ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΦΥΛΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ξεκινά σήμερα η έκθεση αρχειακού υλικού για το εργατικό κίνημα
Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2015

Από τα ταμπλό της έκθεσης
Από σήμερα Πέμπτη μέχρι το Σάββατο 19/12 φιλοξενείται στο Μενίδι έκθεση αρχειακού υλικού της ΚΕ του ΚΚΕ για το εργατικό κίνημα, με θέμα «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες».

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα του ΠΟΚΕΝ (Φιλαδελφείας 205, Κόκκινος Μύλος) και εκτός από φωτογραφίες, θα εκτεθεί πρωτότυπο αρχειακό υλικό, όπως βιβλία, εφημερίδες, προκηρύξεις και ανακοινώσεις, ενώ στο χώρο θα λειτουργεί και έκθεση βιβλίου.

Τα εγκαίνια θα γίνουν σήμερα, στις 8 μ.μ.

Ωρες λειτουργίας: 9.00 - 14.00 και 17.30 - 21.00.

Τηλέφωνα επικοινωνίας για οργανωμένες επισκέψεις: 210.2449.788 και 6980.838.119.

Γνωριμία με την Ιστορία του εργατικού κινήματος, πολύτιμη πείρα για το σήμερα

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Μενιδίου - Φυλής, Νίκος Καλούτσης, σημειώνει: «Η παρουσία της έκθεσης στην περιοχή μας εντάσσεται σε μία σειρά εκδηλώσεων στην πορεία γιορτασμού των 100 χρόνων του ηρωικού Κόμματός μας. Σε αυτήν την προσπάθεια θεωρούμε πολύ σημαντικό γεγονός να ταξιδέψει αυτή η έκθεση στις εργατογειτονιές της περιοχής μας. Στο Μενίδι, στο Ολυμπιακό Χωριό, στα Ανω Λιόσια. Περιοχή με εκατοντάδες εργοστάσια και επιχειρήσεις. Με εκατοντάδες χιλιάδες βιομηχανικούς εργάτες, εργατοϋπάλληλους, φτωχά λαϊκά στρώματα. Μια περιοχή που η ανεργία χτυπάει "κόκκινο", συγκεντρώνει τα υψηλότερα ποσοστά.

Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία, τη δυνατότητα να την επισκεφτούν οι εργαζόμενοι και η νεολαία της περιοχής μας, να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τα πρώτα βήματα του εργατικού κινήματος στη χώρα μας, τις πρώτες μάχες. Τα πρώτα αγωνιστικά ξεσπάσματα των σύγχρονων κολασμένων που ξαφνιάζουν τους εκμεταλλευτές τους με το πείσμα, την αυταπάρνηση και τον απαράμιλλο ηρωισμό τους. Την προσπάθειά τους να μαθαίνουν από τις μικρές νίκες αλλά και τις μεγάλες ήττες. Να οργανώνονται ξανά και να ρίχνονται στη μάχη.

Να παρακολουθήσουμε την πορεία συνάντησής τους με τις σοσιαλιστικές ιδέες της εποχής, την κομμουνιστική επαναστατική ιδεολογία. Δεν είναι μόνο μνήμες, είναι ιστορική πείρα, πολύτιμη σήμερα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε».

Σε σχέση με το πώς δουλεύει η Οργάνωση για την επιτυχία της έκθεσης, ο Ν. Καλούτσης αναφέρει: «Χιλιάδες ανακοινώσεις μοιράστηκαν στις γειτονιές της περιοχής μας, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία. Απευθυνθήκαμε με ιδιαίτερη πρόσκληση στα σωματεία της περιοχής, στις σωματειακές επιτροπές, στις Επιτροπές Αγώνα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στα σχολεία της περιοχής μας, στους συλλόγους διδασκόντων, στα μαθητικά συμβούλια. Επιδιώκουμε να επισκεφτούν το χώρο οργανωμένα τα σχολεία της περιοχής μας, εκπαιδευτικοί, γονείς. Να υπογραμμίσουμε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έκθεση, που συναντάμε από εργαζόμενους της περιοχής μας, τη νεολαία.

Εχουμε εξασφαλίσει την κατάλληλη οργανωμένη ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης, που θα συμβάλλει ώστε ο επισκέπτης να αποκτά πιο ολοκληρωμένη εικόνα της περιόδου αλλά και για τη σημασία των συγκεκριμένων εκθεμάτων. Θα είναι μια ουσιαστική προσπάθεια ανάδειξης ηρωικών στιγμών στην πορεία οργάνωσης του εργατικού κινήματος στη χώρα μας, πολύτιμη πείρα για το σήμερα».