ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Με την έγκριση και τη στήριξη των εργοδοτών οι νέες ανατροπές

Σε συνάντηση χτες με τον πρωθυπουργό, οι εργοδοτικές ενώσεις συμφώνησαν στην προσωρινή αύξηση των εισφορών με την προϋπόθεση ότι θα παρθούν μέτρα βελτίωσης του «επιχειρηματικού περιβάλλοντος»

Παρασκευή 8 Γενάρη 2016

Andrea Bonetti

Από τη χτεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου
Την απόλυτη έγκριση και στήριξη της εργοδοσίας έχει το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, όπως φάνηκε χτες, στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρόεδροι, της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Α. Ανδρεάδης, του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, και της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης. Συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, και άλλα στελέχη της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της κυβέρνησης, «η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, καθώς οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ανταποκρίθηκαν θετικά στην κυβερνητική πρόταση για χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος μέσα από μια λογική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Ετσι, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της Κοινωνικής Ασφάλισης χωρίς νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις».

Η συζήτηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτών αφορούσε κατά βάση την πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών για την επικουρική Ασφάλιση κατά μία μονάδα. Το ίδιο σχέδιο περιλαμβάνει και την αύξηση της εισφοράς των εργαζομένων κατά μισή μονάδα. Θυμίζουμε, ωστόσο, ότι η προηγούμενη συγκυβέρνηση, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είχε «φιλοδωρήσει» τη μεγαλοεργοδοσία με μείωση των εισφορών της στα Ταμεία κύριας ασφάλισης κατά 3,9 μονάδες, ενώ η αντίστοιχη μείωση για τους εργαζόμενους ήταν μόλις 1,1 μονάδα.

Τώρα, η κυβέρνηση προτείνει να αυξηθεί κατά 1 μονάδα η εργοδοτική εισφορά στην επικούρηση, αλλά κι αυτό να γίνει μόνο μέχρι τις 31/12/2018, οπότε το ποσό που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις θα επιστρέψει στα σημερινά επίπεδα.

Ζητάνε και το κάτι παραπάνω...

Σ' αυτή την πρόταση της κυβέρνησης, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών βρήκαν «πάτημα» να επαναφέρουν όλες τις πάγιες αξιώσεις τους για αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που θα βελτιώσουν το «επενδυτικό περιβάλλον», θα δημιουργήσουν δηλαδή καλύτερες προϋποθέσεις για τη διευρυμένη αναπαραγωγή των κεφαλαίων τους.

Ετσι, σε κοινή τους ανακοίνωση μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, οι τέσσερις πρόεδροι των εργοδοτικών Ενώσεων σημειώνουν ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε «η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής» και ότι, στο πλαίσιο αυτό, «αποφασίστηκε να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων».

Θέτουν, μάλιστα, τις εξής προτεραιότητες: Σταθερό και σταδιακά ελκυστικότερο φορολογικό πλαίσιο. Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Κίνητρα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Καταλήγοντας, οι εργοδότες σημειώνουν ότι «υπό αυτές τις προϋποθέσεις, και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που θα κατατεθούν για επιμέρους βελτιώσεις της κυβερνητικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι κοινωνικοί εταίροι δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».

Με άλλα λόγια, οι εργοδοτικές Ενώσεις δέχονται μια προσωρινή αύξηση των εισφορών τους στο σύστημα της επικουρικής Ασφάλισης, με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα τους εξασφαλίσει «ισοδύναμα» μέτρα, όπως νέες φοροαπαλλαγές, προνόμια και επιδοτήσεις που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και κατά βάση προϋποθέτουν να χτυπηθούν παραπέρα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στη συνάντηση ζητήθηκε να μην υπάρχει στο εξής καμιά επικουρική σύνταξη πάνω από 170 ευρώ, ενώ μερίδα των εργοδοτών έβαλε θέμα να μην υπερβεί τη μισή μονάδα η αύξηση των εισφορών για την επικούρηση.

Στήνουν σκηνικό συναίνεσης

Από την πλευρά της, ούτε η κυβέρνηση αρνείται ότι η συζήτηση με τις εργοδοτικές Ενώσεις για το Ασφαλιστικό ήταν ενταγμένη στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής ανάκαμψης της οικονομίας σε βάρος του λαού.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό ανακοινωθέν, «στην συνάντηση υπήρξε ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις προοπτικές βελτίωσης του επενδυτικού, οικονομικού και εμπορικού κλίματος και τα αναγκαία, προς την κατεύθυνση αυτή, μέτρα».

Κατά τ' άλλα, αυτή καθαυτή η συνάντηση και η στάση των εργοδοτικών Ενώσεων αξιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση για να καλλιεργήσει κλίμα συναίνεσης, στοχεύοντας να αποσπάσει και την έγκριση του λαού στα αντιασφαλιστικά της σχέδια.

Οπως σημειώνεται στο ανακοινωθέν, «η εποικοδομητική συναίνεση των κοινωνικών εταίρων ενισχύει την διαπραγματευτική θέση της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, με κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία για τους πιο αδύναμους».

Στο ίδιο πνεύμα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, μέσω του «Twitter», χαρακτήρισε «ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο» τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων «για λελογισμένη αύξηση εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να μη μειωθούν οι συντάξεις».

Τα ίδια επιχειρήματα σε νέα συσκευασία

Βέβαια, παρά τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση και το κλίμα που προσπαθεί να διαμορφώσει με ψέματα και καλλιέργεια εντυπώσεων, το σύστημα που προτείνει για το Ασφαλιστικό ρίχνει ακόμα πιο κάτω τις συντάξεις, όχι μόνο για όσους θα συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον, αλλά και για τους σημερινούς συνταξιούχους.

Από αυτήν την άποψη, καμιά εντύπωση δεν προκαλεί η προσπάθεια του πρωθυπουργού να αντιστρέψει την πραγματικότητα, ισχυριζόμενος πριν αρχίσει η συνάντηση με τις εργοδοτικές Ενώσεις ότι «έχουμε μια ευθύνη κοινωνική και η κυβέρνηση και όλοι οι φορείς της παραγωγικής δραστηριότητας του τόπου, να βρούμε τις βέλτιστες επιλογές για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι κάτι που το χρωστάμε στις επόμενες γενιές».

Με τα ίδια επιχειρήματα, άλλωστε, και με την αντιλαϊκή συναίνεση των εργοδοτικών φορέων, έγιναν όλες οι προηγούμενες αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις. Σημειώνουμε, τέλος, ότι στη βάση των «παρατηρήσεων» που δέχτηκε η κυβέρνηση στη συνάντηση με τις εργοδοτικές Ενώσεις, και ενόψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, έγινε χτες το απόγευμα νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εκτός από τον πρωθυπουργό, συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Νωρίτερα, ο Γ. Κατρούγκαλος είχε εξαγγείλει βελτιώσεις στην κυβερνητική πρόταση που αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και ιδιαίτερα εκείνων που δουλεύουν με «μπλοκάκι».