ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
Οχημα δήθεν «εθνικής ομοψυχίας» για απρόσκοπτη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής

Στο επίκεντρο η επερχόμενη νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό και η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή

Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2015

Eurokinissi

Η υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων «μακράς πνοής», που προωθεί η συγκυβέρνηση, απαιτεί και την αντίστοιχη ψευδεπίγραφη «εθνική ομοψυχία»
Να συγκαλέσει το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών αμέσως μόλις επιστρέψει από τη Ρώμη ζήτησε απ' τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά από το Ισραήλ, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρ. Παυλόπουλος θα συγκαλέσει το Συμβούλιο πιθανότατα αύριο, Σάββατο, καθώς Κυριακή και Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα απουσιάζει στις Βρυξέλλες και το Παρίσι, αντίστοιχα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, δήλωσε σχετικά πως «η σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών (...) έχει αντικείμενο την ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το Προσφυγικό μετά και τις σχετικές επαφές του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, καθώς και τον διάλογο για την Κοινωνική Ασφάλιση».

«Δεδομένου ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει κατ' εξοχήν χαρακτήρα μακράς πνοής, η κυβέρνηση θεωρεί υποχρέωσή της να αναζητήσει κοινά σημεία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενόψει και της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς», πρόσθεσε, σκιαγραφώντας επί της ουσίας το βαθύτατα αντιλαϊκό περιεχόμενο των προωθούμενων αλλαγών στην Κοινωνική Ασφάλιση.

«Εθνικός διάλογος» για τις αναδιαρθρώσεις, που «θα γίνουν έτσι κι αλλιώς»

Πρόκειται προφανώς για κίνηση ενταγμένη στις προαναγγελθείσες απ' την περασμένη βδομάδα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την επίτευξη «εθνικής συνεννόησης», ώστε να περάσουν με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, εκβιάζοντας και τη συναίνεση του λαού στα μέτρα που σφαγιάζουν παραπέρα τα δικαιώματά του ή διαμορφώνοντας καλύτερες προϋποθέσεις για χειραγώγηση και αντιμετώπιση των όποιων αντιδράσεων.

Ο Αλ. Τσίπρας είχε ήδη μιλήσει για την ανάγκη η συνεννόηση των αστικών πολιτικών δυνάμεων να εκφραστεί πάνω σε ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό, όπου η κυβέρνηση δρομολογεί σαρωτικές ανατροπές. «Σε όλες τις μείζονες μεταρρυθμίσεις που η επίδρασή τους υπερβαίνει τα όρια μιας τετραετούς διακυβέρνησης, θέλουμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια για την ανταλλαγή απόψεων, τη σύνθεση και τη συνεννόηση με όλες τις δημοκρατικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή ο Αλ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι «στα μεγάλα ανοιχτά εθνικά θέματα αλλά και στα καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής ζητήματα θα δρομολογήσουμε εθνικό διάλογο».

Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, είχε φροντίσει να διαβεβαιώσει την αστική τάξη ότι οι μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάκαμψης της κερδοφορίας της «θα γίνουν έτσι κι αλλιώς»...