ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σταθμός και νέα αφετηρία η συμμετοχή στην πανεργατική απεργία

Καθημερινή δραστηριότητα στα μπλόκα, με επίκεντρο αυτό της Νίκαιας

Τρίτη 2 Φλεβάρη 2016

Από το μπλόκο στο Λούρο της Πρέβεζας
Μεγάλο σταθμό και ταυτόχρονα νέα αφετηρία στην αγωνιστική τους πορεία, αποτελεί η πανελλαδική - πανεργατική απεργία της 4ης Φλεβάρη για τους μικρομεσαίους αγρότες, που βρίσκονται επί 12 μερόνυχτα στα μπλόκα, παλεύοντας ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που τους ξεκληρίζει.

Καλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης, το μπλόκο της Νίκαιας σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Εκείνη τη μέρα τα πάντα πρέπει να "νεκρώσουν". Οι δρόμοι, τα τελωνεία, τα λιμάνια να κλείσουν. Κανείς στη δουλειά - όλοι στον αγώνα. Για ν' αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο - έκτρωμα για το Ασφαλιστικό, να καταργηθούν η φορολογία από το πρώτο ευρώ και τα τεκμήρια διαβίωσης».

Ενόψει της πανελλαδικής απεργίας και σε υλοποίηση σχετικής απόφασης της τελευταίας πανελλαδικής σύσκεψης των μπλόκων, το μπλόκο της Νίκαιας, σε συντονισμό με άλλα μπλόκα της περιοχής, προχώρησε χτες σε παραπέρα κλιμάκωση της πάλης, αποκλείοντας για συγκεκριμένο χρόνο όλους τους δρόμους που οδηγούν από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και αντίστροφα, μέσω Λάρισας.

Συγκεκριμένα, στις 5 το απόγευμα, τρακτέρ που μετακινήθηκαν από τον κόμβο της Νίκαιας έκλεισαν και τον κόμβο Πλατυκάμπου, αποκλείοντας επίσης τους παράδρομους κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθήνας - Λάρισας, καθώς και την παλαιά εθνική οδό Λάρισας - Βόλου.

Στα Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά
Την ίδια ώρα, οι αγρότες του μπλόκου που έχει στηθεί στο Γερακάρι Αγιάς έκλεισαν το δρόμο Λάρισας - Αγιάς, που μέσω των παραλίων της Λάρισας οδηγεί προς τη Θεσσαλονίκη. Τέλος, οι αγρότες του μπλόκου του Αργυροπουλίου Τυρνάβου έκλεισαν το δρόμο Λάρισας - Ελασσόνας, που, μέσω Γρεβενών, Κοζάνης και Πιερίας, οδηγεί επίσης στη Θεσσαλονίκη.

Χτες το πρωί, επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Τρικάλων του μπλόκου της Νίκαιας, μαζί με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», οργάνωσαν αγωνιστική συγκέντρωση στα γραφεία της Εφορίας Τρικάλων. Την ίδια ώρα, στο Δημαρχείο Ελασσόνας γινόταν σύσκεψη μαζικών φορέων της επαρχίας την οποία οργάνωσαν τα μπλόκα Μελούνας (Τσαριτσάνη), Ελευθεροχωρίου και Μεσοχωρίου, καθώς και οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ελασσόνας.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνει πανεπαρχιακό συλλαλητήριο μεθαύριο Πέμπτη, μέρα της πανελλαδικής απεργίας, στις 12 μ., στην κεντρική πλατεία Ελασσόνας.

Για σήμερα Τρίτη, το μπλόκο της Νίκαιας οργανώνει συγκέντρωση στις 11 π.μ., έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας για τα «αγροτοδικεία», καθώς και στα γραφεία της Εφορίας για το φορολογικό. Να σημειώσουμε ότι την Τετάρτη, 10 Φλεβάρη, δικάζονται ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τ. Τσιαπλές, οι πρόεδροι των ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και Λάρισας Β. Μπούτας και Ρ. Μαρούδας κι άλλοι τέσσερις αγροτοσυνδικαλιστές, για τις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2014. Ακολουθούν κι άλλες δίκες στις 24/2.

Κινητοποιήσεις και συμβολικοί αποκλεισμοί

Από τον αποκλεισμό στον κόμβο του Πλατύκαμπου
Με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων και τελωνείων, και με άλλες πολύμορφες δράσεις, συνεχίζουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα. Στην κεντρική πλατεία της Ζίτσας Ιωαννίνων συγκεντρώθηκαν το πρωί του Σαββάτου αμπελουργοί και κτηνοτρόφοι της περιοχής με κάλεσμα του Αγροτικού και Αμπελουργικού Συλλόγου Ζίτσας, με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα.

Στην Αργολίδα, έγινε σύσκεψη στο χώρο του μπλόκου, με τη συμμετοχή φορέων του νομού, εργατικών σωματείων, συλλόγων επαγγελματιών, ιδιοκτητών ταξί, εμποροβιοτεχνών, όπου αποφασίστηκαν κοινές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα και συζητήθηκε η οργάνωση της συμμετοχής στην απεργία στις 4 Φλεβάρη.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους μικρομεσαίους αγρότες στο μπλόκο στο Λούρο Πρέβεζας έγινε την Κυριακή από σωματεία και φορείς του νομού. Στα διόδια του Ακτίου στήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής το μπλόκο των αγροτών στο Δήμο Ακτίου - Βόνιτσας, που βρίσκονται εδώ και οκτώ μέρες τώρα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις στον κόμβο του Αγίου Νικολάου.

Οι αγρότες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό των διοδίων στην υποθαλάσσια ζεύξη του Ακτίου και σήκωσαν στη συνέχεια τις μπάρες επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των αυτοκινήτων. Η κινητοποίηση συνάντησε την ανταπόκριση των οδηγών που εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των αγροτών. Στο πλευρό τους βρέθηκε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και πλήθος σωματείων.

Γλέντι αλληλεγγύης έγινε το μεσημέρι της Κυριακής στο μπλόκο των αγροτών στα Μεγάλα Χωράφια, στα Χανιά, με τη συμμετοχή μαζικών φορέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, του Κτηνοτροφικού Συλλόγου και των τοπικών αγροτικών συλλόγων.

Στο μπλόκο στα Πραιτώρια παραμένουν οι μικρομεσαίοι αγρότες του Ηρακλείου. Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων οργανώνει περιοδείες και συσκέψεις στα γύρω χωριά και καλεί σε αλληλεγγύη. Χτες στήθηκε νέο μπλόκο, στον Πρίνο της Θάσου, από τους αγροτοκτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους του νησιού, που συντάσσονται με το πλαίσιο της Πανελλαδικής Συντονιστικής των Μπλόκων.

Μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα έκαναν τη Δευτέρα στο κέντρο της Ζακύνθου μικρομεσαίοι αγρότες από το μπλόκο που έχει συγκροτηθεί στην περιοχή Λούμπα, ενώ μπλόκο στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο, από αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας στήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Στον Εβρο, οι αγρότες στο μπλόκο του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης και του Σουφλίου (Κορνοφωλιάς) συνέχισαν τους συμβολικούς αποκλεισμούς, ενώ το μπλόκο στο Τελωνείο των Καστανιών έκανε πολύωρο αποκλεισμό του τελωνείου και σήμερα (12 μ.) προανήγγειλε επ' αόριστο αποκλεισμό.

Στο μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας, συνεχίζεται ο αποκλεισμός από τις 26 Γενάρη για την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά.