ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Επίδειξη δύναμης από ΗΠΑ και συμμάχους

Ενώ προετοιμάζεται συνάντηση ΗΠΑ, Κίνας, Ν. Κορέας, Ιαπωνίας για «αντίμετρα» προς τη ΛΔ Κορέας

Τρίτη 12 Γενάρη 2016

Η ένταση στα σύνορα των δύο χωρών (φωτ.) και όλη την περιοχή αναζωπυρώνεται
ΣΕΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τη ραγδαία όξυνση της έντασης όχι απλά στην Κορεατική Χερσόνησο αλλά συνολικά την περιοχή της Ανατολικής Ασίας σηματοδοτεί η «κινητοποίηση» των στρατιωτικών δυνάμεων ΗΠΑ και συμμάχων τους, μετά τις ανακοινώσεις της ΛΔ Κορέας για δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Το Σαββατοκύριακο, ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος τύπου «B-52» της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) των ΗΠΑ πραγματοποίησε πτήση σε χαμηλό ύψος στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας, με τη συνοδεία ενός αμερικανικού μαχητικού «F-16» αλλά και ενός νοτιοκορεατικού «F-15». Επρόκειτο για μια επίδειξη δύναμης. Το «Β-52» είχε απογειωθεί από την αεροπορική στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο νησί Γκουάμ (βόρεια της Αυστραλίας).

Εξηγώντας την κοινή αυτή επίδειξη δύναμης των Ουάσιγκτον - Σεούλ, ο ναύαρχος Χάρι Χάρις, επικεφαλής του τμήματος του αμερικανικού στόλου που εδρεύει στον Ειρηνικό Ωκεανό, έκανε λόγο για «επίδειξη της σιδερένιας δέσμευσης των ΗΠΑ απέναντι στους συμμάχους Ν. Κορέα, Ιαπωνία και όσον αφορά την υπεράσπιση της αμερικανικής πατρίδας». Περιγράφοντας τη νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ ως «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών της υποχρεώσεων», ο Χάρις υπογράμμισε ότι «οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ σε Ινδικό - Ασία - Ειρηνικό θα εξακολουθήσουν να εργάζονται με όλους τους συμμάχους και εταίρους μας στην περιοχή, για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας», δηλαδή για τη διατήρηση των «ισορροπιών» που ευνοούν τα συμφέροντα που εκπροσωπεί το συγκεκριμένο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο. Ταυτόχρονα, ο στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφος της Νότιας Κορέας, δήλωσε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν τεθεί σε συναγερμό για την περίπτωση μιας οποιασδήποτε «πρόκλησης» από τη Βόρεια Κορέα.

Στο διπλωματικό πεδίο, εκπρόσωποι των ΗΠΑ, Ν. Κορέας, Κίνας και Ιαπωνίας που συμμετέχουν στις «εξαμερείς διαπραγματεύσεις», πρόκειται να συναντηθούν αυτή τη βδομάδα για να κάνουν μια «συζήτηση σε βάθος για διμερή και πολυμερή αντίμετρα ενάντια σε αυτό που η ΛΔ Κορέας ισχυρίστηκε ότι ήταν η τέταρτη δοκιμή μιας "βόμβας υδρογόνου", συμπεριλαμβανομένων περιεκτικών και ισχυρών αποφάσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Δεν ήταν καθαρό αν στις συναντήσεις θα πάρουν μέρος και ο Ρώσος εκπρόσωπος (καθώς Μόσχα και Πιονγιάνγκ συμμετέχουν ακόμα στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις).

Πάντως, ακόμα διατυπώνονται ερωτηματικά ως προς το αν όντως η Πιονγιάνγκ έκανε αυτή τη δοκιμή, με επιστήμονες να εκφράζουν αμφιβολίες με βάση π.χ. τις μετρήσεις ραδιενέργειας και την ένταση της δόνησης που καταγράφηκε. Στη Ν. Κορέα, το πρακτορείο «Γιόναπ» μετέδωσε πως οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας αμφισβητούν και νέο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Πιονγιάνγκ, όπου φέρεται να προβάλλεται μια δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου υποβρύχιας εκτόξευσης.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, επισκέφτηκε το υπουργείο Αμυνας της χώρας, όπου σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ συνεχάρη όσους συνέβαλαν στη δοκιμή της περασμένης βδομάδας, που περιέγραψε ως βήμα αυτοάμυνας για την αξιόπιστη υπεράσπιση της ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο και την περιφερειακή ασφάλεια από τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι πρόκειται για νόμιμο δικαίωμα ενός κυρίαρχου κράτους και μια δίκαιη πράξη που δεν επιτρέπεται σε κανέναν να συκοφαντεί.