ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιδρομές, επιθέσεις και ανακαταλήψεις τορπιλίζουν την εύθραυστη εκεχειρία
Παρασκευή 13 Ιούλη 2001

Associated Press

Ισραηλινό τανκ προωθείται στη Χεβρώνα. Οι Ισραηλινοί συζητούν «εισβολή»για να πληγεί ο Αραφάτ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΧΕΒΡΩΝΑ.-

Ωρα με την ώρα κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή με τη συμφωνία εκεχειρίας να μοιάζει ολοένα και περισσότερο με άνευ νοήματος και σημασίας χαρτί. Οι χτεσινές επιθέσεις εναντίον εποίκων, οι βομβαρδισμοί παλαιστινιακών στόχων, καθώς και η ανακατάληψη εδαφών σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη δράση των εποίκων συνθέτουν ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό σκηνικό, στο οποίο διόλου περίεργο δε φαντάζει το ότι διεκόπη, χωρίς αποτελέσματα, άλλη μια συνάντηση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους ασφαλείας. Οι προοπτικές αντιστροφής του κλίματος φαντάζουν, πλέον, μηδαμινές.

Ενας 22χρονος Παλαιστίνιος αστυνομικός έχασε τη ζωή του και άλλοι 4 άνθρωποι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός 12χρονου αγοριού, όταν ισραηλινά τεθωρακισμένα έπληξαν ταυτόχρονα τα δύο κύρια κτίρια της παλαιστινιακής αστυνομίας στο βορρά και στο νότο της πόλης Νάμπλους. Η νέα επιδρομή χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο της ισραηλινής κυβέρνησης Νταν Σίμαν ως «απάντηση και νόμιμη αυτο-άμυνα» στην επίθεση που είχαν δεχτεί έποικοι στην περίμετρο της Νάμπλους.

Συγκεκριμένα, ένα ζευγάρι εποίκων μαζί με το 1 έτους παιδί τους δέχτηκαν πυρά αγνώστων, ενώ περνούσαν έξω από τη Νάμπλους με κατεύθυνση τον παρακείμενο εποικισμό Χαρ Μπράχα. Ακολούθησε πανδαιμόνιο, καθώς εξαγριωμένοι έποικοι λιθοβόλησαν το παλαιστινιακό ασθενοφόρο που έσπευσε στην περιοχή για βοήθεια, προπηλάκισαν τα τηλεοπτικά συνεργεία, συμπεριλαμβανομένου αυτού του «Reuters» και επιτέθηκαν προκαλώντας ζημιές σε αρκετά σπίτια στο γειτονικό αραβικό χωριό Χουαρέχ. Ταυτόχρονα, σχεδόν, ο ισραηλινός στρατός ανακαταλάμβανε όλη την περιοχή γύρω από τον εποικισμό Χαρ Μπράχα, όπως επίσης και σπίτια του κοντινού αραβικού χωριού Κουφούρ Καλίλ, τονίζοντας ότι «πρόκειται για προσωρινό προληπτικό μέτρο».

Associated Press

Παλαιστίνιες διαμαρτύρονται σε Ισραηλινό στρατιώτη για την ανοχή που επέδειξε στην πυρπόληση των σπιτιών τους
Ενταση και επεισόδια σημειώθηκαν, όμως, και στη Χεβρώνα με πρωταγωνιστές κυρίως εποίκους. Κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ανταλλαγή πυρών 1 Παλαιστίνιος τραυματίστηκε, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες, δύο Παλαιστίνιοι αυτοκινητιστές, επίσης, τραυματίστηκαν από πυρά αγνώστων. Λίγες ώρες αργότερα, έποικος αυτοκινητιστής, που κατευθυνόταν στον εποικισμό Κίριατ Αρμπα, τραυματιζόταν από τα πυρά αγνώστων. Η είδηση, που συνέπεσε με τις πληροφορίες για την επίθεση στους εποίκους στη Νάμπλους, εξόργισε τους εποίκους της Χεβρώνας, οι οποίοι επιτέθηκαν μαινόμενοι στους Παλαιστινίους της πόλης, καταστρέφοντας περισσότερα από 100 αυτοκίνητα, σπίτια και καταστήματα, αλλά και πυρπολώντας μεγάλους ελαιώνες.

Από τα επεισόδια και τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν, μπροστά στα μάτια των ατάραχων Ισραηλινών στρατιωτών, ανάμεσα σε ένοπλους εποίκους και Παλαιστίνιους κατοίκους, τραυματίστηκαν 25 Παλαιστίνιοι. Ο ισραηλινός στρατός αρκέστηκε, αμέσως μετά, να αναπτύξει τεθωρακισμένα και οχήματα του στρατού γύρω από τον εποικισμό που δεσπόζει στο κέντρο της Χεβρώνας, για πρώτη φορά από την έναρξη της Ιντιφάντα.

Αλληλοκατηγορίες και εκκλήσεις εκατέρωθεν

«Φρικτές» χαρακτήρισε τις χτεσινές επιθέσεις εναντίον των εποίκων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, λίγη ώρα πριν την αναχώρησή του για διήμερη επίσκεψη στην Ιταλία στο πλαίσιο των προσπαθειών βελτίωσης του κλίματος απέναντι στο Ισραήλ. Ο Σαρόν απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στον Γιάσερ Αραφάτ να καταστείλει την «τρομοκρατία, γιατί όσο υφίσταται, δε θα υπάρξει ειρήνη» και υπεραμύνθηκε της ισραηλινής τακτικής, τονίζοντας ότι «το Ισραήλ θα εντείνει την αντιμετώπιση των τρομοκρατών».

Τις κατηγορίες ανταπέδωσε στην ισραηλινή ηγεσία ο Παλαιστίνιος ηγέτης σε συνέντευξή του στην ισπανική τηλεόραση. Ο Γιάσερ Αραφάτ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι κλιμακώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και προστατεύει τα εγκλήματα των εποίκων, ενώ σχολιάζοντας τις επιθέσεις εναντίον τους, αναρωτήθηκε «τι αντίδραση θα έπρεπε να έχει ο κόσμος που έχει μείνει άστεγος και είναι πρόσφυγας στη γη του εξαιτίας αυτών των ανθρώπων;». Αναλόγου περιεχομένου ήταν και οι δηλώσεις του συμβούλου του, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, που εκτίμησε ότι η ισραηλινή ηγεσία με τις χτεσινές της κινήσεις προχωρά σε μια «εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση».

Associated Press

Ισραηλινοί έποικοι πυρπολούν σπίτια Παλαιστινίων υπό την προστασία τεθωρακισμένων...
Η ένταση δε θα μπορούσε να εξαλειφθεί και από τη νέα συνάντηση που είχαν τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε από την εκτόξευση αλληλοκατηγοριών, καθώς οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ζητούσαν απολογία και αποζημιώσεις από το Ισραήλ για τις κατεδαφίσεις σπιτιών. Τελικά, ο εκπρόσωπος της CIA, που ήταν παρών, διέκοψε τη συνάντηση, εκτιμώντας ότι δεν υπήρχε καμία βάση διαλόγου.

Απόπειρες λεκτικής αποκλιμάκωσης

Διαχωρίζοντας, για άλλη μια φορά, τη θέση του από την πλειοψηφία της υπόλοιπης ισραηλινής ηγεσίας και επιβεβαιώνοντας, εμμέσως, τις πληροφορίες για σοβαρές διαφωνίες με τον Αριέλ Σαρόν, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες εκτιμούσε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης καταβάλλει προσπάθειες και έχει όντως μειωθεί το επίπεδο της βίας, απλώς χρειάζεται να συνεχιστούν. Ο Πέρες έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά δημοσίευμα της βρετανικής επιθεώρησης «Foreign Report», σύμφωνα με το οποίο το ισραηλινό ΓΕΣ έχει υποβάλει στην κυβέρνηση σχέδιο «απάντησης» σε περίπτωση μιας νέας μεγάλης τρομοκρατικής επίθεσης.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το σχέδιο προβλέπει αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς των θέσεων της Παλαιστινιακής Αρχής με F 15 και F 16, εισβολή 30.000 Ισραηλινών στρατιωτών εντός των παλαιστινιακών εδαφών, με στόχο την ολική καταστροφή κάθε εγκατάστασης της Παλαιστινιακής Αρχής, ολικό αφοπλισμό του παλαιστινιακού πληθυσμού και εκδίωξη της παλαιστινιακής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένου του Αραφάτ, από την περιοχή.

Δηλώσεις, όμως, έκανε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος τόνισε ότι «μοναδικό εφικτό και υπαρκτό στην παρούσα φάση σχέδιο αποκλιμάκωσης είναι η έκθεση Μίτσελ». Ο Πάουελ επανέλαβε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες ελέγχου της βίας και επέκρινε το Ισραήλ για τις «προκλητικές πράξεις της συνέχισης των εποικισμών και της κατεδάφισης παλαιστινιακών οικιών», εκτιμώντας ότι οδηγούν σε αποσταθεροποίηση.