ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
«Μαύρο μέτωπο» στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Νέες «απειλές» για τη ρευστότητα στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, αξιοποιήσιμες απ' όλες τις πλευρές ενάντια στο λαό

Παρασκευή 15 Γενάρη 2016

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες
Με συμφωνημένη τη συμμετοχή και του ΔΝΤ στην πορεία εφαρμογής του τρίτου μνημονίου και της δανειακής σύμβασης που το συνοδεύει, συνεχίζονται τα αντιλαϊκά διαβούλια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Την ίδια ώρα, η «δημοσιονομική προσαρμογή» στις ανάγκες του κεφαλαίου προσλαμβάνει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, με φόντο την «εμπροσθοβαρή εφαρμογή» του χρονοδιαγράμματος των αντιλαϊκών μέτρων και των άλλων αναδιαρθρώσεων.

Το κλίμα αυτό επιβεβαιώθηκε και στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), με τη συμμετοχή και του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν. Αποκαλυπτική για το σκηνικό των εκβιασμών που ετοιμάζονται να εκτοξευθούν - και να αξιοποιηθούν τελικά απέναντι στο λαό απ' όλες τις πλευρές - είναι και η δήλωση του επικεφαλής του ΕSM, Κλ. Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με τον οποίο η ρευστότητα στην οικονομία ενδέχεται να περιοριστεί εκ νέου, στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα η «αξιολόγηση». Εκ των πραγμάτων, η συγκεκριμένη δήλωση αναμένεται να αξιοποιηθεί παντοιοτρόπως, τόσο από τη συγκυβέρνηση όσο και από τις μερίδες του εγχώριου κεφαλαίου, στην κατεύθυνση της εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων.

«Αποφασισμένη να διατηρήσει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων» η συγκυβέρνηση

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των παραγόντων της Ευρωζώνης, μετά την ολοκλήρωση της χτεσινής συνεδρίασης:

-- Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι οι «θεσμοί» χρειάζονται «περισσότερες λεπτομέρειες» για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. «Υπάρχουν θέματα που πρέπει να εξεταστούν, τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στις μεταρρυθμίσεις όπου υπάρχει το θέμα του Ασφαλιστικού», ανέφερε. Είναι φανερό ότι δρομολογούνται και άλλα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα για την κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού».

«Είναι σημαντικό να δοθούν γρήγορα τα στοιχεία, έτσι ώστε να προχωρήσει η αποστολή των ελεγκτών στην Αθήνα», σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. «Τόσο ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών όσο και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων» επισήμανε χαρακτηριστικά, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για «συνεργασία με τους θεσμούς».

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να υπάρξει «απολιτικοποίηση» τόσο στο δημόσιο τομέα, όσο και στις διοικήσεις των τραπεζών, λέγοντας ότι αυτό εξετάστηκε στο Γιούρογκρουπ. Τέλος, επανέλαβε ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε πως η Ελλάδα συμφωνεί με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

-- Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Kλ. Ρέγκλινκ, τόνισε πως η κατάσταση της ρευστότητας μπορεί να γίνει ξανά «σφιχτή» στην Ελλάδα το Φλεβάρη, γι' αυτό είναι απαραίτητο η πρώτη «αξιολόγηση» για το ελληνικό πρόγραμμα να μην καθυστερήσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανάγκες εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2016, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» το συντομότερο. Τα εναπομείναντα κεφάλαια για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ανέρχονται στα 64,6 δισ. ευρώ.

-- Την ανάγκη να διατηρηθεί το «μεταρρυθμιστικό momentum» στην Ελλάδα τόνισε από την πλευρά του ο Επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Π. Μοσκοβισί. Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, τόνισε ότι «χωρίς αμφιβολία» αποτελεί το πιο ευαίσθητο ζήτημα και πως θα βρεθεί στην καρδιά των συζητήσεων τις επόμενες βδομάδες. «Είμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά χρειάζεται να σημειωθεί ταχεία πρόοδος» σημείωσε. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η δουλειά για την Ελλάδα συνεχίζεται και με την παρουσία του ΔΝΤ, καθώς όπως είπε «το ΔΝΤ είναι μια αναγκαιότητα για όλους».

Να σημειωθεί ότι το μέτωπο της πρώτης «αξιολόγησης», πέρα από το Ασφαλιστικό, περιλαμβάνει και ζητήματα όπως η αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κάποιες εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στο προσκήνιο και το ΔΝΤ

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος «είναι επιβεβλημένη, καθώς η δημόσια χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης φτάνει στο 10% του ΑΕΠ και θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα». Αυτό τόνισε από τη Νέα Υόρκη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, σύμφωνα με τον οποίο, πρόθεση του Ταμείου είναι να συμμετάσχει στο «ελληνικό πρόγραμμα», τόσο σε «συμβουλευτικό» όσο και σε χρηματοδοτικό επίπεδο. Προϋπόθεση γι' αυτό, όπως είπε, είναι «να εφαρμοστούν ισχυρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους».

Για μια ακόμη φορά, αποδεικνύεται ότι τα παζάρια για το κρατικό χρέος είναι αναπόσπαστα δεμένα με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Επιπλέον, όπως προκύπτει και από τις πρόσφατες διεργασίες, η «επιμήκυνση» των περιόδων αποπληρωμής του κρατικού χρέους συνδέεται και με την εμπροσθοβαρή εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, σε μια εξέλιξη που φέρνει προ των πυλών την ακόμη μεγαλύτερη κατακρεούργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το ΔΝΤ βάζει στο τραπέζι και την πρόταση για την περαιτέρω διόγκωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς των επόμενων ετών. Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή του ΔΝΤ έχει ως προϋπόθεση την υπογραφή ενός ακόμη μνημονίου συνεργασίας (Memorandum of Understanding - MoU) και δανειακής σύμβασης ανάμεσα στην κυβέρνηση και το συγκεκριμένο ιμπεριαλιστικό οργανισμό.

Το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει αποδεχτεί την παραμονή του ΔΝΤ στο «πρόγραμμα προσαρμογής», επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε, επίσης, ότι το Ταμείο έχει ήδη παραλάβει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι οποίες, προς το παρόν, εξετάζονται. Οπως είπε, «δεν έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγησή τους. Θα τις συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους στο πλαίσιο της αξιολόγησης».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση στο περιθώριο των εργασιών του ετήσιου συνεδρίου στο Νταβός της Ελβετίας, του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.