Παραποιούν την πραγματικότητα τα στοιχεία για την Ελλάδα

Με τη στατιστική των «μέσων όρων», στρώνουν το έδαφος για τις επόμενες αντιασφαλιστικές ανατροπές

Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2015 - Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2015

Στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ αναφέρει τα εξής στατιστικά στοιχεία:

Η πραγματική εικόνα σε αριθμούς

Βέβαια, η στατιστική με τους «μέσους όρους» που χρησιμοποιεί ο ΟΟΣΑ, ελάχιστα αντανακλούν την πραγματικότητα, αφού αυτοί προκύπτουν από χώρες με διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης, αλλά και με τελείως διαφορετικό κόστος ζωής. Ταυτόχρονα, οι συγκρίσεις αυτές δεν παίρνουν υπόψη τους το ύψος των εισφορών στο ασφαλιστικό σύστημα της κάθε χώρας. Σημειώνουμε μόνο ότι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας δίνουν από τις πιο υψηλές εισφορές για τις συντάξεις τους, που αντιστοιχούν στο 1/4 του μισθού τους.

Επιπλέον, όσον αφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στη χώρα μας πρέπει να πάρουμε υπόψη ότι αυτά βρίσκονται σε μια δυναμική πορεία αύξησης, καθώς οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν από το 2010 δεν έχουν δώσει ακόμα το σύνολο των αρνητικών τους αποτελεσμάτων, ενώ μέσα στο φθινόπωρο επιβλήθηκαν και νέες αυξήσεις ορίων ηλικίας που θα φανούν και αυτές τα επόμενα χρόνια.

Οσον αφορά στο ύψος των συντάξεων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ηλιος» για τις συντάξεις τον περασμένο Ιούνη, προκύπτουν τα εξής:

Προδιαγράφουν ένταση των ανατροπών

Ακόμα κι αν δεν το ομολογεί, με τον τρόπο που παρουσιάζει τα στοιχεία για την Ελλάδα, ο Οργανισμός στρώνει το έδαφος για ακόμα χειρότερες ανατροπές στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με δεδομένο ότι οι στατιστικοί δείκτες που αφορούν στη χώρα μας αποκλίνουν προς τα πάνω από τον μέσο όρο των 34 κρατών - μελών του οργανισμού.

Αν όμως με τους υπάρχοντες νόμους η πραγματική κατάσταση με τις συντάξεις και τα εισοδήματα στην Ελλάδα είναι αυτή που περιγράψαμε πιο πάνω, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τι θα γίνει αν αναπτυχθούν πλήρως οι ανατροπές στην αγορά εργασίας, αν ωριμάσουν οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι και προστεθούν οι επόμενοι, αν ολοκληρωθεί και λειτουργήσει η βασική δομή του συστήματος των «τριών πυλώνων» στην Ασφάλιση....

Μια εφιαλτική εικόνα από το μέλλον, δίνει η ίδια η έκθεση του ΟΟΣΑ, με το εξής «μοντέλο» που εκπόνησε για την Ελλάδα: Αν υποθέσουμε ότι βάση συνταξιοδότησης είναι τα 62 χρόνια (που δεν είναι...) και δεν αλλάξει τίποτα άλλο σε επίπεδο νομοθεσίας (που θα αλλάξει προς το χειρότερο...), ένας εργαζόμενος με μέσες αποδοχές θα παίρνει το 2056 ως σύνταξη το 54,1% των αποδοχών του.

Κι αυτό στο υποθετικό σενάριο που η μέση ετήσια αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων θα είναι 1,25%, το πραγματικό προεξοφλητικό επιτόκιο 3%, ο πληθωρισμός 2% και η πραγματική απόδοση κεφαλαίων 3%.