ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Προμήθειες με έμμεσο δανεισμό

Στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή βρίσκεται το σχετικό νομοσχέδιο

Πέμπτη 12 Ιούλη 2001

Στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή βρίσκεται το νομοσχέδιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων που δημοσιοποίησε ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, στις 28.3.2001 και χτες δόθηκε δημόσια πλήρως διαμορφωμένο. Οπως δήλωσε ο Αλ. Παπαδόπουλος, ευελπιστεί ότι το σχέδιο αυτό θα γίνει νόμος του κράτους μέσα στον Αύγουστο με την ψήφισή του απ' το θερινό τμήμα της Βουλής.

Το βασικό χαρακτηριστικό και αυτού του νομοσχεδίου είναι η εκχώρηση των προμηθειών και βασικών υπηρεσιών των νοσοκομείων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ τα ίδια τα νοσοκομεία οδηγούνται στον έμμεσο δανεισμό από τις τράπεζες για την κάλυψη των βασικών λειτουργικών τους αναγκών. Η διαφορά είναι ότι το προσχέδιο προέβλεπε ότι η κάλυψη από τη διαμεσολαβούσα τράπεζα θα είναι εξ ολοκλήρου για τις λειτουργικές δαπάνες, ενώ το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι θα είναι το 80% των λειτουργικών δαπανών.

Τις προμήθειες πια θα τις κάνουν οι ανώνυμες εταιρίες που θα δημιουργηθούν στα πλαίσια των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (Πε.Σ.Υ.), όπως προβλέπει ο αντι-ΕΣΥ νόμος 2889/2001. Ο Αλ. Παπαδόπουλος δήλωσε χτες ότι θα δημιουργηθούν 4 ή 5 τέτοιου τύπου ΑΕ.

Η καθιέρωση της «διαμεσολαβούσης τράπεζας» στις πληρωμές των προμηθευτών, σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα πληρώνουν σε αυτές το νόμιμο τόκο, καθώς οι τράπεζες δεν είναι ευαγή ιδρύματα κατά την έκφραση του υπουργού Υγείας. Μ' άλλα λόγια, τα νοσοκομεία θα οδηγούνται σε έναν έμμεσο δανεισμό από τις τράπεζες.

Ο Αλ. Παπαδόπουλος ενέταξε το νομοσχέδιο αυτό στη διαβόητη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, αλλά ομολόγησε ότι δε λύνει αλλά απλώς απαλύνει τα χρέη των νοσοκομείων.

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι εμμένει στις ρυθμίσεις για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς και ότι απ' την 1.1.2002 θα λειτουργήσουν τα απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία.

Τέλος, ο Αλ. Παπαδόπουλος έκανε την πρόβλεψη για ένα θερμό μεν αλλά δημιουργικό φθινόπωρο...