ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΣΣΑΣ
«Τα παιδιά να αγαπήσουν τα οφέλη της άσκησης»
Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2015

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Μίσσας
Από την πλευρά του ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Κώστας Μίσσας, αφού αναφέρθηκε στην επιτυχημένη συνεργασία μέχρι τώρα της Ομοσπονδίας μπάσκετ με το ΚΚΕ για την παρουσίαση του αθλήματος, εξήγησε το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις κάτω απ' τις οποίες θα πρέπει να γίνεται η εισαγωγή των παιδιών στον αθλητισμό, θίγοντας και τις λογικές που βλέπουν αυτήν την εισαγωγή ως μέσο για οικονομικό όφελος.

-- Ποια η σημασία τέτοιων εκδηλώσεων;

-- Η επιτυχημένη συνεργασία της Ομοσπονδίας μπάσκετ με το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια, με τις παρουσιάσεις του αθλήματος στο ευρύ κοινό υπάγεται στο στόχο που έχουμε να προωθήσουμε το μπάσκετ, να το προσεγγίσουμε με μια διαφορετική λογική. Ναι μεν ως άθλημα αλλά και σε μια γενικότερη και πλατύτερη μορφή του αθλητισμού, όπου όλα τα παιδιά θα πρέπει να έχουν την πραγματική, συνειδητή και ουσιαστική συμμετοχή. Επίσης, εξίσου σημαντική είναι και η δυνατότητα επαφής που υπάρχει με τον υπόλοιπο κόσμο, γονείς, προπονητές, παράγοντες κ.λπ. έτσι ώστε όλοι μαζί να έχουν μια γενικότερη συμμετοχή στον αθλητισμό. Θεωρούμε ότι η συμμετοχή στον αθλητισμό είναι δικαίωμα για όλους, αλλά μέσα από συγκεκριμένη μορφή και λογική. Γι' αυτό και τέτοιες εκδηλώσεις, όπως αυτή της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και αθλητικές ημερίδες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και οι άλλες που θα ακολουθήσουν, είναι ιδιαίτερα σημαντικές και πάνω απ' όλα πιάνουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που έχουν να κάνουν με αρκετά σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με τον αθλητισμό, όπως η ψυχολογική πλευρά, οι διατροφικές συνήθειες κ.τ.λ. Ετσι, τέτοιου είδους εκδηλώσεις λειτουργούν και ως αφύπνιση σε πολύ κόσμο ώστε να ενημερωθούν και να υποστηρίξουν την εισαγωγή των παιδιών στον αθλητισμό από μικρή ηλικία προκειμένου να ακολουθήσουν έναν αθλητικό τρόπο ζωής ουσίας, μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Το ευχάριστο είναι ότι κάθε φορά σε τέτοιες εκδηλώσεις βλέπουμε συνεχώς ολοένα και περισσότερο κόσμο να έρχεται.

-- Σε τι πλαίσιο γίνεται σήμερα η εισαγωγή των παιδιών στον αθλητισμό;

-- Αυτή η εισαγωγή ουσιαστικά γίνεται με την επιλογή των γονιών σε ένα άθλημα, όπως στην προκειμένη περίπτωση στο μπάσκετ, μέσα σε ένα πλαίσιο οργάνωσης των συλλόγων. Που σημαίνει οικονομική συμμετοχή. Υπάρχουν αρκετοί δήμοι βέβαια που αυτή τη στιγμή έχουν κάνει κάποια προγράμματα που μπορούν τα παιδιά ελεύθερα, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν, να αθληθούν. Θεωρώ όμως ότι γενικά υπάρχει μια δυσκολία, γι' αυτό χρειάζεται και μια καλύτερη οργάνωση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να διεκδικήσουν τις καλύτερες προϋποθέσεις. Νομίζω όμως ότι το βασικότερο όλων των ζητημάτων είναι ο σχολικός αθλητισμός, που θα πρέπει να έχει την πρώτη, βασική και ουσιαστική οργάνωση έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν την απόλυτη δυνατότητα εισαγωγής μέσα στο κομμάτι του αθλητισμού.

-- Σε αρκετές περιπτώσεις σήμερα υπάρχει η λογική της εισόδου ενός παιδιού στον αθλητισμό υπό την πίεση και των γονιών προκειμένου να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα μιας οικογένειας; Πώς κρίνετε αυτές τις λογικές;

-- Είναι τελείως λάθος αυτές οι λογικές. Ο αθλητισμός έχει μια λογική με πολλά ψυχικά και σωματικά οφέλη κατ' ουσίαν. Το παιδί πρέπει να διασκεδάζει. Μέσα σε αυτήν τη λογική πρέπει να υπάρχει ένας σχεδιασμός να μπορεί να το κάνει αυτό που θέλει. Κατά τη δική μου άποψη εάν κάποιος έχει μια δυνατότητα να προχωρήσει είναι επιλογή του το τι στη συνέχεια θα ακολουθήσει. Ωστόσο έχω ξαναπεί πως η λογική του πρωταθλητισμού δεν είναι υγεία σε γενικότερο επίπεδο. Είναι μια λογική που όταν κάποιος θα το επιλέξει θα πρέπει να ξέρει ότι θα υπάρχει αρκετή πίεση και θα αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες, χωρίς πάντα η κατάληξη να είναι αυτό που έχει ως στόχο. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να θεωρηθεί η βασική λογική με την οποία θα πρέπει ένα παιδί να μπει στον αθλητισμό και είναι πραγματικά λάθος αν ένα παιδί ξεκινήσει έχοντας αυτή τη λογική. Είναι τόσο πολλά τα οφέλη της άθλησης που αυτά θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ένα παιδί και αυτά είναι που πρέπει να αγαπήσει.