Αμάρ Μπαγκντάς

ΓΓ της ΚΕ του Συριακού ΚΚ

Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2015

Ο Αμάρ Μπαγκντάς, Γενικός Γραμματέας του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος, στο χαιρετισμό του αφού ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη διεθνιστική του αλληλεγγύη, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Οι Σύροι κομμουνιστές, μαζί με άλλες πατριωτικές δυνάμεις στη Συρία, αποκρούουν αυτήν την άγρια επίθεση που εξαπολύουν οι ιμπεριαλιστές και οι συνεργάτες τους κατά της πατρίδας τους και θεωρούν ότι αυτό δεν είναι μόνο το πατριωτικό και ταξικό καθήκον τους αλλά και το διεθνιστικό τους επίσης. Γιατί η Συρία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης μεταξύ του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού και των παγκόσμιων δυνάμεων της απελευθέρωσης.

Ενα από τα κύρια κίνητρα για το μίσος του ιμπεριαλισμού και του διεθνούς σιωνισμού κατά της Συρίας είναι η σταθερή ιστορικά στάση της στην απόκρουση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή και η στήριξη που παρέχει στα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, που αντιμετωπίζουν την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού. Η Συρία απέρριπτε σταθερά το σχέδιο "μεγάλη νέα Μέση Ανατολή", που αποσκοπούσε στην εγκαθίδρυση της πλήρους σιωνιστικής ιμπεριαλιστικής ηγεμονίας στην περιοχή μας. Το Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα είχε ονομάσει αυτό το σχέδιο "μεγάλη Σιών". Και είναι πράγματι έτσι, διότι αυτό το σχέδιο στοχεύει να επεκτείνει την απόλυτη κυριαρχία του σιωνιστικού Ισραήλ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με την ευλογία και την πλήρη εποπτεία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Η επιτυχία αυτού του επικίνδυνου αποικιακού σχεδίου προϋποθέτει τον κατακερματισμό και τη διαίρεση των χωρών της περιοχής, ώστε να διαμορφωθεί μια κατάσταση που εναρμονίζεται με το "δημιουργικό χάος" των θεωρητικών του ιμπεριαλισμού, δηλαδή, την πρόκληση των τραγωδιών των λαών της περιοχής, όπως, οι σκοτωμοί, ο εκτοπισμός και η εξαθλίωση, προκειμένου οι ιμπεριαλιστές να ολοκληρώσουν την πλήρη κυριαρχία και λεηλασία τους επί του πλούτου αυτών των λαών».

Και συνεχίζει: «Εμείς οι Σύροι κομμουνιστές καθορίσαμε τη θέση μας απέναντι σε οποιαδήποτε πολιτική δύναμη ή πρόσωπο ή καθεστώς με κριτήριο τη θέση του απέναντι στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Για εμάς, ο πιο επικίνδυνος εχθρός που αντιμετωπίζουν οι λαοί είναι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, που είναι η δύναμη κρούσης του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού.

Αναμφίβολα, ο ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός είναι αλληλέγγυος με την επιθετική πολιτική του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ, όπως φάνηκε και αποδεικνύεται από τα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική (ιδίως της Λιβύης) και την ουκρανική κρίση, και την αντιπαράθεση με τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου οι δυνάμεις της "γηραιάς ηπείρου" διέθεσαν στρατιωτικές μονάδες για την αντιμετώπιση της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης που έγινε με αίτημα της συριακής κυβέρνησης.

Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να επωφεληθούμε από όλες τις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα πρέπει να επωφεληθεί από την όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των κέντρων ισχύος στον κόσμο.

Το κόμμα μας, το Συριακό ΚΚ, θεωρεί ότι η ρωσική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αντίσταση της Συρίας κατά της άγριας επιθετικότητας του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, με τη σαφή μας συνειδητοποίηση ότι η σημερινή Ρωσική Ομοσπονδία δεν είναι η Σοβιετική Ενωση, η οποία ήταν ένα σταθερό προπύργιο για την απελευθέρωση των λαών. Ομως, η Ρωσία αποτελεί τον αποδέκτη της μεγάλης πίεσης από την επεκτατική πολιτική του αμερικανικού και δυτικοευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού.

Ο αγώνας του Συριακού ΚΚ διεξάγεται κάτω από το μεγάλο σύνθημα "Για την υπεράσπιση της πατρίδας και του ψωμιού του λαού". Στο πλαίσιο αυτό, οι Σύροι κομμουνιστές απαιτούν πλήρη ρήξη με τον οικονομικό φιλελευθερισμό, που συνέβαλε στην καλλιέργεια γόνιμου εδάφους για την ιμπεριαλιστική αντιδραστική συνωμοσία, που γίνεται σε βάρος της χώρας μας. Κατά την άποψη του κόμματός μας, η αντίσταση και η αντοχή κατά της άγριας επίθεσης του ιμπεριαλισμού προϋποθέτουν την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζόμενων μαζών της χώρας, των εργατών, των αγροτών, των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων στην πόλη και την ύπαιθρο, οι οποίοι αποτελούν το βασικό κοινωνικό στήριγμα της παρούσας τιμημένης αντίστασης».

Και κατέληξε: «Η ρήξη με τον οικονομικό φιλελευθερισμό έχει γίνει όχι μόνο κοινωνικο-οικονομικό αίτημα, αλλά ένα πατριωτικό αίτημα πρώτης προτεραιότητας, ενώ το κόμμα μας τονίζει τη σοσιαλιστική προοπτική της πάλης του, που είναι και η ουσία της ταξικής θέσης, που διακρίνει το κόμμα μας από τις άλλες δυνάμεις. Εμείς οι Σύροι κομμουνιστές, παρ' όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν η χώρα μας και ο λαός μας, είμαστε βέβαιοι για τη νίκη, γιατί η υπόθεσή μας είναι δίκαιη. Μαζί θα νικήσουμε!».