ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
Ευρεία βεντάλια θεμάτων στο φόντο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και ανταγωνισμών
Παρασκευή 15 Γενάρη 2016

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Φ. Χάμοντ
Στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην ΕΕ, των επεμβάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και των διεργασιών με όχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού, κινήθηκε η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με το Βρετανό ομόλογό του, Φ. Χάμοντ.

Ο Βρετανός βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο περιοδειών μελών της βρετανικής κυβέρνησης σε κράτη της ΕΕ, προκείμενου να πιέσουν για μεγαλύτερα οφέλη προς τα βρετανικά μονοπώλια, απειλώντας στην αντίθετη περίπτωση με αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, το λεγόμενο Brexit.

Στο φόντο των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, βέβαια, μετά την Ελλάδα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει για επαφές στην Αγκυρα, αλλά και στη φλεγόμενη νοτιοανατολική Τουρκία.

Τα παζάρια γύρω από τη συζήτηση περί «Brexit»

Στις κοινές δηλώσεις τους, ο Ν. Κοτζιάς επέμεινε ότι η βρετανική παρουσία στην ΕΕ «είναι πάρα πολύ σημαντική» και ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει «κατανόηση για τα αιτήματα της Βρετανίας». Εξέφρασε δε την πίστη «ότι θα υπάρξει μια επωφελής συμφωνία και για τη Βρετανία και για την ΕΕ». Αλλωστε, πληροφορίες από το ελληνικό ΥΠΕΞ φέρουν την ΕΕ να ικανοποιεί τελικά τα περισσότερα από τα αιτήματα της βρετανικής αστικής τάξης.

Απο την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός υποστήριξε ότι οι «μεταρρυθμίσεις» που ζητά η Βρετανία «θα είναι επωφελείς για όλους τους Ευρωπαίους, γιατί επιδιώκουμε μία Ευρώπη προσαρμοσμένη στον 21ο αιώνα». «Πρέπει», συνέχισε, «η ΕΕ να είναι αυτός που θα ενισχύσει σημαντικά, έντονα την ευρωπαϊκή οικονομία και όχι αυτός που θα περιορίζει τις φιλοδοξίες των λαών της. Αντιμετωπίζουμε τον ανταγωνισμό της παγκόσμιας οικονομίας» συμπλήρωσε, προβάλλοντας το... άγχος των βρετανικών μονοπωλίων να μη χάσουν θέσεις στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Συρία και Προσφυγικό

Παραπέρα, ο Ν. Κοτζιάς αναφερόμενος στο Συριακό, εξέφρασε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι «εκτιμούμε πάρα πολύ τις προσπάθειες που γίνονται από πολλές πλευρές για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία», δίνοντας ουσιαστικά άλλοθι στην εντεινόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή.

Επ' αυτού, ο Βρετανός υπουργός ανέφερε: «Ενδιαφερόμαστε για μια μετάβαση από το καθεστώς Ασαντ που θα επιτρέψει τον τερματισμό του εμφυλίου και θα επιτρέψει στη διεθνή κοινότητα να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση του "Ισλαμικού Κράτους" με τρόπο που μέχρι στιγμής δεν ήταν δυνατός, λόγω του συριακού εμφυλίου».

Ενδιαφέρον έχουν και όσα συναποφάσισαν για το Προσφυγικό, που συνεπάγονται μεγαλύτερη καταστολή στα σύνορα, ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες.

«Συμφωνήσαμε», είπε ο Ν. Κοτζιάς, «να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας και να συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας, προκειμένου να αντλήσουμε από τις εμπειρίες και τις δυνατότητες που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την αντιμετώπιση προβλημάτων οικονομικής μετανάστευσης, εφαρμογής διεθνών συμφωνιών και ζητημάτων επανεισδοχής».

Ο δε Βρετανός έδωσε κάπως παραπάνω στοιχεία για το πού το πάνε στο Μεταναστευτικό: «Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα αυτό δε θα λυθεί με διαφωνίες στις Βρυξέλλες για το ποιος θα πάρει ποιο μέρος των μεταναστών που έρχονται. Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα θα λυθεί με την αντιμετώπιση της ροής της παράνομης μετανάστευσης, τον περιορισμό της στις χώρες προέλευσης και τη βελτίωση της διαδικασίας στις χώρες απ' όπου περνούν. Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ενίσχυση των κοινών συνόρων της ΕΕ. Εχουμε ένα σκάφος του Λιμενικού αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο με πλήρωμα Βρετανούς, συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση για να εξασφαλίσουμε ότι θα είναι αποτελεσματική αυτή η παρουσία (...) Χρηματοδοτούμε, επίσης, ένα πρόγραμμα εθελούσιου επαναπατρισμού. Και σήμερα το πρωί συμφωνήσαμε ότι η συνεργασία μας θα ενισχυθεί για την αντιμετώπιση κρίσεων και για την παροχή βοήθειας στον τομέα της επιμελητείας για την επιστροφή των μεταναστών, όπου η Βρετανία έχει μακρά και σχετικά επιτυχημένη εμπειρία».

Τι εμπειρία; «Με ικανοποίηση μπορώ να πω», εξήγησε ο Βρετανός υπουργός, «ότι τα τελευταία χρόνια η Βρετανία έχει επιτύχει την επιστροφή περισσότερων παράνομων μεταναστών στη χώρα προέλευσής τους απ' ό,τι το σύνολο της ΕΕ».

Κυπριακό

Για δε το Κυπριακό, ο Ν. Κοτζιάς επανέλαβε την ελληνική θέση για «μια λύση δίκαιη, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού της Κύπρου και στις ιδιαίτερες ανάγκες των κοινοτήτων της». Επίσης, χαρακτήρισε «αναχρονιστικό» το σύστημα των εγγυήσεων και «παράνομο από πολλές πλευρές του Διεθνούς Δικαίου», προσθέτοντας δε ότι έχει παραβιαστεί πολλαπλώς.

Για το ίδιο θέμα, ο Βρετανός υπουργός δήλωσε «αισιόδοξος», καθώς «ενδεχομένως βρισκόμαστε στο σημείο μιας προόδου για να λυθεί αυτή η διαφορά». Αλλωστε, Βρετανία και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα πιέζουν να προχωρήσουν οι συζητήσεις που γίνονται πάνω σ' ένα νέο διχοτομικό σχέδιο, τύπου Ανάν.

Οσο για την κατάργηση του συστήματος των «εγγυητριών δυνάμεων» (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία), σκιαγράφησε την... ετοιμότητα της Βρετανίας να συνεχίσει να παίζει στην Κύπρο όποιο ρόλο... της «ζητηθεί».

«Είμαστε διατεθειμένοι να λάβουμε υπόψη μας οποιαδήποτε πρόταση την οποία εγκρίνουν και οι δυο κοινότητες της Κύπρου» ανέφερε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «αν οι δυο κοινότητες της Κύπρου συμφωνήσουν για ένα μοντέλο για την ασφάλεια της Κύπρου στο μέλλον και αν το μοντέλο αυτό δεν προβλέπει κανένα ρόλο για τη Βρετανία, μετά χαράς δεν θα παίξουμε κανένα ρόλο. Αν το μοντέλο ζητά, απαιτεί από τη Βρετανία να παίξει ρόλο, μετά χαράς θα σκεφτούμε να παίξουμε το ρόλο που μας ζητούν οι δυο κοινότητες».

Σημειωτέον, η Αγκυρα αρνείται την κατάργηση του τέτοιου καθεστώτος, στοιχίζοντας στη θέση της αυτή και την τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, αυτό που δε διαπραγματεύεται η Βρετανία, είναι οι στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που διατηρεί στο νησί...

Επόμενες κινήσεις

Τις επόμενες μέρες, ο Ν. Κοτζιάς μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα. Προηγούμενα, την Κυριακή, κατά πληροφορίες, θα οργανώσει στις Βρυξέλλες πολυμερή συνάντηση με τους ΥΠΕΞ Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Κροατίας για το Μεταναστευτικό.

Επισης, την άλλη βδομάδα μεταβαίνει στη Γερμανία, για επαφές με το Γερμανό ομόλογό του. Θα ακολουθήσει η διοργάνωση των λεγόμενων τριμερών συναντήσεων Ελλάδας και Κύπρου, πρώτα με Ισραήλ και μετά με Ιορδανία, ενώ λέγεται ότι αντίστοιχη τριμερή έχει ζητήσει και ο Λίβανος.

Τέλος, το Μάη αναμένεται στη Σμύρνη η επόμενη διακυβερνητική συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας, στην προσπάθεια των αστικών τάξεων των δύο χωρών να καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό για να προχωρήσουν οι μπίζνες τους στο Αιγαίο.