ΙΣΠΑΝΙΑ
Στα «γεμάτα» το ενδοαστικό παζάρι
Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2015

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων αστικών κομμάτων συναντήθηκαν χτες στη Μαδρίτη
Τα αστικά κόμματα στην Ισπανία, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής που ανέδειξαν πρώτο το έως τώρα κυβερνητικό συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα αλλά χωρίς αυτοδυναμία (123 βουλευτές στους 350), ξεκίνησαν τις συναντήσεις και το παζάρι για τη διερεύνηση της δημιουργίας της νέας κυβέρνησης. Χτες συναντήθηκαν για 20 λεπτά ο πρώην πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, με το δεύτερο στις εκλογές, Πέδρο Σάντσες του σοσιαλδημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (90 βουλευτές). Ο Σάντσες ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν προτίθεται να στηρίξει με κανένα τρόπο μια νέα κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, αλλά του αναγνωρίζει το δικαίωμα ως πρώτο κόμμα να πάρει αυτό την πρώτη εντολή. «Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης εντολής, είναι μια νέα μέρα», είπε χωρίς ν' ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του, αλλά ισχυρίστηκε ότι θα επιδιώξει μια «κυβέρνηση της αλλαγής», ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι «σε αυτούς που θέτουν κόκκινες γραμμές, τους λέω ότι το ΣΚ θα επιδιώξει γέφυρες».

Σημείωσε, ακόμη, ότι «ο πλουραλισμός και η αλλαγή για την οποία ψήφισαν οι Ισπανοί, πρέπει να βρει έκφραση στη νέα κυβέρνηση». Επίσης, έγινε γνωστό ότι επιτροπές από τα δύο κόμματα θα συνεχίσουν το διάλογο.

Στο τραπέζι και ...η προσωπικότητα κύρους

Από την πλευρά του, ο Ραχόι αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα να έχει συναντήσεις και με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού «Podemos» που ήρθε τρίτο με 69 βουλευτές και με τον Αλμπερτ Ριβέρα, πρόεδρο του φιλελεύθερου κόμματος «Πολίτες» (τέταρτο με 40 βουλευτές).

Ενδιαφέρον στα παζάρια που γίνονται, έχει και η παρέμβαση του Π. Ιγκλέσιας στη στήλη που έχει στην ισπανική έκδοση της εφημερίδας «The Huffington Post», όπου ισχυρίζεται ότι «αν δεν αφήσουν τον Πέδρο Σάντσες να γίνει πρωθυπουργός, γιατί ίσως δεν είναι σε θέση να είναι και ηγέτης του κόμματός του (σ.σ. φωτογραφίζοντας τις διαφορές μέσα στο ΣΚ), τότε μπορεί να είναι η ώρα μια ανεξάρτητη προσωπικότητα κύρους να αναλάβει να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για να σταματήσει η Ισπανία να κυβερνιέται από το Λαϊκό Κόμμα και να βάλουμε τέλος στη διαφθορά και την ανισότητα».

Ο ηγέτης του «Podemos», επίσης, αναμένεται να ξεκινήσει συναντήσεις με τους ηγέτες των άλλων αστικών κομμάτων και με τα μικρότερα όπως η Ενωμένη Αριστερά - Λαϊκή Ενότητα (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας με 2 έδρες), αλλά και τα άλλα εθνικιστικά και τοπικά κόμματα που συνολικά έχουν 29 έδρες, ένα κρίσιμο μέγεθος που μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις.

Πάντως και ο πρόεδρος των «Πολιτών», Αλ. Ριβέρα, έβαλε χτες το «λιθαράκι» του στα εξελισσόμενα παζάρια, προτείνοντας συμφωνία του Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλιστές. Είπε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να διερευνήσουμε όλες τις πιθανές λύσεις, οι τρεις μας - Λαϊκό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι Ciudadanos («Πολίτες»), εγγυήσεις ότι η Ισπανία θα έχει μια κυβέρνηση, ένα νομοθετικό σώμα και ένα κοινοβούλιο και επίσης εγγυήσεις για την ενότητα και την πολιτική αναγέννηση της χώρας».

Απ' όλα αυτά, γίνεται φανερό ότι το παζάρι στην Ισπανία μόλις ξεκίνησε και έχει πολύ μέλλον, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Και αυτό γιατί παρά τον καυγά και τα υποτίθεται «εκ διαμέτρου αντίθετα προγράμματα», όλα τα αστικά κόμματα είναι στην ίδια όχθη, αυτή της καπιταλιστικής ανάκαμψης, της εξασφάλισης των κερδών των ισπανικών μονοπωλίων και της συμμετοχής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ετσι, οι εμφανιζόμενες «κόκκινες γραμμές, για να φύγει η δεξιά και η λιτότητα», «να υπάρξει πάταξη της διαφθοράς και της ανισότητας», όπως λένε οι ...ριζοσπάστες «Podemos», είναι για να χειραγωγούνται οι εργαζόμενοι και να μη βλέπουν την αιτία των δεινών τους. Το ίδιο «έργο» του «εξανθρωπισμού του καπιταλισμού», άλλωστε, το βλέπουμε στην Ελλάδα με την «αριστερή κυβέρνηση».