ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΝΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Απέσπασαν δέσμευση, αλλά τα προβλήματα παραμένουν
Σάββατο 23 Γενάρη 2016

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Τη δέσμευση ότι θα δοθούν μετεγγραφές σε όλους τους φοιτητές που έχουν από πέντε μόρια και πάνω (δηλαδή πολύ χαμηλό οικονομικό εισόδημα κ.ά.), απέσπασε χτες το πρωί αντιπροσωπεία της Επιτροπής Μετεγγραφέντων Φοιτητών και δυνάμεων του ΜΑΣ κατά τη διάρκεια συνάντησης με την υφυπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου. Παρά τη δέσμευση αυτή, που σημαίνει περίπου 1.000 - 1.500 παραπάνω μετεγγραφές και που αποσπάστηκε κάτω από τις επανειλημμένες κινητοποιήσεις και την πίεση που ασκούν οι φοιτητές, η κατάσταση παραμένει προβληματική. Για τα υπόλοιπα κι εξίσου σημαντικά αιτήματα για να μετεγγραφούν όλοι οι φοιτητές που έκαναν αίτηση και να μη χαθεί το εξάμηνο για όσους πήραν μετεγγραφή, η αντιπροσωπεία δεν πήρε καμία δέσμευση. Ενώ επαναλήφθηκε το «επιχείρημα» και προηγούμενων κυβερνήσεων που λέει ότι οι φοιτητές θα πρέπει να δηλώνουν τις σχολές επιλογής τους ανάλογα με το τι αντέχει η τσέπη των οικογενειών τους.

Την ίδια ώρα, έξω από το υπουργείο Παιδείας φοιτητές που κινητοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο θέμα απαιτούσαν να μην πεταχτούν εκτός σπουδών και καλούσαν: «Νέα, νέε απάντηση να δώσεις, κάνουν τις σχολές μας σούπερ μάρκετ γνώσης».

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Η κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι φοιτητές παραμένει δύσκολη. Χιλιάδες παιδιά παραμένουν στον αέρα και τα υπόλοιπα που κατάφεραν να πάρουν μετεγγραφή χάνουν το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα και με τις απροκάλυπτες δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας. Η προφορική δέσμευση για επιπλέον μετεγγραφές θα είναι κούφια λόγια αν δεν τη δούμε στην πράξη. Δεν πρόκειται να επαναπαυτούμε. Απαιτείται να μαζικοποιήσουμε κι άλλο τον αγώνα μας».