Ζωτική ανάγκη για την Αθήνα το πάρκο στο Γουδί

Με μεγάλη συγκέντρωση που διοργάνωσαν η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και η «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου», οι κάτοικοι της περιοχής έδωσαν απάντηση σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την περιοχή, σε βάρος της υγείας και της ποιότητας ζωής ολόκληρης της πρωτεύουσας

Τετάρτη 11 Ιούλη 2001

Το «Πάρκο Στρατού»
Αποφασισμένοι να αντισταθούν με όλες τους τις δυνάμεις στα σχέδια τσιμεντοποίησης του πάρκου Γουδίου, δηλώνουν μαζικοί φορείς και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι διοργάνωσαν προχτές το βράδυ ένα δυναμικό συλλαλητήριο μέσα στο χώρο που έχουν βάλει στο «μάτι» τα αρπαχτικά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση πήραν η «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου» και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», ενώ συμμετείχαν η «Επιτροπή για τη διάσωση του Μητροπολιτικού Πάρκου» και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής.

Κεντρικό αίτημα της κινητοποίησης που διοργανώθηκε από την «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου» ήταν η δημιουργία στην περιοχή αυτή των 965 στρεμμάτων ενός ενιαίου μητροπολιτικού πάρκου πυκνού πρασίνου και όχι τον ενταφιασμό ενός πολύ σημαντικού χώρου για το βιοτικό επίπεδο όλων των κατοίκων της πρωτεύουσας κάτω από τόνους μπετόν. Στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος κατοίκων της περιοχής. Διατράνωσαν από κοινού την πεποίθησή τους ότι ο εργαζόμενος λαός με τις αγωνιστικές του κινητοποιήσεις έχει τη δύναμη να επιβάλει τη θέλησή του.

«Την ίδια ώρα που τα παιδιά παίζουν σε ανήλιαγα υπόγεια, παραχωρούνται σε ιδιώτες εκτάσεις προς οικονομική εκμετάλλευση», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της «Δημοτικής Πρωτοβουλίας» και δημοτικός σύμβουλος Ν. Παπακωνσταντίνου, κατηγορώντας ακόμη τη δημοτική αρχή για διπροσωπία αναφορικά με τη στάση της στο θέμα του πάρκου. Επίσης υπογράμμισε ότι το πάρκο του Γουδίου δε διατρέχει κίνδυνο μόνο από την ανέγερση γηπέδου της «ΠΑΕ Παναθηναϊκός», αλλά και από μια σειρά άλλα έργα που σχεδιάζονται να γίνουν στο χώρο με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως γήπεδο μπάντμιντον, παγοδρόμιο, σκοπευτήριο κ.α. Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι στο χέρι του εργαζόμενου λαού «να σπάσουν τα μούτρα τους» όλοι εκείνοι που επεξεργάζονται τα σχέδια καταστροφής του πάρκου, αφού «δεν έχει σημασία τι αποφασίζουν εκείνοι, αλλά το πόσο θα ενεργοποιηθεί ο λαός».

Από την προχτεσινοβραδινή συγκέντρωση
«Οταν ξεκίνησε η συστηματική καταστροφή της Αθήνας τη δεκαετία του '60 και τότε μιλούσαν για το καλό του λαού και του τόπου», τόνισε στην ομιλία του ο Σπ. Χαλβατζής, επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», σημειώνοντας ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν το πρόσχημα για την ικανοποίηση της βασικής επιδίωξης του κεφαλαίου που είναι η κερδοσκοπία σε βάρος της γης. «Θέλουν να εκμεταλλευτούν και το τελευταίο τετραγωνικό μέτρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σπ. Χαλβατζής, επισημαίνοντας προς τους συγκεντρωμένους να μην πτοούνται από ηττοπαθείς λογικές που σκόπιμα καλλιεργούνται σε βάρος των εργαζομένων. «Αν οι πρωτοπόροι σήμερα τα δώσουν όλα και άλλοι πολλοί θα ακολουθήσουν αύριο. Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους μπορούν να αποτρέψουν αυτήν την πολιτική», κατέληξε.

Την ανάγκη αγωνιστικής συσπείρωσης των κατοίκων, ώστε να αποτραπούν τα σχέδια τσιμεντοποίησης του πάρκου Γουδίου, σημείωσε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» Στ. Λάμπρου, ενώ ο Γ. Βοζικάκης εκ μέρους της Επιτροπής για τη διάσωση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδίου, σημείωσε: «Οι "μνηστήρες" για την τσιμεντοποίηση του πάρκου είναι πάρα πολλοί, εμείς μπορούμε να αποτρέψουμε τα σχέδιά τους».

Το λόγο πήραν ακόμη εκπρόσωποι μιας σειράς μαζικών φορέων και συλλόγων όπως από τον Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Ζωγράφου, από την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ζωγράφου, από την Επιτροπή Ειρήνης κ.α.

Πολλοί οι διεκδικητές

Ο χώρος των παλιών στρατοπέδων που κρατά ακόμη το υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Η επίμαχη έκταση των 965 στρεμμάτων, με το νόμο 732 του 1977 έχει παραχωρηθεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στους Δήμους Αθήνας και Ζωγράφου για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. Στην πραγματικότητα όμως αυτός ο νόμος παραμένει ανενεργός. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας εξακολουθεί να κατέχει τα 550 στρέμματα. Από αυτά τα 330 αποτελούν το «Πάρκο του Στρατού» και τα υπόλοιπα 110 στρέμματα στρατόπεδο. Εδώ και τρία χρόνια το ΥΠΕΧΩΔΕ κρατά στα συρτάρια του μια μελέτη, που το ίδιο παρήγγειλε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η οποία αφορά την ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται νοτιοανατολικά της λεωφόρου Μεσογείων και μέχρι τις παρυφές του Υμηττού.

Οι ενδιαφερόμενοι για την ανέγερση κάθε είδους οικοδομήματος μέσα στο χώρο των 965 στρεμμάτων είναι πάρα πολλοί.