ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Αναφορά πεπραγμένων υπέρ του κεφαλαίου
Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2015

Eurokinissi

Απολογισμό στο κεφάλαιο για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής τους κάνει ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, με τη συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Real News», σε μια έμμεση πλην σαφή ομολογία του στόχου που υπηρετούν τα αντιλαϊκά μέτρα που σωρηδόν φορτώνονται στην πλάτη του λαού.

«Η χώρα σταθεροποιείται, η ύφεση εκμηδενίζεται, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν, η δόση έρχεται κανονικά και οι ρυθμίσεις ψηφίζονται τις πρώτες βδομάδες του Ιανουαρίου» κομπάζει, εμφανίζοντας σαν φιλολαϊκό κατόρθωμα τα έως τώρα αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζει και τις νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις που ετοιμάζεται να «ξεφουρνίσει» η κυβέρνηση. Συνεχίζει την «αναφορά» για τη δυνατότητα που ίσως υπάρξει απομείωσης του χρέους, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για τη στήριξη του κεφαλαίου, λες και έχουν να κερδίσουν έστω και κάτι το ελάχιστο τα φτωχά λαϊκά στρώματα, την ίδια ώρα που έχει απογειωθεί η φοροληστεία του λαού επί των ημερών τους: «...καταφέραμε και αναγνωρίζεται διεθνώς η απόλυτη ανάγκη να κινηθούμε προς ελάφρυνση των βαρών της Ελλάδας (...) η δε βελτίωση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, που επιτυγχάνεται με ρυθμούς πολύ ταχύτερους των προβλέψεων, θα επιτρέψει να έρθει νωρίτερα μέσα στο 2016 η συζήτηση και οι οριστικές αποφάσεις για απομείωση του χρέους. Σημειώνω μονάχα δύο παραδείγματα σχετικά με την πορεία της οικονομίας. Πρώτον, το 2016 θα κλείσει με μηδενική ύφεση (...) δεύτερον τα φορολογικά έσοδα τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη διαμορφώθηκαν υψηλότερα απ' τους αντίστοιχους περσινούς μήνες, κατά 714 εκατομμύρια και 568 εκατομμύρια αντίστοιχα...»!

Ο Ν. Παππάς αναφέρεται και στο ΔΝΤ, επιβεβαιώνοντας ότι για την κυβέρνηση παραμένει ένας βολικός «αποδιοπομπαίος τράγος» αποπροσανατολισμού του λαού, ώστε να βγάζει την ουρά της ΕΕ έξω απ' τις αντιλαϊκές αποφάσεις που έχουν παρθεί, πατώντας πάνω στις μεταξύ τους αντιθέσεις, έκφραση των ενδομονοπωλιακών ανταγωνισμών. «Η Ευρώπη έχει κάθε δυνατότητα να χειριστεί τα του οίκου της χωρίς την παρέμβαση του ΔΝΤ (...) οι σκληρές και άκαμπτες απαιτήσεις του Ταμείου όχι μόνο δε φέρνουν λύση σε κανένα πρόβλημα, αλλά εξωθούν τα πράγματα σε εκρηκτικά αδιέξοδα» υποστηρίζει.

Γλυκοκοιτάζουν την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία και την Ενωση Κεντρώων

Απορρίπτει τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης, ισχυριζόμενος ότι «η κυβέρνηση είναι ισχυρή και έτσι θα παραμείνει». Εντούτοις, στο φόντο φημών για διερεύνηση της δυνατότητας διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος, κλείνει το μάτι καταρχάς στη σοσιαλδημοκρατία, αναφέροντας ότι «στην Ευρώπη μεγάλα κομμάτια της σοσιαλδημοκρατίας κοιτούν αριστερά. Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία. Αυτές τις εξελίξεις θα πρέπει και το ΠΑΣΟΚ να τις παρακολουθήσει, να βγάλει συμπεράσματα, να χαράξει στρατηγική. Το Ποτάμι βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες επιλογές. Εμείς θα θέλαμε να επιλέξει καθαρά τη στρατηγική της προοδευτικής διακυβέρνησης για τον τόπο».

Στο ίδιο πνεύμα και ο Αλ. Φλαμπουράρης («Αυγή») παρουσιάζει μια εξωραϊσμένη εικόνα της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας, κατατάσσοντάς την στις συγγενείς του ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις με «κοινωνική ευαισθησία».

Και οι δύο υπουργοί πλέκουν το εγκώμιο του Β. Λεβέντη. Ο Ν. Παππάς υποστηρίζει ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιδείξει πολιτική ωριμότητα (...) την οποία μοιάζουν να στερούνται πολιτικοί ηγέτες της αντιπολίτευσης με πολύ μεγαλύτερη χρονικά παρουσία στο Κοινοβούλιο». Και ο Αλ. Φλαμπουράρης προσθέτει: «Η Ενωση Κεντρώων ταυτίζεται με την υπομονή και τους αγώνες όλα αυτά τα χρόνια (...) οι διακηρύξεις του για να σωθεί η χώρα, να βγούμε απ' την κρίση και να προστατευτούν τα αδύναμα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα, μας βρίσκουν σύμφωνους, άρα ένας διάλογος θα μπορούσε να συμβάλει στην αναγκαία αλληλοκατανόηση».

Στο μεταξύ, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ», εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος με τις θέσεις που εξέφρασε ο Π. Καμμένος περί στράτευσης των γυναικών και ίδρυσης στρατιωτικών λυκείων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει αντίθετος τόσο στη στράτευση των γυναικών όσο και στα στρατιωτικά λύκεια. Η πολιτική της κυβέρνησης θα καθοριστεί στο κυβερνητικό συμβούλιο. Δεν πρέπει να δίνουμε τόση έκταση στις προσωπικές απόψεις που εξέφρασε ο κύριος Καμμένος» ανέφερε.