ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνεται η επέμβαση

Γερμανικά σχέδια για αποστολή 1.200 στρατιωτικών για επιχειρήσεις στη Συρία και ρωσικά σχέδια για δεύτερη ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία

Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2015

Μια συστοιχία ρωσικών «S-400» έχει εγκατασταθεί σε βάση στη Συρία 50 χιλ. από τα τουρκικά σύνορα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Τα σχέδια του Βερολίνου για την ανάπτυξη 1.200 Γερμανών στρατιωτικών στη Συρία, στο πλαίσιο αποστολής περίπου έξι κατασκοπευτικών αεροπλάνων TORNADO (από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία και τη βάση του Αμάν στην Ιορδανία) και μίας πολεμικής φρεγάτας ανοιχτά των συριακών ακτών, είναι μία ακόμη ισχυρή ένδειξη που προδιαγράφει περαιτέρω κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία. Το πρόσχημα της εξουδετέρωσης των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» χρησιμοποιείται απ' όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους στην περιοχή.

Η είδηση ανάπτυξης γερμανικών στρατευμάτων σε γειτονικές (με τη Συρία) χώρες προήλθε από δηλώσεις που έκανε το Σαββατοκύριακο ο Γενικός Επιθεωρητής του γερμανικού στρατού στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, Φόλκερ Βίκερ, στη γερμανική εφημερίδα «Bild am Sontag». Ο Βίκερ σημείωσε ότι οι δυνάμεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν «κατά του "Ισλαμικού Κράτους"» και θα μπορούσαν να αναπτυχθούν «πολύ γρήγορα», αμέσως αφότου τεθεί για συζήτηση και ψήφιση σχετικό νομοσχέδιο στο γερμανικό Κοινοβούλιο, κάτι που προέβλεψε πως θα γίνει «πριν το τέλος του 2015».

Οι ρωσικές κινήσεις

Το ίδιο 24ωρο, Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, σε μια κίνηση «θωράκισης» των βομβαρδιστικών αεροπλάνων που χρησιμοποιούν στη Συρία, ανακοίνωσαν πως τα αεροσκάφη τύπου «Su-34» πλέον φέρουν και πυραύλους αέρος - αέρος μεσαίου βεληνεκούς με δυνατότητα να χτυπήσουν στόχους σε εύρος 60 χλμ.

Αίσθηση δημιούργησαν ακόμη οι πληροφορίες του ειδησεογραφικού οργανισμού «al-Rai Media Group» για τα ρωσικά σχέδια δημιουργίας δεύτερης αεροπορικής βάσης στη Χομς (πέρα από εκείνη που έχουν στη Λατάκεια) της Συρίας. Οι πληροφορίες αυτές ανέφεραν πως είναι ήδη «καθ' οδόν 100 ρωσικά αεροπλάνα και τουλάχιστον 1.000 Ρώσοι στρατιωτικοί»...

Ρόλο στις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία με πρόσχημα τους τζιχαντιστές αναζητεί και η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος σχεδιάζει να θέσει το αίτημα πριν τα Χριστούγεννα στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, πρότεινε χτες διήμερη συζήτηση στη βρετανική Βουλή και ψήφο κατά συνείδηση στους βουλευτές του κόμματός του.

Αργότερα χτες βράδυ, στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης στο Παρίσι, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαιρέτισαν τη διαδικασία εγκαθίδρυσης μηχανισμού για τη διμερή στρατιωτική συνεργασία ενάντια στην «αποτροπή ατυχημάτων» μεσούσης της ρωσικής επέμβασης στη Συρία.

Συνάντηση Πούτιν - Ομπάμα

Πιο πριν, ο Πούτιν συναντήθηκε για 30 λεπτά και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, συζητώντας μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στη Συρία και την ανάγκη να προχωρήσει, όπως σημείωσαν, η διπλωματική διαδικασία της Βιέννης για την επίτευξη εκεχειρίας και την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Σύμφωνα με συνεργάτες του Αμερικανού Προέδρου, ο Ομπάμα επέμεινε στην απαίτηση για αποχώρηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, από την πολιτική σκηνή, στο πλαίσιο μίας «μεταβατικής διαδικασίας».

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθούν οι πληροφορίες που διέδιδαν άλλοι Αμερικανοί διπλωμάτες, πως στο πλαίσιο παρόμοιας συνάντησης που είχε στο Παρίσι ο Ομπάμα με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, απαίτησε το «σφράγισμα των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία», ως ζήτημα επιτακτικής σημασίας για την πάταξη της εισροής τζιχαντιστών στα μέτωπα πολέμου και του λαθρεμπορίου συριακού πετρελαίου.

«Τεράστιο λάθος η εξόντωση Σαντάμ και Καντάφι»

Αίσθηση προκάλεσαν στο μεταξύ οι δηλώσεις του πρώην επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών (DIA), Μάικλ Φλιν, στο περιοδικό «Spiegel», με τις οποίες παραδέχεται ότι η «λάθος στρατηγική» που ακολούθησε η Δύση ήταν εκείνη που «γέννησε» το «Ισλαμικό Κράτος». Χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» τις επιθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε Ιράκ και Λιβύη και την ανατροπή των κυβερνήσεων Σαντάμ Χουσεΐν και Μουαμάρ Καντάφι. Εντούτοις, υποστήριξε την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στη Συρία... «με διαφορετικούς όρους», υποστηρίζοντας ότι οι τζιχαντιστές δεν μπορεί να ηττηθούν μόνον από αέρος και ότι οι ΗΠΑ «θα πρέπει να συνεργαστούν εποικοδομητικά με τη Ρωσία».