Από την «κλασική» Σάμο, στη «ρεμπέτικη» Σύρο
Κυριακή 22 Ιούλη 2001

Μανώλης Καλομοίρης
Τη μνήμη του μεγάλου μουσουργού Μανώλη Καλομοίρη κρατά άσβεστη το Φεστιβάλ, που φέρει τ' όνομά του και πραγματοποιείται στη Σάμο, για πέμπτη συνεχή χρονιά. Το Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης», που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου, διακρίνεται και φέτος για την ποιότητα των εκδηλώσεών του. Στόχοι του Φεστιβάλ, που στο «τιμόνι» του έχει τη διεθνούς φήμης πιανίστα Ελενα Μουζάλα (καλλιτεχνική διευθύντρια) και τη Χαρά Καλομοίρη (πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, εγγονή του Μ. Καλομοίρη), παραμένουν πάντοτε η προώθηση του μουσικού έργου Ελλήνων δημιουργών, η προβολή του ελληνικού πολιτισμού διεθνώς και η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με άλλα κράτη διά μέσου των διαφόρων μορφών τέχνης με μετακλήσεις σπουδαίων καλλιτεχνών.

Στο πλαίσιό του, φέτος, φιλοξενεί μεγάλα ονόματα και μουσικά σχήματα από το εξωτερικό, όπως την Οπερα «Aegean», τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Βουδαπέστης, τον Vovka Ashkenazy κ.ά., αλλά και νέους καλλιτέχνες, όπως ο βραβευμένος Ιάπωνας πιανίστας Masa Yuki Tayama. Εξάλλου, και φέτος το Φεστιβάλ συνεχίζει τη συνεργασία του με την Κύπρο κι έτσι, με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, θα συμμετέχει η Λυρική Σκηνή Λεμεσού, παρουσιάζοντας ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα από την κυπριακή παράδοση μέχρι τον Βέρντι. Αξίζει να σημειωθεί πως το ακριτικό αυτό Φεστιβάλ θα κλείσει στην Αθήνα, με συναυλία στο Ηρώδειο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Βουδαπέστης, υπέρ των πυροπαθών της Σάμου. Ξεχωριστή «πινελιά» του Φεστιβάλ είναι το σεμινάριο πιάνου, που θα πραγματοποιήσει ο διάσημος πιανίστας Αλέν Λεφέβρ, από 23-27 Ιουλίου, στο Καρλόβασι (αίθουσα Δημαρχείου).

Παρόντες, όμως, στο Φεστιβάλ θα είναι και αξιόλογοι Ελληνες καλλιτέχνες, όπως ο πιανίστας Βασίλης Τσαμπρόπουλος, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Γιώργος Τζώρτζης, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Ανδρέας Συμβουλόπουλος κ.ά.

Μάρκος Βαμβακάρης
Το 5ο Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης» ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με την παιδική θεατρική παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Ομήρου Οδύσσεια». Ακολούθησαν η συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και του Αλκίνοου Ιωαννίδη και η βραδιά με τη Λυρική Σκηνή Λεμεσού. Ξεχωριστή είναι η σημερινή βραδιά, καθώς στο Θέατρο Πυθαγορείου θα πραγματοποιηθεί το ρεσιτάλ πιάνου δύο καταξιωμένων καλλιτεχνών, του Βασίλη Τσαμπρόπουλου και του Vovka Ashkenazy. Στις 28/7 η Οπερα «Aegean», υπό τη διεύθυνση του Πίτερ Τιμπόρις, θα παρουσιάσει αποσπάσματα από γνωστές όπερες, ενώ την 1/8 στο Καρλόβασι (αίθουσα Δημαρχείου) θα φιλοξενηθεί το ρεσιτάλ του βραβευμένου Ιάπωνα πιανίστα Masa Yuki Tayama. Ενα «οδοιπορικό» από τη Μ. Ασία στο λαϊκό τραγούδι θα παρουσιάσει ο Γιώργος Τζώρτζης στις 4/8 στην Ικαρία (Αγ. Κήρυκος), στις 6/8 στους Φούρνους και στις 8/8 στο Μαραθόκαμπο, με ειδικό χορηγό το Φεστιβάλ Ικαρίας. Στις 10/8 θα δώσουν συναυλία η Λία Βίσση και ο Σάββας Σάββας στο Ανω Βαθύ (Θέατρο Αϊ - Γιαννάκη), στις 12/8 το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη (θέατρο Πυθαγορείου), στις 20/8 θα πραγματοποιηθεί στο Καρλόβασι (Εθνικό Στάδιο) συναυλία με τους Κώστα Μακεδόνα, Δημήτρη Μπάση και Δέσποινα Ολυμπίου. Στις 22/8, στο Θέατρο Πυθαγορείου, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Βασίλης Γισδάκης και ο Μίλτος Λογιάδης (πιάνο) θα παρουσιάσουν ένα μελωδικό αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι και στις 26/8 το «Nevma Quintet» και ο Ανδρέας Συμβουλόπουλος θα δώσουν συναυλία τζαζ - έθνικ στο Βαθύ (πλατεία Δημαρχείου). Το Φεστιβάλ θα κλείσει στις 29/8, στο Ηρώδειο, με συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Βουδαπέστης, σε έργα Καλομοίρη, Θεοδωράκη και Μπέλα Μπάρτοκ, με μαέστρο τον Ηλία Βουδούρη και σολίστ την Ελενα Μουζάλα (πιάνο).

«Μουσικές διαδρομές ...στους δρόμους του Μάρκου»

«Στους δρόμους του Μάρκου», οδηγούν οι «Μουσικές διαδρομές», που διοργανώνει και φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Ανω Σύρου, σε συνεργασία με τα υπουργεία Πολιτισμού και Αιγαίου, καθώς και με φορείς του Δήμου. Μια αναφορά στο ρεμπέτικο και το δρόμο που χάραξε ο Μάρκος Βαμβακάρης στη μουσική μας κληρονομιά αποτελούν οι εκδηλώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι το Σεπτέμβριο. Στη γενέτειρα, εξάλλου, του μεγάλου λαϊκού δημιουργού, από το 1995, λειτουργεί το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη. Σήμερα, στο γήπεδο Ανω Σύρου, θα γίνει συναυλία - αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία, με τη συμμετοχή του Γιάννη Κούτρα, ενώ στις 29/7 συναυλία του Θοδωρή Ξυδιά, με συμμετοχή των Γεράσιμου Ανδρεάτου, Αντιγόνης Ευστράτογλου, Γιάννη Σάρδη.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με ρεμπέτικη βραδιά την 1/8 από το μουσικό σχήμα «Ραστ» (περιοχή Κινίου), ενώ στις 3/8 θα πραγματοποιηθεί συναυλία - αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση (γήπεδο Ανω Σύρου). Ακολουθεί στις 11/8 ελληνική μουσική βραδιά από το συγκρότημα «Αργοναύτες» στην περιοχή Γαλησσά της Ανω Σύρου και στις 12/8 με το ίδιο συγκρότημα στην περιοχή Κινίου. Στις 19/8 έχει προγραμματιστεί συναυλία του Λάκη Χαλκιά (γήπεδο Ανω Σύρου), ενώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα κλείσει στις 2/9 με μουσική βραδιά από τον Θοδωρή Ξυδιά, με λαϊκά, νησιώτικα και ρεμπέτικα τραγούδια.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μουσικές διαδρομές... στους δρόμους του Μάρκου», περιλαμβάνεται και η διοργάνωση τριήμερου (21-23/9) συνεδρίου για το ρεμπέτικο τραγούδι, τη μετεξέλιξή του και την πορεία της ελληνικής μουσικής παράδοσης.


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ