Με στόχο την πλατιά διάδοση του μαρξιστικού - πολιτικού βιβλίου

Εκθέσεις βιβλίου και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες πραγματοποιούν μέσα στο Δεκέμβρη μια σειρά Κομματικές Οργανώσεις

Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2015

Η αφίσα της ΚΟ Αττικής για την έκθεση στην Ομόνοια
Εκθέσεις βιβλίου διοργανώνουν αυτές τις μέρες μια σειρά Κομματικές Οργανώσεις, μια πρωτοβουλία που αποτελεί ευκαιρία ώστε το κομματικό δυναμικό να προμηθευτεί νέους ή και παλιούς τίτλους που λείπουν από τη βιβλιοθήκη του.

Βιβλία για μελέτη και για δώρο ενόψει των γιορτών

Στον 1ο όροφο των γραφείων της ΚΟ Αττικής, όπου φιλοξενείται μία από τις εκθέσεις της Οργάνωσης (εκθέσεις διοργανώνονται και σε Πειραιά και Περιστέρι), καθημερινά περνούν δεκάδες μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ για να αγοράσουν τις εκδόσεις που θα μελετήσουν τις επόμενες μέρες ή που θα δωρίσουν ενόψει των γιορτών. Για τη διοργάνωση της έκθεσης, μάλιστα, κυκλοφόρησε ειδική αφίσα με το πρόγραμμά της, που τοιχοκολλήθηκε στα γραφεία των Οργανώσεων.

Τα εκτιθέμενα βιβλία είναι κατανεμημένα με βάση τη θεματολογία: Ιστορικά, βιβλία των κλασικών του μαρξισμού - λενινισμού, ντοκουμέντα του Κόμματος, παιδικά βιβλία, προσφορές και ένας πάγκος με τις νέες εκδόσεις.

Οι σύντροφοι που αναλαμβάνουν τη λειτουργία της έκθεσης, δεν κρατάνε απλώς το ταμείο: Βοηθούν τους επισκέπτες να επιλέξουν τίτλο με βάση αυτό που ψάχνουν και ενημερώνουν για τις προσφορές και για το περιεχόμενο των βιβλίων.

Δεν είναι λίγες οι ΚΟΒ που πραγματοποιούν ομαδικές επισκέψεις στην έκθεση και αυτή η διαδικασία ενθαρρύνει περισσότερο τη διακίνηση του βιβλίου. Εκεί, δε, που η ΚΟΒ καλεί και φίλους του Κόμματος στην επίσκεψη και τους παρακινεί να προμηθευτούν συγκεκριμένες εκδόσεις, τα αποτελέσματα είναι ακόμα καλύτερα.

Πολύμορφη δράση για τη διάδοση των εκδόσεων της «ΣΕ»

Πολύμορφη ήταν και η δραστηριότητα που ανέπτυξε η ΚΟ Δυτικής Ελλάδας για την πλατιά διάδοση των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», ενταγμένη στη συνολικότερη δραστηριότητα για τα 97χρονα του ΚΚΕ. Φέτος το Δεκέμβρη, μάλιστα, συμπληρώνονται 5 χρόνια λειτουργίας του βιβλιοπωλείου της «ΣΕ» στην Πάτρα.

Από την έκθεση στα γραφεία της ΚΟ Αττικής
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν βιβλιοπαρουσιάσεις των εκδόσεων «Θεωρητικά Ζητήματα στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ», «Για τον αναρχισμό» και «Ευρωκομμουνισμός: Θεωρία και στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου» από το βιβλιοπωλείο στην Πάτρα, που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον μελών και φίλων του Κόμματος, αλλά και ευρύτερου κόσμου, νεολαίας.

Η δουλειά με το πολιτικό βιβλίο συνδυάστηκε, επίσης, με την επέτειο των 195 χρόνων από το θάνατο του Φρ. Ενγκελς: Συζητήθηκε το έργο του «Για το ρόλο της εργασίας στην εξανθρώπιση του πιθήκου» στο Βιολογικό και τις σχολές της Φυσικομαθηματικής του Πανεπιστημίου Πάτρας, όπου φοιτητές του Βιολογικού παρουσίασαν τις αντιεπιστημονικές θεωρίες που αναπαράγονται από τα συγγράμματα για την εξέλιξη του ανθρώπου.

Το έργο «Η εξέλιξη του σοσιαλισμού από την ουτοπία στην επιστήμη» παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της Πάτρας, ενώ είχε προηγηθεί σειρά εκδηλώσεων σε σχολές του ΑΕΙ και του ΤΕΙ Πάτρας για το επιστημονικό αντικείμενο και την πρόταση του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια των οποίων λειτουργούσαν εκθέσεις με σχετικές εκδόσεις.

Στο πλαίσιο των εκθέσεων που πραγματοποιήθηκαν σε Πάτρα και Αγρίνιο για τη δράση του ΚΚΕ στις φυλακές και τις εξορίες, έγιναν επίσης βιβλιοπαρουσιάσεις: Στην Πάτρα τα «Μακρονησιώτικα» του Γιάννη Ρίτσου και στο Αγρίνιο το βιβλίο «Ενάντια στο θάνατο στο Γράμμο και στο Βίτσι» από την ΚΟΒ Υγείας.

Βιβλιοπαρουσίαση στην Πάτρα
Αντίστοιχα, η δραστηριότητα που προηγήθηκε της εκδήλωσης της ΚΕ του ΚΚΕ στην Αμαλιάδα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Μπελογιάννη, συνδυάστηκε με προβολή των σχετικών εκδόσεων του Κόμματος, κυρίως στην Ηλεία.

Ολη αυτή η δραστηριότητα φέρνει σε επαφή με το πολιτικό βιβλίο νέους ανθρώπους που παρακολουθούν το ΚΚΕ και προβληματίζονται από τις επεξεργασίες του, δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πλούσια εκδοτική προσπάθεια της «Σύγχρονης Εποχής».