«Κατηγορώ» της Κομισιόν για τις «τρελές αγελάδες»
Κυριακή 15 Ιούλη 2001

Το θέμα των «τρελών αγελάδων» άνοιξε πλέον σε όλες του τις διαστάσεις, αναδεικνύοντας τόσο τον εγκληματικό χαρακτήρα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τους χειρισμούς και τις παραλείψεις της.

Η αποκάλυψη του πρώτου κρούσματος στο Κιλκίς έδωσε τη δυνατότητα να αποκαλυφθούν οι ανεπάρκειες του συστήματος πρόληψης και ελέγχου. Ως αποτέλεσμα αυτών των αποκαλύψεων είχαμε και τη δικαιολογημένη ανησυχία όλων των καταναλωτών, αφού πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στη διατροφή.

Και ενώ ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης διαβεβαιώνει ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι δε συντρέχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας (προφανώς μέχρι να αποκαλυφθεί το επόμενο κρούσμα), έρχεται η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Κομισιόν για να επιβεβαιώσει ότι όλες οι μέχρι σήμερα διαβεβαιώσεις του κ. Ανωμερίτη και της κυβέρνησης στηρίζονταν στο... κενό.

Η έκθεση των τριών ελεγκτών της κοινοτικής υπηρεσίας, μετά τους επιτόπιους ελέγχους στη χώρα μας, είναι ένα δριμύτατο «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης. Ανεπαρκείς έλεγχοι, έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, πλήρης αδιαφορία των υπευθύνων, παραλείψεις σε όλα τα στάδια της πρόληψης και του ελέγχου, συνθέτουν τις παρατηρήσεις της επιτροπής.

Βεβαίως, παραμένει σε πλήρη ισχύ η εκτίμηση ότι η κατάργηση των ελέγχων και των ελεγκτικών μηχανισμών, η πλήρης απελευθέρωση στις κινήσεις του ζωικού κεφαλαίου, η αναγωγή της ανταγωνιστικότητας σε ύψιστη αρχή, δηλαδή με λίγα λόγια η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελεί τη βασική αιτία αυτού του εφιάλτη που απειλεί την υγεία και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.