ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ζυμώσεις με την «αντιπολίτευση» και κλιμάκωση συγκρούσεων
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2015

Κατεστραμμένο κτίριο στη Χομς που εγκαταλείφθηκε από τους ενόπλους της αντιπολίτευσης
ΡΙΑΝΤ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Υπό τη σκιά συνέχισης των αεροπορικών επιδρομών της Ρωσίας και του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ, με το πρόσχημα των τζιχαντιστών, ξεκίνησαν χτες στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας οι προπαρασκευαστικές εργασίες της τριήμερης συνάντησης μεταξύ συριακών αντιπολιτευόμενων ομάδων, κομμάτων και ένοπλων οργανώσεων. Ως κεντρικός στόχος της συνάντησης αναφέρθηκε η συγκρότηση μίας αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης που θα συνομιλήσει με Σύρους κυβερνητικούς αξιωματούχους, πιθανώς στις αρχές Γενάρη, ώστε να βρεθεί «πολιτική λύση που θα τερματίσει τον αιματηρό πόλεμο». Στις συνομιλίες στο Ριάντ μεγάλος απών είναι οι Κούρδοι της Συρίας, οι οποίοι αναφέρθηκε πως ξεκίνησαν χτες δική τους συνάντηση στη συριακή επαρχία Χάσακα.

Οργανώσεις που συμμετέχουν στη συνάντηση του Ριάντ

Στη συνάντηση του Ριάντ πήραν πρόσκληση για συμμετοχή στις συνομιλίες περίπου 150 εκπρόσωποι συριακών αντιπολιτευόμενων ομάδων και ένοπλων οργανώσεων, αλλά και μεμονωμένοι παράγοντες. Μεταξύ αυτών αναφέρθηκαν στελέχη του «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού» (ΣΕΣ), του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», της «Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη Δημοκρατική Αλλαγή», εκπρόσωποι της οργάνωσης τζιχαντιστών «Αχράρ αλ Σαμ» (οι οποίοι έχουν συμμαχήσει με το παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» «Μέτωπο Αλ Νούσρα»), η οργάνωση φανατικών ισλαμιστών «Τζάις αλ Ισλάμ» (που δρα κυρίως πέριξ της Δαμασκού), το (υποστηριζόμενο από τη Δύση) «Νότιο Μέτωπο», μεμονωμένοι παράγοντες, όπως ο Μοάζ αλ Κατίμπ (πρώην πρόεδρος του ΣΕΣ) και ο Τζιχάντ Μακντίσι (πρώην εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών).

Οι «προπαρασκευαστικές» συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών και ως εκ τούτου δεν έγινε άμεσα γνωστό το παραμικρό τους αποτέλεσμα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, χτες, στο περιθώριο συνόδου στο Παρίσι, εξάρτησε το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Ριάντ με την πραγματοποίηση μίας υπουργικής συνόδου της λεγόμενης «Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας» στη Ν. Υόρκη, που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μεθοδεύει να γίνει στις 18 Δεκέμβρη.

Εντούτοις, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σημείωσε ότι «ενδεχομένως να είναι πρόωρη» η πραγματοποίηση της συνάντησης στη Ν. Υόρκη, ιδιαίτερα εφόσον δεν έχει ακόμη καταρτισθεί και συμφωνηθεί η λίστα των τρομοκρατικών ομάδων και οργανώσεων που δρουν στη Συρία.

Γερμανικές «επισημάνσεις» στους Σαουδάραβες

Νωρίτερα, έκαναν αίσθηση οι παρατηρήσεις του Γερμανού αντικαγκελάριου, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έναντι της Σαουδικής Αραβίας, φωτογραφίζοντας όξυνση των σχέσεων. Ο Γκάμπριελ δήλωσε πως «από τη Σαουδική Αραβία χρηματοδοτούνται όλα τα τζαμιά Ουαχαμπιτών (σ.σ. ακραίοι ισλαμιστές) σε όλο τον κόσμο»... και ότι «πολλές απειλές ισλαμιστών προέρχονται από αυτές τις κοινότητες». Συμπλήρωσε με νόημα ότι η Σαουδική Αραβία «είναι ένας κρίσιμος εταίρος στην εξεύρεση λύσεων στη Μέση Ανατολή», σημειώνοντας: «Ας ξεκαθαρίσουμε στους Σαουδάραβες ότι οι καιροί που κάναμε τα στραβά μάτια (σ.σ. στη χρηματοδότηση ακραίων ισλαμιστών) πέρασαν!».

Προσεκτικότερες αιχμές και για το ρόλο της Τουρκίας άφησε το τελευταίο 48ωρο και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, που επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, και την πρωτεύουσα του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, Ερμπίλ. Σημείωσε πως «το Ιράκ είναι μία κυρίαρχη χώρα» και ως εκ τούτου «όλοι θα πρέπει να κάνουν σεβαστά τα κυριαρχικά του δικαιώματα». Προφανή αφορμή γι' αυτή τη δήλωση έδωσε η πρόσφατη ένταση στις σχέσεις Ιράκ - Τουρκίας λόγω της αποστολής περίπου 350 Τούρκων στρατιωτών έξω από τη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, στο πλαίσιο υποτίθεται αποστολής «προστασίας» Τούρκων στρατιωτικών εκπαιδευτών που βοηθούν κουρδικές και ιρακινές δυνάμεις.

Πάντως, το ιρακινό τελεσίγραφο προς την Αγκυρα, για αναφορά της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φάνηκε χτες να εκπνέει δίχως άμεσες, απτές συνέπειες. Νωρίτερα, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, είχε ξεκινήσει τη διαδικασία για την πραγματοποίηση έκτακτης, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με κεντρικό ζήτημα τις «στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας» σε Συρία και Ιράκ. Αίσθηση δημιούργησε, από την άλλη, χτες, η σημαντική ανάκτηση μεγάλου μέρους της ιρακινής δυτικής πόλης Ραμάντι, που ελεγχόταν από τους τζιχαντιστές, από δυνάμεις του ιρακινού στρατού...

Ενδιαφέρον είχε χτες και η αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με το βομβαρδισμό θέσεων του συριακού στρατού στο Ντέιρ Αλ Ζορ στις 6 Δεκέμβρη, ενδεχομένως από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Η Μόσχα εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» για τις επιδρομές στο Ντέιρ Αλ Ζορ σημειώνοντας ότι πηγή «διαφαινόμενων προβλημάτων» τέτοιου είδους «είναι η παραβίαση του ακρογωνιαίου λίθου του Διεθνούς Δικαίου, που είναι ο σεβασμός της κυριαρχίας των άλλων χωρών». Παρ' όλα αυτά, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου επέμενε και χτες πως η επίθεση έγινε από ρωσικά αεροπλάνα...

Σε αυτό το κλίμα δεν πέρασε απαρατήρητη η πληροφορία του ρωσικού πρακτορείου ΙΝΤΕΡΦΑΞ πως ρωσικό υποβρύχιο, εξοπλισμένο με πυραύλους «Κρουζ», από το στόλο της Κασπίας Θάλασσας, εμφανίστηκε χτες έξω από τις συριακές ακτές και μάλιστα έβαλε κατά στόχων των τζιχαντιστών.