ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Παζάρια και πιέσεις με στόχο τις συνομιλίες της Γενεύης
Τρίτη 12 Γενάρη 2016

Κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας του Ερυθρού Σταυρού κατευθύνεται σε χωριά της Συρίας που υποφέρουν, ως συνέπεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Πιέσεις και όρους για την πραγματοποίηση των προγραμματισμένων για τις 25 Γενάρη ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη ανάμεσα σε συριακή κυβέρνηση και αντιπροσωπείες της συριακής αντιπολίτευσης άσκησαν χτες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της γαλλικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ και ο υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, για παράδειγμα, επανέλαβε ότι ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, «δεν έχει ρόλο στο μέλλον της Συρίας» και απαίτησε από το συριακό στρατό και τη ρωσική αεροπορία να σταματήσουν τις βομβιστικές επιχειρήσεις και να άρουν την πολιορκία σε περιοχές όπως η κωμόπολη Μαντάγια και οι μικρότερες επαρχιακές πόλεις Φούα και Καφράγια της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ που πλήττονται από λιμό και πολύμηνες, εκτεταμένες ελλείψεις σε τρόφιμα, ενέργεια και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης. Βεβαίως, ο Ολάντ δεν πρότεινε να σταματήσουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις και οι δυνάμεις της γαλλικής, βρετανικής, αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και των συμμάχων τους που δρουν στην περιοχή με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Επιπλέον, ζήτησε να συγκεκριμενοποιηθεί η ημερήσια διάταξη των συριακών ειρηνευτικών συνομιλιών της 25ης του μήνα, ώστε «να μην υπάρχουν σκιές πάνω στο ποιος θα κυβερνήσει».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λ. Φαμπιούς, από την άλλη, συνάντησε τον Ριάντ Χιτζάμπ, που συμμετέχει στην αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης που αναμένεται να διαπραγματευτεί με τη συριακή κυβέρνηση στη Γενεύη. Ο Χιτζάμπ «συμπτωματικά» έκανε δηλώσεις με τις οποίες έδειξε να ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις θέσεις της γαλλικής κυβέρνησης, καθώς και αυτός απαίτησε αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων του συριακού στρατού και της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο με τη συριακή κυβέρνηση ενώ ξένες δυνάμεις βομβαρδίζουν το συριακό λαό». Αργότερα χτες βράδυ, ο Φαμπιούς είχε προγραμματίσει να συναντήσει τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, ο οποίος από την περασμένη βδομάδα πραγματοποιεί περιοδεία σε Ιράν, Σαουδική Αραβία, Συρία και ευρωπαϊκές χώρες, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει την πραγματοποίηση των συριακών ειρηνευτικών συνομιλιών.

Το ίδιο 24ωρο, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ - Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία συζήτησαν πλειάδα θεμάτων, μεταξύ των οποίων η έναρξη μίας ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Συρία και η κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, συμφωνώντας να εντείνουν τις μεταξύ τους επαφές και να συναντηθούν εκ νέου το συντομότερο δυνατόν.

Αφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας

Γεγονός είναι, πάντως, πως οι δηλώσεις αυτές συνέπεσαν χτες με την άφιξη της πρώτης βοήθειας σε τρόφιμα, φάρμακα και κουβέρτες στις περιοχές Μαντάγια, Φούα και Καφράγια, που πολιορκούνται από τον περασμένο Ιούλη από το συριακό στρατό και στις οποίες έχουν αναφερθεί δεκάδες κρούσματα θανάτου από πείνα και ελλείψεις σε φάρμακα, εκ των οποίων 28 μόνο μέσα στις τελευταίες πέντε βδομάδες.

Στη Μαντάγια, το κομβόι περίπου 40 μεγάλων φορτηγών με όλα τα απαραίτητα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έφτασε το μεσημέρι, οπότε ξεκίνησε η πρώτη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το ίδιο παρατηρήθηκε και στις κωμοπόλεις Φούα και Καφράγια της επαρχίας Ιντλίμπ (που απέχουν περίπου 300 χλμ. από την πρωτεύουσα Δαμασκό).

Ρωσική κυβέρνηση: «Χτυπήσαμε 1.097 στόχους τρομοκρατών»

Στη Μόσχα, πάντως, ο επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Σεργκέι Ρασκόι, κάνοντας ένα μικρό απολογισμό των έως τώρα επιχειρήσεων της Ρωσίας στη Συρία, που ξεκίνησαν από τις 30 Σεπτέμβρη, υποστήριξε ότι βοήθησαν να απελευθερωθούν 150 συριακές πόλεις και χωριά, ιδιαίτερα μέσα στον τελευταίο ενάμιση μήνα και ότι χτυπήθηκαν 1.097 τρομοκρατική στόχοι, μεταξύ των οποίων αποθήκες όπλων, πυρομαχικών, καυσίμων. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα καλά αποτελέσματα οφείλονται στην καλή συνεργασία του συριακού στρατού με τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, προσθέτοντας ότι η Μόσχα πρόσφερε αεροπορική κάλυψη «και σε 11 αντικαθεστωτικές δημοκρατικές ομάδες». Σημείωσε, ακόμη, ότι τις τελευταίες μέρες ο συριακός στρατός ανέκτησε έξι θέσεις - κλειδιά στην επαρχία Λατάκεια.

Επίθεση τζιχαντιστών στη Βαγδάτη

Στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» εξαπέλυσαν τρομοκρατική επίθεση σε εμπορικό κέντρο σιιτικής συνοικίας της πόλης, την οποία ξεκίνησαν πυροδοτώντας στην είσοδο του κτιριακού συγκροτήματος αυτοκίνητο που είχαν παγιδεύσει με αρκετά κιλά εκρηκτικών. Η επίθεσή τους, που αρχικά έθεσε σε κατάσταση ομηρίας δεκάδες άτομα, προκάλεσε το θάνατο 18 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 50. Εληξε με την επέμβαση ειδικών δυνάμεων της ιρακινής αστυνομίας, οι οποίες ανακατέλαβαν το κτίριο από την οροφή, ερχόμενες σε συγκρούσεις με τους δράστες. Μέσα σε μιάμιση ώρα κατάφεραν να τερματίσουν την επίθεση, σκοτώνοντας δύο από τους δράστες και συλλαμβάνοντας άλλους τέσσερις.

Παρά τον τερματισμό της επίθεσης, οι ιρακινές αρχές επέβαλαν το άμεσο κλείσιμο σχεδόν όλων των εμπορικών κέντρων και κεντρικών δρόμων στη Βαγδάτη και έκλεισαν τη λεγόμενη «Πράσινη Ζώνη», όπου υπάρχουν οι περισσότερες ξένες πρεσβείες και κυβερνητικές υπηρεσίες, για να αποφύγουν πιθανές νέες επιθέσεις.