6ο ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μια μαγευτική γιορτή για τα παιδιά

Την Κυριακή 20 Δεκέμβρη, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό

Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2015

Την Κυριακή 20 Δεκέμβρη, θα γίνει στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, το 6ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ για τα παιδιά!

Παιχνίδι, τραγούδι, δημιουργία μέσα από θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια και δραστηριότητες που με κέφι και μεράκι ετοιμάζουν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ, μαζί με ομάδα παιδαγωγών, ετοίμασαν ένα κεφάτο πρόγραμμα με δραστηριότητες και παραστάσεις, που υπόσχεται να αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις σε μικρούς και μεγάλους. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε παιδιά από τις πολύ μικρές ηλικίες, αυτές της προσχολικής αγωγής, μέχρι και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργία, θα ανακαλύψουν συναισθήματα, ικανότητες, γεύσεις, θα αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία τους και θα προετοιμαστούν να υποδεχτούν με τον καλύτερο τρόπο τις γιορτινές μέρες που έρχονται.

Γνωστό και αγαπημένο στους γονείς

Χαρακτηριστικά λέει στο κάλεσμά της για το Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ η ΚΝΕ, απευθυνόμενη στους γονείς:

«Ξεκινάμε και φέτος ένα διαφορετικό ταξίδι με βάρκα τη θέλησή μας να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από τη φτώχεια, την εκμετάλλευση και τη μιζέρια της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Για να μην είναι αυτό το μέλλον των παιδιών μας.


Υπάρχει άλλος δρόμος! Ελάτε μαζί μας στον αγώνα για τις δικές μας ανάγκες. Για το δικαίωμα που έχει κάθε νέο ζευγάρι να ξεκινάει τη δημιουργία οικογένειας χωρίς εμπόδια. Για το δικαίωμα των παιδιών στη δημιουργική απασχόληση, στον πολιτισμό, στο παιχνίδι. Για να διαπαιδαγωγούνται τα παιδιά μας με τις αξίες της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης».

Εξάλλου, τα Χριστουγεννιάτικα Φεστιβάλ είναι πλέον γνωστά στους γονείς τα τελευταία χρόνια και τα αγκαλιάζουν με θέρμη, καθώς αποτελούν μια ευκαιρία για δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία των παιδιών τους, με ποιοτικές παιδικές παραστάσεις, δωρεάν, χωρίς κανένα εισιτήριο.

Παράλληλα, το δικό του χώρο θα έχει στο Φεστιβάλ το καλό, ποιοτικό βιβλίο, για μικρούς και μεγάλους. Οι γονείς θα μπορούν να βρουν στο βιβλιοπωλείο του Φεστιβάλ επιλεγμένες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» από τον πλούτο της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, πεζογραφίας και ποίησης, έργα των κλασικών Μαρξ - Ενγκελς - Λένιν, πολιτικές, κοινωνικές, ιστορικές μελέτες, αρχειακές εκδόσεις, λευκώματα. Ακόμα μπορούν να επιλέξουν για τα παιδιά τους βιβλία από τη μεγάλη ποικιλία της «Σύγχρονης Εποχής» σε παιδική και νεανική λογοτεχνία, με παλιές και νέες εκδόσεις σε εξαιρετικές τιμές.

Παρέα με «ανυπόταχτα ντενεκεδάκια» και καλόκαρδους καλικάντζαρους


Δύο αξιόλογες παραστάσεις είναι ενταγμένες στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Στις 12.30 μ.μ., η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ θα παρουσιάσει τη «Ντενεκεδούπολη». Περίπου δεκαπέντε νέα παιδιά αφιέρωσαν πολύ χρόνο τους προηγούμενους μήνες για να ετοιμαστεί αυτή η παράσταση και να βγει ένα ωραίο αποτέλεσμα. Ζωντανεύουν στη σκηνή το Σαρδέλα, τη Μηλίτσα, τον Βουτυρένιο, τον Σοφό, τον Οκέυ-μπαμ-μπαμ, τον Λαδένιο, αλλά και τον Μελένιο, τα πλούσια Φυσερά κι όλους τους αγαπημένους και τους μισητούς ήρωες της ντενεκεδένιας πολιτείας, σε μια παράσταση εμπνευσμένη από όλες τις ιστορίες της Ευγενίας Φακίνου. Και, φυσικά, αναδεικνύουν την αλληγορία του κειμένου, που αποτυπώνει τη σημερινή κατάσταση που ζούμε, με τρόπο τέτοιο που η παράσταση να απευθύνεται εξίσου σε μικρά, σε μεγαλύτερα παιδιά, αλλά και σε ενήλικες.

Στις 7 μ.μ. τη σκυτάλη παίρνει η μουσικοθεατρική παράσταση «Ο Παπουτσής και οι καλικάντζαροι», από την ομάδα Τρομπετίνι. Η Μουσικοθεατρική Ομάδα Τρομπετίνι, «ακροπατώντας» στα χνάρια των Αδελφών Γκριμ, διασκευάζει για 3η φορά ιστορία τους και την παρουσιάζει με σκανταλιάρικη διάθεση. «Ο Παπουτσής και οι καλικάντζαροι», η ιστορία των καλικάντζαρων που εμφανίστηκαν στη ζωή του παπουτσή όχι για να σκανταλίσουν αλλά για να τον βοηθήσουν... ξετυλίγεται μέσα από το ίδιο το στόμα των καλικάντζαρων! Καλικάντζαροι, τρομπέτες και πανέξυπνα παιδιά ξετυλίγουν ζωντανά... μια ιστορία απ' τα χρόνια τα παλιά! Η αλληλεγγύη και η στήριξη σε δύσκολους καιρούς είναι ο τρόπος που δίνει δύναμη σ' όλα τα πλάσματα αυτού του κόσμου να κρατήσουν το «δέντρο της γης» στολισμένο και γερό! «Κι αν οι άνθρωποι νομίζουν πως θα κάνουμε ζημιές... φήμες είναι! Δεν τις ξέρουν τις δικές μας αρετές! Καλικάντζαροι, τρομπέτες και πανέξυπνα παιδιά βοηθάνε να γλυκάνουν των ανθρώπων τα δεινά», όπως λέει η ομάδα παρουσιάζοντας την παράσταση.

Χαρούμενες παιδικές δημιουργίες


Το πρόγραμμα του Χριστουγεννιάτικου Φεστιβάλ περιλαμβάνει, τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα, δημιουργικά εργαστήρια για τα παιδιά.

Από τις 10.30 το πρωί θα αρχίζουν οι πρώτες δραστηριότητες με το κάλεσμα της ΚΝΕ προς τα παιδιά: «Φτιάχνουμε τα καπέλα μας και... γινόμαστε ζαχαροπλάστες»! Η ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ θα μεταμορφώνει τα παιδιά που θα επισκέπτονται το Φεστιβάλ σε μικρούς σεφ ζαχαροπλαστικής. Με λευκά χαρτόνια τα παιδιά, με τη συνδρομή των παιδαγωγών, θα φτιάξουν τα δικά τους καπέλα του σεφ, κάθε δημιουργός θα βάζει πάνω στο καπέλο τη σφραγίδα του και φορώντας το θα ξεκινάει για... το «εργαστήριο σοκολάτας»!

Μόλις ετοιμαστούν οι σεφ θα έρθει η ώρα της ζαχαροπλαστικής: Γλειφιτζούρια, τρουφάκια, μπισκότα και άλλες δημιουργίες με όπλο τη φαντασία και βασικό υλικό τη σοκολάτα θα παρασκευάζονται, αλλά και θα καταναλώνονται επιτόπου από τους μικρούς σεφ στην... κουζίνα των καλικάντζαρων. Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με την ιστορία της σοκολάτας, ενώ θα μάθουν να φτιάχνουν εύκολα και γρήγορα γλυκά, λιχουδιές που θα μπορούν μετά με τη βοήθεια της μαμάς και του μπαμπά να τις ξαναφτιάξουν και στο σπίτι.

Αλλά και το απόγευμα της Κυριακής τα δημιουργικά εργαστήρια του Φεστιβάλ υπόσχονται ανάλογες απολαύσεις. Από τις 5.30 το απόγευμα οι πόρτες του Περισσού θα ανοίξουν για να υποδεχτούν την παιδική παρέα σε ένα εργαστήρι γιορτινό με ζωγραφική και κατασκευές. Ξυλάκια, κορδέλες, χαρτόνια, γλαστράκια, ματάκια, χάντρες, κουμπιά... ένα σωρό πολύχρωμα υλικά θα τους περιμένουν για να φτιάξουν τα δικά τους στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, καθώς και άλλα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά στολίδια που τα παιδιά θα τα πάρουν μαζί τους για να διακοσμήσουν γιορτινά τα σπίτια και τα δωμάτιά τους.

Στις 6.30 το απόγευμα θα έρθει η ώρα για την κατασκευή «Το ψηφιδωτό δέντρο». Πρόκειται για μια μεγάλη κατασκευή - παιχνίδι. Το δέντρο αποτελείται από πολλά μικρά χαρτονένια τριγωνάκια (γι' αυτό και είναι ψηφιδωτό) που το καθένα κρύβει πίσω του για κάθε παιδί και μια οδηγία - μήνυμα. Ετσι, τα παιδιά παίζοντας με το ψηφιδωτό δέντρο θα γνωρίσουν μέσα από τα μηνύματά του συνομηλίκους τους από άλλες χώρες, θα μιλήσουν για τα παιχνίδια τους, για το περιβάλλον, για τον πόλεμο και την ειρήνη κ.ά.

Στις 8 το βράδυ της Κυριακής, το 6ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ θα κλείσει με ένα μεγάλο πάρτι. Τα παιδιά θα ξεφαντώσουν με μουσικοκινητικά παιχνίδια, ενώ παράλληλα θα δεχτούν δώρα και πολλές ευχές και θα αποχαιρετήσουν το Φεστιβάλ με κέφι για να υποδεχτούν τις γιορτινές μέρες που έρχονται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χαρούμενο παιδικό ξεφάντωμα (2017-12-19 00:00:00.0)
Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ για παιδιά (2017-12-13 00:00:00.0)
Ενα μεγάλο γιορτινό εργαστήρι δημιουργίας και διασκέδασης (2016-12-28 00:00:00.0)
Την Παρασκευή το Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ για τα παιδιά (2016-12-20 00:00:00.0)
Παραμύθι και τραγούδια από δυο καλικαντζαρίνες (2015-12-23 00:00:00.0)
Χαρούμενη γιορτή για μικρούς και μεγάλους (2013-12-21 00:00:00.0)