ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μαζική και επιτυχημένη εκδήλωση στη Λάρισα
Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2015

Από την εκδήλωση στη Λάρισα
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ, την Παρασκευή 11 Δεκέμβρη, στο Δημοτικό Θέατρο του Ουήλ, για την παρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, για τη Φυσική Αγωγή στην Εκπαίδευση και τις θέσεις του ΚΚΕ. Την παρουσίαση της έκδοσης έκανε ο Θοδωρής Λιάππης, υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του Κόμματος, ενώ ακολούθησε διάλεξη για τη διατροφή από τον κοσμήτορα της ΣΕΦΦΑ Αθηνών, Νίκο Γελαδά.

Στην ομιλία του, ο Θ. Λιάππης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η Φυσική Αγωγή αντιμετωπίζεται στο σχολικό πρόγραμμα ως ένα ακόμα μάθημα, ενώ δεν είναι μόνο αυτό. Είναι μια πολύ σύνθετη και σημαντική δραστηριότητα, που με τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί ν' αναπτυχθεί και να λειτουργήσει δημιουργικά στο χώρο του σχολείου. Δεν καλλιεργεί απλά κάποιες σωματικές ικανότητες, αλλά συμβάλλει, όταν εφαρμόζεται σωστά, στην εξασφάλιση της υγείας, στη βελτίωση της βιολογικής υποδομής του ανθρώπου.

Επίσης, ανέφερε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα εξαιτίας της έλλειψης ενός κεντρικού σχεδιασμού για τον Αθλητισμό σε μια σειρά βασικά ζητήματα, όπως ο προαθλητικός έλεγχος, για τον οποίον μια οικογένεια καλείται να πληρώσει αδρά εάν θέλει να τον πραγματοποιήσει, αναφέροντας χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι για ένα παιδί Α' Δημοτικού χρειάζεται να δώσει ...50 ευρώ στον καρδιολόγο και 30 ευρώ στον οφθαλμίατρο. Μάλιστα, όπως επισήμανε, το κόστος αποτελεί σημαντικό παράγοντα για το ότι αυτές οι εξετάσεις να γίνονται είτε με εθελοντικές προσφορές γιατρών, είτε για ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών να μη γίνονται καθόλου, κάτι που όπως έχουν δείξει περιπτώσεις μέχρι σήμερα, μπορεί να αποβεί και μοιραίο.

«Γιατί, δηλαδή, δεν μπορεί να υπάρχει η καθιέρωση ανά τρίμηνο δωρεάν προληπτικών και εξειδικευμένων εξετάσεων για όλους τους μαθητές με ευθύνη του κράτους και με την εξασφάλιση της παρουσίας αθλητιάτρου σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες και τους αγώνες; Βλέπεται και εδώ πώς μπαίνει εμπόδιο η μετατροπή της Υγείας, της Πρόληψης σε εμπόρευμα, ως τομέας κερδοφόρος της οικονομίας της αγοράς» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Θοδωρής Λιάππης.

Καταλήγοντας, ο υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε:

«Αξιοποιώντας αν θέλετε και την πείρα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, καταλήγουμε στην πρόταση ότι είναι ανάγκη η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός να αναδειχθούν ως καθολικό κοινωνικό δικαίωμα, όχι μόνο των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, των νέων, αλλά όλων των ηλικιακών ομάδων. Υπάρχει ιστορικό προηγούμενο που παρ' όλα τα λάθη που έγιναν, τις αδυναμίες, οι λαοί των χωρών που γνώρισαν το σοσιαλισμό βίωσαν τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό ως μέρος της κουλτούρας τους, της καθημερινότητάς τους, ως οργανωμένη παροχή για όλους. Η ικανοποίηση αυτής της ανάγκης δεν είναι ατομική υπόθεση. Η πρόσβαση στην άθληση των νέων είναι θέμα όχι τόσο ατομικών "ευκαιριών", αλλά κυρίως κοινωνικών προϋποθέσεων».

Στην ομιλία του, ο Νίκος Γελαδάς, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «ατομική βόμβα» για την υγεία όλων των ανθρώπων και κυρίως των παιδιών την κακή σχέση που υπάρχει με την άθληση και τη Φυσική Αγωγή, η οποία οδηγεί σε φαινόμενα όπως η παιδική παχυσαρκία, η εμφάνιση παθήσεων ενηλίκων (υπέρταση, χοληστερίνη κ.τ.λ.) σε μικρές ηλικίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση ενάντια στα σχέδια ξηλώματος του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά (2023-02-14 00:00:00.0)
«Αθλητισμός: Εμπόρευμα ή ανάγκη και δικαίωμα;» (2021-12-11 00:00:00.0)
Εκδήλωση παρουσίασης στα Τρίκαλα (2016-01-20 00:00:00.0)
Κέντρισε το ενδιαφέρον η εκδήλωση της Θεσσαλονίκης (2015-12-16 00:00:00.0)
Οι σημερινές συνθήκες ζωής ευνοούν την παχυσαρκία (2011-06-01 00:00:00.0)
Για τη Φυσική Αγωγή στην Εκπαίδευση (2011-05-24 00:00:00.0)