι διάφορα στελέχη του κόμματος που θεωρούνταν «σαμαρικοί» τάχθηκαν στο πλευρό άλλων υποψηφίων, κυρίως του Απ. Τζιτζικώστα. Ταυτόχρονα, κατέκρινε το καταστατικό του κόμματος που συντάχθηκε επί αρχηγίας Σαμαρά, μιλώντας για «καταστατικό - έκτρωμα».

Η δε πλευρά Σαμαρά μιλούσε λίγο - πολύ για έναν αγνώμονα Μεϊμαράκη, θυμίζοντας ότι έγινε πρόεδρος της Βουλής επί πρωθυπουργίας Σαμαρά και ότι ανέλαβε μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος πάλι κατόπιν απόφασης Σαμαρά, όταν εκείνος αποφάσισε να παραιτηθεί από την αρχηγία της ΝΔ μετά το δημοψήφισμα του Ιούλη. Σε κάθε περίπτωση, χτες, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού απαντούσαν ότι «δεν υπάρχει τέτοια δήλωση Σαμαρά περί παραίτησης Μεϊμαράκη».

Την ίδια ώρα και καθώς εντείνονται οι διεργασίες και οι κόντρες, θα πρέπει να σημειωθούν και οι υπόνοιες που άφησε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η Ντόρα Μπακογιάννη, για ενδεχόμενο σαμποτάζ την περασμένη Κυριακή, οπότε και δεν πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές ανάδειξης νέου προέδρου της ΝΔ, με την επίκληση «τεχνικού προβλήματος» στο ηλεκτρονικό σύστημα μηχανοργάνωσής τους.

Και παραίτηση Παπαμιμίκου από την προεδρία της ΚΕΦΕ

Σημειωτέον, πριν την Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεδρίασε στα κεντρικά του κόμματος η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) της ΝΔ, προκειμένου να αναζητήσει εκ νέου την εταιρεία που θα διοργανώσει τις εσωκομματικές εκλογές. Ως επιθυμητές ημερομηνίες αναφέρονται η 13η Δεκέμβρη για τον πρώτο γύρο και η 20ή Δεκέμβρη για το δεύτερο, με πλευρές στο εσωτερικό του κόμματος να εκφράζουν πλέον αμφιβολίες για το αν η ΝΔ καταφέρει να φτάσει ενωμένη ως εκεί και δεν προηγηθεί νωρίτερα κάποια διάσπαση.

Σ' ένα τέτοιο κλίμα και μετά την παραίτηση Μεϊμαράκη, την παραίτησή του από τη θέση του προεδρεύοντος της ΚΕΦΕ ανακοίνωσε ο γραμματέας της ΝΔ, Α. Παπαμιμίκος.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι φόβοι που έτσι κι αλλιώς εκφράζονται στη ΝΔ, αλλά και συνολικότερα σε αστικά επιτελεία, ότι ακόμα κι αν καταφέρουν να φτάσουν ως ένα κόμμα μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές, με την εικόνα που εκπέμπουν τελευταία, η συμμετοχή θα είναι τόσο χαμηλή που θα καταστήσει «απονομιμοποιημένο» τον επόμενο πρόεδρο, ενώ συνολικότερα θα εμφανίζουν την ίδια τη ΝΔ ως κόμμα, αδύναμη κι ανίκανη να ενσωματώσει ευρύτερα στρώματα στα προτάγματα του κεφαλαίου.