ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πνιγμένες στα νερά πολλές περιοχές
Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2015

Οι φτωχογειτονιές στην Ασουνσιόν της Παραγουάης έχουν πληγεί περισσότερο
Τεράστια είναι τα προβλήματα που προκαλούν οι πλημμύρες ελλείψει των αναγκαίων μέτρων προστασίας και σε μια σειρά χώρες της Λατινικής Αμερικής, που πλήττονται από ισχυρές βροχοπτώσεις. Υπολογίζεται ότι πάνω από 180.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους σε Παραγουάη, Ουρουγουάη, Βραζιλία και Αργεντινή.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη λόγω των πλημμυρικών φαινομένων. Το ένα από τα θύματα πνίγηκε, ενώ ένα δεύτερο υπέστη ηλεκτροπληξία από κομμένο καλώδιο. Οι περισσότεροι πληγέντες στην Παραγουάη, πάνω από 130.000, είναι φτωχοί άνθρωποι που ζούσαν σε ανοχύρωτες παραγκουπόλεις στις όχθες του ποταμού Παραγουάη. Η κυβέρνηση της χώρας έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Ασουνσιόν και επτά επαρχίες της χώρας ώστε να αποδεσμευτούν κεφάλαια για να στηριχθούν οι πληγέντες.

Στο Αλμπέρντι, περίπου 120 χιλιόμετρα νοτίως της Ασουνσιόν, η κυβέρνηση συνέστησε την απομάκρυνση άλλων 7.000 οικογενειών από τις όχθες του ποταμού Παραγουάη.

Στη γειτονική Ουρουγουάη, σχεδόν 9.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Οι αρχές εκτιμούν ότι το ύψος του νερού θα παραμείνει στο επίπεδο που ήταν χτες για πολλές ακόμη μέρες. Και στη Βραζιλία γίνεται λόγος για πάνω από 10.000 πληγέντες σε 12 περιοχές, όπου χτες περιόδευσε με στρατιωτικό ελικόπτερο η Πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία ανακοίνωσε ότι έχουν αποδεσμευτεί 2 εκατ. δολάρια για τους πλημμυροπαθείς.