Νέος γύρος κινητοποιήσεων για τη μικρομεσαία αγροτιά

Ξεκίνησε η προετοιμασία για το στήσιμο των μπλόκων και τον πανελλαδικό συντονισμό

Παρασκευή 8 Γενάρη 2016

Eurokinissi

Από κινητοποίηση των αγροτών τον περασμένο Οκτώβρη
Εντείνονται σε όλη την Ελλάδα οι προετοιμασίες για την κλιμάκωση και τον πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά. Οπως έχει αποφασιστεί από την τελευταία σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, στο δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη θα στηθούν μπλόκα σε όλη τη χώρα.

Από χτες, οι αγρότες της Καρδίτσας, ανταποκρινόμενοι στην απόφαση της σύσκεψης των Αγροτικών Συλλόγων του νομού, άρχισαν να βγάζουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών. Απόφαση να βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών της επαρχίας από την Παρασκευή 15 Γενάρη πάρθηκε και στη σύσκεψη που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας στα Φάρσαλα, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα της περιοχής.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και στην Τσαριτσάνη, με τη συμμετοχή των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων της Επαρχίας Ελασσόνας. Αναδείχτηκαν τα σοβαρά προβλήματα με την κατανομή των εξισωτικών αποζημιώσεων για το 2015 στους κτηνοτρόφους, που είτε είναι περικομμένες είτε και δεν δίνονται καθόλου αφού τους εμφανίζουν με εξωγεωργικό εισόδημα, ενώ έχουν ήδη φτάσει τα πρώτα κατασχετήρια για οφειλές αγροτών και κτηνοτρόφων.

Εως το τέλος της βδομάδας θα συνεδριάσουν τα ΔΣ των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων και θα οριστούν τα σημεία συγκέντρωσης των τρακτέρ στην επαρχία. Συσκέψεις όπου θα ληφθούν ανάλογες αποφάσεις έχουν προγραμματιστεί για το αμέσως επόμενο διάστημα στις άλλες επαρχίες του Νομού Λάρισας, ενώ σήμερα, Παρασκευή, στις 11 το πρωί, στο ξενοδοχείο «Πανελλήνιον» στα Τρίκαλα, πραγματοποιείται σύσκεψη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη».

Οι Ομοσπονδίες των νομών της Θεσσαλίας θα συντονιστούν για να καθοριστούν ο χρόνος, ο τόπος και η μορφή της πανθεσσαλικής κινητοποίησης.

Σε άλλες περιοχές

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης ΑΕ «Παναιγιάλειος Ενωση Συνεταιρισμών» (πρώην ΠΕΣ) οργάνωσε, χτες, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», όπου επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματα των αγροτών. Ο Σύλλογος διοργανώνει συλλαλητήριο ενάντια στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς την Πέμπτη 14 Γενάρη στις 11 το πρωί στα παλιά διόδια Σελινούντας.

Ο Αγροτικός Σύλλογος απαιτεί από την πρώην ΠΕΣ την άμεση εξόφληση των αγροτικών προϊόντων που της έχουν παραδοθεί, να ορίσει τιμές σε σταφίδα, λάδι, εσπεριδοειδή που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή επιβίωση της αγροτικής οικογένειας και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας, να σταματήσει το χαράτσι του ΟΣΔΕ για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων, να επιστρέψει τα χρήματα (85 ευρώ) για την πιστοποίηση αγοράς και χρήσης φυτοφαρμάκων, να σταματήσει τα τοκογλυφικά επιτόκια προς τους παραγωγούς και, τέλος, να σταματήσει να ζητάει πληρωμή των παλετοκιβωτίων (55 ευρώ) από τους παραγωγούς με τον εκβιασμό ότι θα τους βγάλει από την προμήθεια εφοδίων από την ομάδα παραγωγών.

Επίσης, σύσκεψη μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού Χανίων έγινε την Τρίτη με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, όπου αποφασίστηκαν τα εξής:

Ενημέρωση τις επόμενες μέρες όλων των αγροτών στα χωριά. Ολοι οι Αγροτικοί Σύλλογοι να πραγματοποιήσουν συνελεύσεις και συσκέψεις των μελών τους για να τους ενημερώσουν για όσα αποφασίστηκαν. Την επόμενη βδομάδα στις έδρες των δήμων οι Αγροτικοί Σύλλογοι να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στους ανταποκριτές του ΟΓΑ για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Την Πέμπτη 14 Γενάρη στις 11 το πρωί να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις περικοπές στις ενισχύσεις.

Τέλος, για την Τετάρτη 27 Γενάρη αποφασίστηκε παν-χανιώτικο αγροτικό συλλαλητήριο με στόχο την κλιμάκωση σε συνεννόηση με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Σύσκεψη στο πλαίσιο της προετοιμασίας των μπλόκων οργανώνει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου αύριο Σάββατο 9 Γενάρη στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας. Με το ίδιο θέμα, σύσκεψη διοργανώνει και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», τη Δευτέρα 11 Γενάρη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της «Βέτλανς» στη Νάουσα.