ΡΑΪΑΝ ΚΟΥΓΚΛΕΡ
Η γέννηση ενός θρύλου
Πέμπτη 28 Γενάρη 2016

Μετά από εννιά χρόνια χειμερίας νάρκης, η τύχη του «franchise» Ρόκι φαινόταν ξεχασμένη. Η δυνατότητα ανάστασής του - πριν το αναπόφευκτο ριμέικ - έμοιαζε συνδεδεμένη με την ίδια του την επανεφεύρεση που εμφανίστηκε με τη μορφή «υποπροϊόντος» που μεταθέτει τον τόνο, από τον Μπαλμπόα και την ιταλοαμερικάνικη κοινότητα, στον Κριντ και την αφροαμερικάνικη. Μοιάζει πράγματι με κλασικό μυθιστόρημα, με πρωταγωνιστή ένα μαύρο ορφανό που εγκαταλείπει τη μεγαλοπρέπεια και το Λος Αντζελες, για να αρχίσει απ' το μηδέν, σαν επαγγελματίας πυγμάχος στη Φιλαδέλφεια. Με το που εμφανίζεται ο Ρόκι Μπαλμπόα, αρχίζει να ξεδιπλώνεται με συσσώρευση ενδείξεων η «saga» του, ενώ τα φετίχ βγαίνουν το ένα μετά το άλλο στην επιφάνεια. Από τη σκάλα του Philadelphia Museum of Art, έως το σορτσάκι του Aπόλο Κριντ. Ολα, στο πνεύμα του Ρόκι, είναι κανονισμένα με σωστή δοσολογία. Ο Σιλβέστερ Σταλόνε, τραγικός και υποδειγματικός, δεν παρεμβαίνει - για πρώτη φορά - στο, εγγυημένης σουσπάνς και συγκινησιακού αντίκτυπου, σενάριο της δικής του «saga», αλλά αφιερώνεται αποκλειστικά στην ερμηνευτική διαδικασία.

Ο εξώγαμος γιος του θρυλικού πυγμάχου Απόλο Κριντ, Αδωνις, δεν γνώρισε τον πατέρα του, που πέθανε στο ρινγκ πριν αυτός γεννηθεί. Τα δύσκολα παιδικά του χρόνια κυλούν ευκολότερα, όταν η πλούσια σύζυγος του Απόλο αναλαμβάνει να μεγαλώσει τον μικρό που, με το πέρας των σπουδών του, τον βλέπουμε σε μια «καλή» δουλειά. Εκείνος όμως, σπρωγμένος από τη μοίρα του, επιλέγει το επαγγελματικό μποξ. Για να γίνει επαγγελματίας άξιος του ονόματος του πατέρα του, απευθύνεται στον μοναδικό προπονητή που μπορεί να τον φέρει κοντά στον πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ: Τον καρδιακό φίλο και αντίπαλο κάποτε του Απόλο, Ρόκι Μπαλμπόα.

Ο Ρόκι, στο λυκόφως της ζωής, παρουσιάζεται φιγούρα τραγική αλλά υποδειγματική ως προς τη διδασκαλία του πώς να αντιμετωπίζει κανείς τα εμπόδια στη ζωή. Το πρόσωπό του μάσκα, σχεδόν ανέκφραστη, στατική και αφύσικη, κάτι που υποχρεώνει τον «μάτσο» Ρόκι με τη μεγάλη καρδιά, να δουλεύει με το βλέμμα, τις χειρονομίες και τις λέξεις, εκφράζοντας αστείρευτη ανθρωπιά.

Δε λείπουν οι αδυναμίες σε μια ομαλή πορεία τόσο σε επίπεδο στιλιστικό όσο και αφηγηματικό σε ένα εγχείρημα που ξαναζωντανεύει σε χιλιοστή επανέκδοση. Βροχή από μπουνιές, που, όμως, δεν τις τρώει ο Ρόκι που αυτή τη φορά είναι απών από τη δράση, με έναν όγκο που ανακάλυψε. Τις μπουνιές τις παίρνει και τις δίνει ο Aδωνις Κριντ, ο γιος του Απόλο, του θρυλικού αντίπαλου του Ρόκι στο δεύτερο φιλμ του (1979). Τέλος πάντων, όλα αυτά τα έχουμε ξαναδεί... κι εντάξει, κανείς τα χωνεύει...

Με τους: Σιλβέστερ Σταλόνε, Μάικλ Μπ. Τζόρνταν, Τέσα Τόμσον, Φιλίσια Ρασάντ, κ.ά.

Παραγωγή: «Creed», ΗΠΑ (2015).