ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Για τις «σωστές μεταρρυθμίσεις» με άξονα τις ανάγκες του κεφαλαίου

Κάλπικες αντιπολιτευτικές γραμμές εντός της στρατηγικής του κεφαλαίου επιχειρούν να στήσουν οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ

Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2015

Eurokinissi

Το γεγονός ότι η αντιλαϊκή πολιτική επιβάλλεται από την «πυξίδα» που μοιράζονται με την κυβέρνηση, το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, επιχειρούν να «κουκουλώσουν» στη ΝΔ
Δέκα μέρες πριν ξαναστηθούν κάλπες στη ΝΔ για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, οι υποψήφιοι πρόεδροι Ευ. Μεϊμαράκης και Κυρ. Μητσοτάκης προβάλλουν, σε κάθε ευκαιρία, τα δικά τους σχέδια για την αστική διαχείριση, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες του κεφαλαίου, υπερασπιζόμενοι ταυτόχρονα το αντιλαϊκό έργο των κυβερνήσεων με κορμό τη ΝΔ, στο πλαίσιο της συνολικότερης προσπάθειας του κόμματός τους να εμφανιστεί εκ νέου ως «ικανή» εναλλακτική για την αστική διακυβέρνηση.

Κοινή η προσπάθεια «διαφοροποίησης» από τα νέα σκληρά μέτρα

Ειδικότερα, ο Ευ. Μεϊμαράκης, δημοσιοποιώντας χτες «μήνυμά» του για τη νέα χρονιά, ανέφερε ότι «το 2015 κόστισε πολλά στην οικονομία και την κοινωνία μας. Σημαδεύτηκε από την επιστροφή στην ύφεση και τη νέα έξαρση της ανεργίας. Κυρίως, όμως, από τα πειράματα που έσυραν τη χώρα μας στο χείλος του γκρεμού, τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ και το νέο επαχθές μνημόνιο».

Παραπέρα, σκιαγραφώντας την αντιπολιτευτική τακτική που σκοπεύει να ακολουθήσει απέναντι στην κυβέρνηση, είπε μεταξύ άλλων: «Χαράξαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές στα εθνικά μας ζητήματα και δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Δεσμευθήκαμε να αντιταχθούμε σε νέους φόρους και νέες περικοπές συντάξεων και δεν αλλάζουμε θέση. Ορίσαμε στέρεους άξονες για την ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Ταυτόχρονα, στην προσπάθειά του να εμφανιστεί με πιο... «ανθρώπινο πρόσωπο» από τον εσωκομματικό του αντίπαλο, πρόσθεσε: «Βάλαμε στο κέντρο της πολιτικής μας τον άνθρωπο. Ιδίως μάλιστα τους οικονομικά ασθενέστερους. Τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τις οικογένειες που δεν τα βγάζουν πέρα».

Ο δε Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ», έσπευσε να περιορίσει τα περιθώρια συνεργασίας με την κυβέρνηση. «Ο κ. Τσίπρας αναζητά κάποιο δεκανίκι, δεν θα το βρει στη ΝΔ, ας το βρει στον κ. Λεβέντη», είπε. «Αυτή η συζήτηση δεν αφορά στη ΝΔ, αφορά στον Τσίπρα και τον Λεβέντη και υποκρύπτει την ανησυχία του κ. Τσίπρα ότι η πλειοψηφία του στη Βουλή είναι πολύ εύθραυστη», πρόσθεσε.

«Μόνος του ο Τσίπρας μάς έβαλε στο τρίτο μνημόνιο, μας έστειλε στο χείλος του γκρεμού και βύθισε την οικονομία σε ύφεση. Μόνος του μας έφερε και μόνος του να ξεμπλέξει. Αν δεν έχει τους 153 να παραιτηθεί και να ανοίξει το θέμα σχηματισμού νέας κυβέρνησης», διεμήνυσε, στο πλαίσιο της συνολικότερης προσπάθειας της ΝΔ να διαφοροποιηθεί από τα νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, και αποσιωπώντας το γεγονός ότι το τρίτο μνημόνιο έχει τις ψήφους και της ΝΔ.

Συνέχισε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «τις σωστές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση οικονομίας που θα στηρίξουν το ασφαλιστικό σύστημα δεν τις πιστεύουν. Κάτω από το παγόβουνο προωθούν την άλωση του κράτους και παρεμβάσεις που γυρίζουν την Παιδεία δεκαετίες πίσω. Εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε και δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι η ΝΔ μπορεί να συμπράξει».

Ωστόσο, σημείωσε ότι η ΝΔ, με πρόεδρο τον ίδιο, θα συζητούσε «θεσμικές αλλαγές», όπως η συνταγματική αναθεώρηση, βασικό ζητούμενο καθώς είναι του κεφαλαίου διάφοροι «εκσυγχρονισμοί» στη λειτουργία του αστικού κράτους. «Ως πρόεδρος της ΝΔ θα ήμουν έτοιμος να ανοίξουμε τη συζήτηση. Χρειάζεται δραστική παρέμβαση, όχι μερεμέτια, να εξασφαλίσουμε την πλειοψηφία των 3/5, ώστε η επόμενη κυβέρνηση να διαμορφώσει τη συνταγματική αναθεώρηση όπως το επιθυμεί», σχολίασε.

Παραπέρα, υπερασπιζόμενος τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά, ισχυρίστηκε ότι αν δεν είχε πέσει η κυβέρνησή του αρχές του 2015, δεν θα γίνονταν περικοπές στο Ασφαλιστικό, παρακάμπτοντας το πόσες είχαν γίνει έως τότε και επιμένοντας ότι «μια οικονομία σε ύφεση δεν μπορεί να στηρίξει το Ασφαλιστικό (...) Το τραγικό αδιέξοδο στο Ασφαλιστικό έχει υπογραφή: "Αλέξης Τσίπρας" και "Πάνος Καμμένος"», πάντα στην προσπάθεια της ΝΔ για διαφοροποίηση από τα εφαρμοζόμενα αντιλαϊκά μέτρα που και η ίδια ψήφισε.

Τέλος, στο γνωστό εσωκομματικό μοτίβο της ΝΔ για το ποιος εκφράζει την «παρακαταθήκη» του «καραμανλισμού», έσπευσε να πει ότι «διαχωρισμοί "Μητσοτακικών" - "Καραμανλικών" δεν υπάρχουν στη ΝΔ του 2016 (...) Θεωρώ ότι βασική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι να είσαι χρήσιμος, και όχι αρεστός, και η διαφύλαξη της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας», πρόσθεσε, σηματοδοτώντας την πρεμούρα όλων τους στη ΝΔ να διασφαλιστεί η στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου για παραμονή της χώρας εντός ΕΕ και ευρώ.

«Συρρικνωμένη παράταξη με επετηρίδα και ιερατεία»

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ για άσχημη κατάσταση και δυσλειτουργίες στο εσωτερικό του κόμματος.

Μετά τον βουλευτή Κ. Τζαβάρα, που προχτές έλεγε ότι «τα τελευταία χρόνια η ΝΔ είναι σε πλήρη διάλυση. Δεν υπάρχει κόμμα ουσιαστικά, μιλάμε για μια σκιά κόμματος», χτες ήταν σειρά του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Α. Παπαμιμίκου, να πει στο διαδικτυακό «Βήμα», κάνοντας κι έναν απολογισμό της θητείας του στο κόμμα: «Το μεγαλύτερό μου λάθος (...) ήταν ότι αντί να συμβιβαστώ με την επετηρίδα και τα "ιερατεία" που έχουν καθιερώσει κάποιοι, θέλησα να ανοίξω το δρόμο για να έχουν οι νεότεροι ίσες ευκαιρίες (...) Δυστυχώς σ' αυτή την παράταξη κάποιοι εμποδίζουν σκόπιμα την εξέλιξη».

Παραπέρα, μίλησε για αντιδράσεις που συνάντησε εντός της ΝΔ «από ανθρώπους που είχαν μάθει να βολεύονται σε μια συρρικνωμένη αλλά ελεγχόμενη παράταξη, γιατί γνώριζαν πως από τη στιγμή που θα άνοιγαν οι πόρτες, θα είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τους μη ικανούς».