ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΙΡΑΝ
Συντηρείται η ένταση
Τετάρτη 6 Γενάρη 2016

Από διαδήλωση κατά της Σ. Αραβίας στο Ιράκ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΡΙΑΝΤ.--

Η όξυνση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Σαουδικής Αραβίας - Ιράν έφθασε χτες τα ξημερώματα μέχρι το Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ, το οποίο ωστόσο προτίμησε να περιοριστεί στους τύπους και στην αυστηρή τήρηση των διεθνών συνθηκών που αφορούν στο σεβασμό και την ασφάλεια όλων των διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου καταδίκασε μόνο τις επιθέσεις Ιρανών στην πρεσβεία και το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν και όχι την εκτέλεση του Σαουδάραβα Σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ που «άναψε» φωτιές και προκάλεσε τις θυελλώδεις διαδηλώσεις των απανταχού Σιιτών...Ετσι, το Σ.Α. του ΟΗΕ απέφυγε να πάρει θέση μεταξύ των δύο αντιτιθέμενων δυνάμεων, που ανταγωνίζονται η μία την άλλη διεθνώς αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια της Μέσης Ανατολής, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα της δικής τους αστικής τάξης και μονοπωλίων.

Η σύγκληση του Σ.Α. έγινε με αίτημα του Σαουδάραβα πρέσβη στον ΟΗΕ, Αμπντάλα αλ Μουαλίμι, που εντούτοις ισχυρίστηκε ότι το ρήγμα των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν δεν θα εμποδίσει τη χώρα του «να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για να στηρίξει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Συρία και την Υεμένη». Ερωτηθείς τι θα χρειαζόταν για να αποκατασταθούν οι σχέσεις με το Ιράν απάντησε: «Το Ιράν πρέπει να πάψει να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών, συμπεριλαμβανόμενης και της δικής μας. Εάν το πράξουν αυτό, θα έχουμε ασφαλώς κανονικές σχέσεις με το Ιράν. Δεν είμαστε εκ γενετής εχθροί του Ιράν».

Νωρίτερα, το Ιράν απέστειλε επιστολή στο Σ.Α. του ΟΗΕ εκφράζοντας «λύπη» για τα επεισόδια στην πρεσβεία και το προξενείο της Σ. Αραβίας, διαβεβαιώνοντας ότι οι πάνω από 40 συλληφθέντες «θα τιμωρηθούν» παραδειγματικά και πως τέτοια βίαια φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν. Συνάμα, ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, επανέλαβε και χτες ότι η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να κρύψει «το μεγάλο έγκλημα» εκτέλεσης του Σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ κάτω από τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη χώρα του, την οποία και χαρακτήρισε «περίεργη».

Το ίδιο 24ωρο, το Κουβέιτ ανακοίνωσε την ανάκληση του πρεσβευτή του από την Τεχεράνη, δίχως εντούτοις να διευκρινίσει εάν σταματά τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, όπως είχαν κάνει προχτές το Σουδάν και το Μπαχρέιν.

Παράλληλα, χτες για πρώτη φορά, θέση στην αντιπαράθεση Ιράν - Σαουδικής Αραβίας πήρε η Τουρκία εκφράζοντας «ανησυχία» και ζητώντας «αμοιβαίες εγγυήσεις».

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, έσπευσε να μεταβεί στο Ριάντ δηλώνοντας ότι «η συμπεριφορά του Ιράν» μετά την εκτέλεση του Σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ «ήταν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Σαουδικής Αραβίας».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μιλώντας στην εφημερίδα «Μπιλντ», κάλεσε τις δύο χώρες «να επιδείξουν υπευθυνότητα» και να ασχοληθούν με το πώς θα ηρεμήσει η περιοχή και το πώς θα αντιταχθούν στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».